Właściwości witaminy PP

Witamina PP jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w wielu istotnych procesach, które zachodzą w naszym ciele. Jej nadmiar jest tak samo niebezpieczny, jak jej niedobór...

Spis treści:
  1. 1. Ciekawostki o witaminie PP
  2. 2. Rola witaminy PP w organizmie
  3. 3. Występowanie witaminy PP
  4. 4. Niedobór i nadmiar witaminy PP

1. Ciekawostki o witaminie PP

Nikomu nie trzeba mówić, jak ważne w naszym życiu są witaminy i minerały. Jedną z nich jest witamina PP. Nazwa tej witaminy pochodzi od słów „pella” i „agra” - błędnej formy włoskich słów „pellis” i „aegra” (czyli „chora skóra”). Pierwsze badania nad schorzeniem wynikającym z niedoboru witaminy PP, czyli pelagrą były przeprowadzane w XVIII wieku. Choroba ta początkowo występowała w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech, z czasem rozprzestrzeniła się na inne kraje europejskie. W Polsce pelagra upowszechniła się pod nazwą „rumień lombardzki”. Choroba atakowała przede wszystkim osoby źle żywione, a więc: ubogą ludność, więźniów, chorych umysłowo. Początkowo myślano, że choroba wynika z uczulenia na światło (w pożywieniu znajdują się czynniki, które są za to odpowiedzialne). Jednak z czasem udowodniono, że przyczyną jest niedobór witaminy PP. Pierwsze próby leczenia polegały na stosowaniu odpowiedniej diety, jak się z czasem okazało, były to produkty zawierające dużo tryptofanu, który ulega przekształceniu w kwas nikotynowy w komórkach człowieka.

2. Rola witaminy PP w organizmie

Witamina PP uczestniczy w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie:

3. Występowanie witaminy PP

W wielu spożywanych na co dzień pokarmach zawarta jest witamina PP. Dzienne zapotrzebowanie witaminy PP możemy zrealizować przez spożywanie wielu znanych produktów. Niacyna (inna nazwa witaminy PP) obecna jest w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jej największe ilości znajdują się w:

  • wątrobie,
  • drożdżach piwnych,
  • orzechach ziemnych,
  • tuńczyku,
  • drobiu,
  • suszonych brzoskwiniach,
  • sercu,
  • łososiu,
  • migdałach,
  • grzybach,
  • groszku,
  • kotlecie wieprzowym.

Małe ilości witaminy PP znajdziemy w mleku i jego przetworach (jogurty, sery twarogowe), a także niektórych warzywach i owocach (ziemniakach, cebuli, marchewce, białej kapuście, gruszkach, jabłkach, pomarańczach i truskawkach).

4. Niedobór i nadmiar witaminy PP

Niedobór tej witaminy może powstać pod wpływem zażywania pewnych leków. Może też być skutkiem niektórych nowotworów i różnych problemów układu pokarmowego. Najczęściej spotykane skutki niedoboru tej witaminy to:

Nadmiar witaminy PP może negatywnie wpływać na nasz organizm, to skutkuje: bólami głowy, uczuciem mrowienia, zaczerwienieniem skóry, swędzeniem głowy. Niekiedy witamina PP w nadmiarze powoduje szum w uszach, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmię serca, a nawet psychozy.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych

Artykuły Pozostałe witaminy

Pozostałe witaminy Witamina B7 (witamina H, biotyna)

(...) óry będzie najlepiej wchłaniany przez organizm zwróć uwagę, by zawierał obok witaminy B7 także pozostałe witaminy z grupy...

Pozostałe witaminy Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki – rutynę i hesperydynę – które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie witaminy C, a obie substancje zmniejszają ryzyko wylewów, krwawień z...

Witamina E Właściwości witaminy E

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należy pamiętać o regularnym ich uzupełnianiu, gdyż nasz organizm sam ich nie wytwarza. Niedobór witamin może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Witamina E zwiększa odporność naszego organizmu...

Witaminy z grupy B Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie. Rola witaminy B12 jest ogromna - uczestniczy ona w procesach węglowodanowych,...

Właściwości witaminy C
Profilaktyka grypy Właściwości witaminy C

Witamina C jest potrzebna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Witamina ta pełni funkcję wspierania białych ciałek krwi. Jest niezbędna...

Witamina K Właściwości witaminy K

Witaminy i minerały to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K jest jedną z najważniejszych witamin, o których nie możemy zapominać, planując zdrowe posiłki. Poniżej dowiesz się, co to jest witamina K, jak działa,...

Witaminy
Składniki odżywcze Witaminy

Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, co oznacza życie, a wprowadził ją polski uczony Kazimierz Funk w 1912 roku. Pierwszą...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż, takich jak pszenica i żyto, owies jest mało popularny. Kojarzony jest zwykle z pokarmem dla koni, dlatego mało kto ma owies w swoim jadłospisie. Jest to...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się...

pokaż 10 następnych