Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Jedz więcej surowych warzyw!

Avatar placeholder
14.01.2016 13:53
Jedz więcej surowych warzyw!
Jedz więcej surowych warzyw!

Tryskasz energią i jesteś wypełniony pozytywnymi wibracjami? A może, jak wielu z nas, jesteś podatny na osłabienie i zmęczenie? Jeśli tak, trzymaj się z dala od kolejnej kawy lub słodkich przekąsek. Według niektórych czołowych dietetyków, jedyne czego potrzebujesz to dawka surowego, „żywego” jedzenia, które znów wraca do łask. Sławne osoby, takie jak Donna Karan, Uma Thurman i Natalie Portman, zaczęły jeść surowe produkty w celu osiągnięcia optymalnego zdrowia. Nie jest to jednak tylko chwilowa moda gwiazd.

spis treści

1. Zalety surowych produktów

Niezależnie, czy jest to świeże jabłko, czy kiełki soczewicy, najnowsze badania dowodzą, że tak zwane „żywe” produkty dostarczają nam dodatkowej energii, wspomagają trawienie i poprawiają ogólny stan zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy” – mówi Elaine Bruce z Centrum Żywego Jedzenia w Wielkiej Brytanii. „Te żywe, całkowicie naturalne produkty spożywcze zawierają wiele substancji odżywczych”. Oto pięć sposobów na wzbogacenie diety o surowe składniki.

Wszystko o diecie raw

Witarianie to osoby, które jedzą wyłącznie surowe warzywa i owoce - sprawdź, jakie są wady i zalety diety raw

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

2. Jedz więcej kiełków i orzechów

Nabierz zwyczaju posypywania jedzenia kiełkami soczewicy, fasoli aduki, fasoli mung i ciecierzycy. Rośliny po wypuszczeniu pędów zawierają znacznie więcej witamin, kwasów tłuszczowych, białka i minerałów niż jako nasiona. Możesz przygotować kiełki samemu. Zostawiając nasiona lub ziarna na noc w wodzie, a potem płucząc je dwa razy dziennie przez kilka dni, otrzymasz smaczny i zdrowy dodatek do naszego pożywienia. Orzechy, migdały i orzechy włoskie namocz na noc w wodzie i dodaj rano do swojego śniadania. Tak jak w przypadku kiełków, w ten sposób aktywujemy enzymy i składniki odżywcze, które są znaczniej łatwiej trawione.

3. Upewnij się, że jesz świeże produkty

Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź także dobrego dostawcę mięsa. Na pewno są miejsca, gdzie można otrzymać świeże wyroby. Jedzenie powinno być zjedzone w ciągu tygodnia, bo potem traci świeżość i wartości odżywcze. Jeśli już zrobiłeś zakupy, a nie zamierzasz zjeść wszystkich produktów w najbliższym czasie, po prostu włóż je do zamrażarki.

4. Pij świeżo wyciskane soki

Soki warzywne i owocowe przynoszą najwięcej korzyści, gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj soków, które zostały przygotowane wcześniej niż w dniu, w którym je kupiłeś. Stojąc na półce sklepowej, tracą nie tylko swą aktywność enzymatyczną, ale również witaminy. Pij co najmniej jedną szklankę soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego. Nie bój się eksperymentować.

5. Ogranicz „martwe” produkty

Zwiększając spożycie „żywych” produktów, tym samym postaraj się zmniejszyć ilość „martwego” lub przetworzonego jedzenia w naszej codziennej diecie. Ogranicz takie elementy, jak: białe pieczywo, makaron, biały ryż, cukier, słodycze, przetwory i wypieki. W zamian jedz domowy chleb robiony na zakwasie, brązowy ryż, produkty pełnoziarniste oraz naturalne substancje słodzące, takie jak miód lub suszone owoce.

Mówi się, że człowiek jest tym, co je. Chociażby dlatego warto by było przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić kilka drobnych zmian. Niewiele tracimy, a jak wiele możemy zyskać!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze