Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie. Rola witaminy B12 jest ogromna - uczestniczy ona w procesach węglowodanowych, białkowych, tłuszczowych i innych...

Spis treści:
  1. 1. Rola witaminy B12
  2. 2. Niedobór witaminy B12
  3. 3. Nadmiar witaminy B12
  4. 4. Źródła witaminy B12

1. Rola witaminy B12

Witamina B12 bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Niedobór tych ciałek powoduje niedokrwistość organizmu, potocznie zwaną anemią. Witaminę B12 można uzupełniać poprzez przewód pokarmowy, podając ją w pożywieniu. Innym sposobem dostarczenia tej witaminy do organizmu są zastrzyki. Anemię można skutecznie wyleczyć podając witaminę B12 zarówno doustnie, jaki i dożylnie.

Witamina B12 dba o układ nerwowy.Współtworzy neuroprzekaźniki nerwowe, których zadaniem jest przenoszenie informacji między komórkami. Wzmacnia również otoczkę mielinową, która ochrania komórki nerwowe. Witamina B12 ma więc ważne zadanie, pomaga zachować równowagę psychiczną, ułatwia uczenie się i wspomaga koncentrację. Ponadto współtworzy metioninę odpowiedzialną za dobry nastrój. Kobiety w czasie menopauzy są szczególnie narażone na osteoporozę. Witamina B12 pomaga w odbudowywaniu masy kostnej. Ma to również znaczenie dla rozwoju dzieci.

Witamina B12 przyczynia się do zużytkowania tłuszczów w organizmie, dzięki czemu zmniejsza się ich ilość. Dzieje się tak, gdyż odpowiedzialne za to karnityny, czyli substancje wychwytujące cząsteczki tłuszczu, są wspomagane przez witaminę B12. Zaleca się przyjmowanie witaminy B12 kobietom mającym obfite miesiączki. Osoby, które nie jędzą mięsa, jajek i przetworów mlecznych powinny szczególnie dbać o jej uzupełnianie. Trudności z przyswajaniem witaminy mają ludzie starsi, którzy mogą przyjmować witaminę B12 w postaci zastrzyków.

Warto pamiętać, że na witaminę B12 szkodliwie wpływają:

2. Niedobór witaminy B12

Niedokrwistość może być spowodowana małą ilością witaminy B12 dostarczanej w pożywieniu, jak również zaburzeniami w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Osoby cierpiące na anemię mają charakterystyczny żółtobrązowy odcień skóry, cierpią na biegunki i zachwiania równowagi.

Zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego – osoby, u których wystąpił niedobór witaminy B12 są rozdrażnione, częściej odczuwają irytację i lęk, są mniej odporne na depresję i zmęczenie. Często odczuwają drętwienie rąk i nóg, mają problemy z chodzeniem. Stosowanie witaminy B12 może złagodzić przebieg nieuleczalnych chorób takich jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera.

Kłopotliwe dolegliwości– stany zapalne ust, niemiły zapach ciała, bolesne dolegliwości miesiączkowe.

3. Nadmiar witaminy B12

Stwierdzono, że witamina B12 przyjęta w nadmiarze nie wpływa szkodliwie na organizm. W niektórych przypadkach może wystąpić reakcja uczuleniowa lub wstrząs anafilaktyczny, czyli reakcja organizmu wynikająca z dysproporcji między pożądanym a rzeczywistym zapotrzebowaniem na witaminę. Nie wiadomo jednak, czy przyczyną reakcji jest witamina B12, czy śladowe ilości zanieczyszczeń znajdujących się w witaminie.

4. Źródła witaminy B12

Produkty pochodzenia zwierzęcego – wątroba, serce, nerki, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery, jaja. Znaczące ilości witaminy B12 znajdują się w mleku, które zawiera również wapń ułatwiający przyswajanie tej witaminy.

Rośliny strączkowe – niewielkie ilości witaminy B12 znajdują się w grochu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B Zespół Korsakowa

Zespół Korsakowa, inaczej psychoza Korsakowa, to zaburzenie neuropsychiatryczne, które występuje głównie u alkoholików. Choroba Korsakowa wiąże się z dużym niedoborem witamin z grupy B. Nazywana również tiaminą, witamina...

Witaminy z grupy B Poziom witaminy B12

Łysienie jest chorobą dla wielu ludzi wstydliwą, ponieważ brak włosów negatywnie odbija się na ich wyglądzie zewnętrznym. Podczas poszukiwania przyczyn utraty włosów warto także wykonać badanie krwi z oznaczeniem poziomu witaminy B12.

Witaminy z grupy B Niedobór witamin B

Niedobór witamin z grupy B wpływa niekorzystnie na zdrowie – powoduje zmiany skórne, w postaci, niedokrwistość oraz zaburzenia układu nerwowego. Najwięcej witamin z grupy B występuje w produktach pochodzenia pełnoziarnistego zwłaszcza...

Witamina B1 (tiamina)
Witaminy z grupy B Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1, czyli tiamina lub aneuryna, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Została wyizolowana jako pierwsza witamina przez Kazimierza Funka w 1911 roku. Główne źródło witaminy B1 stanowi mięso oraz produkty zbożowe. Do...

Witaminy z grupy B Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2, czyli ryboflawina, pełni zróżnicowane funkcje w organizmie: wzmaga procesy odpornościowe oraz jest niezbędna do sprawnego działania wzroku, układu nerwowego. Do najczęstszych objawów niedoboru ryboflawiny należy pękanie...

Pozostałe witaminy Właściwości witaminy PP

Witamina PP jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział...

Witamina E Właściwości witaminy E

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należy pamiętać o regularnym ich uzupełnianiu, gdyż nasz organizm sam ich nie wytwarza. Niedobór witamin może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Witamina E zwiększa odporność naszego organizmu...

Właściwości witaminy C
Profilaktyka grypy Właściwości witaminy C

Witamina C jest potrzebna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem...

Witamina K Właściwości witaminy K

Witaminy i minerały to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina...

Witaminy
Składniki odżywcze Witaminy

Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm....

Właściwości szparagów
Warzywa Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W...

Warzywa Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate...

Właściwości cebuli
Warzywa Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana...

Warzywa Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki...

Warzywa Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany...

Owoce Właściwości cytryny

Cytryna to owoc tropikalny bogaty w witaminę C oraz flawonoidy, które wzmacniają odporność, zapobiegają występowaniu chorób układu krążenia jak miażdżyca, nadciśnienie.

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij