Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś

Jedzenie, które przedłuży ci życie i zapobiegnie chorobom – pięć produktów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Avatar placeholder
01.09.2016 08:58
Jedzenie, które przedłuży ci życie i zapobiegnie chorobom – pięć produktów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni
Jedzenie, które przedłuży ci życie i zapobiegnie chorobom – pięć produktów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni (Grafika / Shutterstock)

Jemy, aby żyć, ale możemy jeść tak, aby mieć dłuższe życie. Kluczem do sukcesu jest wybieranie takiego jedzenia, które jest bogate odżywczo – zawiera mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Co jeść, aby żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem? Oto pięć produktów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni.

1. Awokado

Gdybym mogła, to chętnie posadziłabym przed moim domem drzewo, na którym rośnie awokado. Dlaczego? Bo to owoc idealny. Awokado zawiera 20 niezbędnych składników odżywczych, w tym błonnik, jest bogate w zdrowe jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (takie jak kwasy tłuszczowe omega-3), witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, biotynę , witaminę B6, B12 i kwas foliowy).

Owoc ten zawiera także kwas oleinowy i potas, czyli składniki pomagające w obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszające ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Doktor Daniel G. Amen, neurolog kliniczny i psychiatra, autor bestsellera „New York Timesa” pt. Zmień swój mózg, zmień swoje życie, uważa awokado za jeden z najlepszych dla zdrowia mózgu produktów, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

Zobacz film: "Polacy mają bardzo złe nawyki żywieniowe. Coraz więcej otyłych"

Pokarmy naturalnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak awokado, są powszechnie uznawane za sekret zdrowego serca, sprawnego mózgu i dobrego wzroku. Awokado to także bogate źródło przeciwutleniaczy, dlatego jest pomocne w zapobieganiu objawom starzenia. Przeciwutleniacze zawarte w tym owocu wzmacniają system odpornościowy, spowalniają proces starzenia i wzmacniają układ nerwowy.

2. Borówki, jeżyny, maliny

Badania Uniwersytetu Tufts pokazują, że liczne przeciwutleniacze zawarte w tych surowych owocach malin, jeżyn (także w wykonanej z nich nalewce) oraz borówek mogą odwrócić szkodliwe skutki starzenia się przekazów nerwowych w komórkach mózgu. Utrzymanie tych sygnałów jest niezbędne do zachowania pamięci i zapobiegania chorobie Alzheimera, jak również podczas łagodzenia depresji i melancholii.

3. Marchew

Uwielbiam sok marchewkowy! Jest on nie tylko pyszny, lecz także bardzo zdrowy. Marchew to warzywo niezwykle bogate w witaminę A, która pomaga zachować dobry wzrok, odpowiada też za integralność błon komórkowych, prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.

4. Czosnek

To niezwykle potężna roślina, która jest naturalnym antybiotykiem. Czosnek nie tylko smakuje, lecz także jest pełen składników odżywczych: związków flawonoidowych, aminokwasów, saponin, witamin (B1, B2, PP, C, prowitaminy A), licznych soli mineralnych (m.in. potas, wapń, magnez) oraz rzadkich mikroelementów (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Najcenniejsze w czosnku są jednak olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, substancję nadającą czosnkowi zapach i zarazem działającą przeciwbakteryjnie.

5. Pomidory

Pomidory zawierają bardzo dużą zawartość witamin C, A i K. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), E, A, a także minerały: znaczące ilości potasu, mniejsze ilości magnezu, wapnia, mangan, fosforu i żelaza.

Pomidory są najbardziej znane z zawartości likopenu. Likopen to przeciwutleniacz znany przede wszystkim ze swoich właściwości antynowotworowych. Chroni on też organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego.

Aby likopen był lepiej przyswajalny, pomidory warto poddać obróbce termicznej - przed pokrojeniem na kanapkę sparzyć je wodą lub dodawać je do wszelkiego rodzaju sosów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze