Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem i makaronem. Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego. Właściwości kaszy manny są nieocenione, także dla dorosłych. Gotowanie kaszy manny jest dziecinnie proste, a można z niej przyrządzić różne dania.

Wartości odżywcze kaszy manny

Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Możemy spotkać dwa rodzaje kaszy manny, a mianowicie: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie.

Kasza manna zawiera:

  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę PP,
  • Witaminę B6,
  • Kwas foliowy,
  • Potas,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.

Jedną z głównych zalet kaszy manny jest fakt, iż jest lekkostrawna. Dzięki temu jest doskonała dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Kasza manna sprawdza się jako nieodłączny składnik różnego rodzaju diet. Grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny.

Zastosowania kaszy manny

Kaszę mannę stosuje się zarówno jako samodzielną potrawę, na przykład w zupie mlecznej, budyniu lub leguminie, jak i jako środek zagęszczający do sosów, ciast i zup. Kasza powinna być biała z odcieniem żółtawym, a jej cząsteczki nie powinny być zamączone ani zawierać elementów otrębowych. Aby wzmocnić smak kaszy, można do niej dodać odrobinę soli, cukru, słodkich syropów lub owoców. Najlepiej smakuje, kiedy jest gęsta. By uzyskać taką kaszę, należy zagotować 50 g kaszy błyskawicznej przez 2 minuty w ok. 0,4 l lekko osolonego wrzątku. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać kaszę półgęstą, należy gotować ją w ok. 0,7 l wody. Kasza manna jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie oraz lekkostrawną kolację. Kasza manna jest doskonała również do przygotowania pysznego deseru. Do jego przyrządzenia niezbędne są następujące składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli,
  • cukier do smaku,
  • świeże truskawki,
  • czekolada.

Przygotowanie deseru jest mało skomplikowane. Mleko należy podzielić na pół. W części zimnego mleka trzeba rozprowadzić kaszę mannę, a pozostałą część mleka zagotować. Kiedy mleko zacznie wrzeć, należy wlać powoli kaszę z zimnym mlekiem, ciągle mieszając, i zagotować. Następnie należy dodać sól, cukier oraz masło. Całość należy gotować przez około 2 minuty. Po ugotowaniu należy przełożyć kaszę do schłodzonych salaterek i pozostawić do wystygnięcia. Następnie należy zetrzeć czekoladę i posypać nią ugotowaną kaszę oraz dodać świeże owoce.

Wartości odżywcze kaszy manny czynią z niej produkt spożywczy godny większej uwagi. Racjonalna dieta powinna być urozmaicona, co można w łatwy sposób osiągnąć, posiłkując się kaszą. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu.

Katarzyna Wieczorek,
Komentarze (9)
~Jaga
~Jaga

Do kaszy mannej jak i kaszy kukurydzianej przekonałam się kiedy musiałam przejść na dietę lekkostrawną. Po zakończonej diecie na stałe wprowadziłam je do mojego menu, bardzo mi zasmakowały, moim znajomym również, szczególnie jako dodatek do rosołu - uwielbiam to! Polecam przełamanie stereotypów o kaszy i odkrywanie jej na nowo :)

Odpowiedz
~qwerty
~qwerty

Skoro wymienia się witaminy z grupy B, to nie pisze się kwas foliowy tylko B9, no chyna że się bezmyślnie......kopiuje

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

Witam,
Kwas foliowy występuje w literaturze naukowej pod kilkoma nazwami, między innymi: witamina B9, witamina B11, witamina M, czy folacyna.
Pozdrawiamy

Odpowiedz
~Kar
~Kar

@~qwerty: Kwas foliowy jest akurat niezbędny dla kobiet i to wie każda kobieta, a nie każdy skończył studia z technologi żywienia i zna wszystkie skróty witamin i nie każdy wie, że B9 to kwas foliowy. Więc nie uważam, żeby był tu popełniony rażący błąd, który trzeba komentować.

Odpowiedz
~Bozena
~Bozena

pszenica z ktorej powstaje kasza manna jest modyfikowana genetycznie, a także zakwasza organizm, nie polecam. Najlepsza jest kasza jaglana, silnie zasadowa, super smakuje, nie jest modyfikowana

Odpowiedz
~magda
~magda

@~qwerty~JagaRedakcja~Kar~Bozena: sama jesteś bezmyslna, dobrze,że autor napisał wprost o kwasie foliowym, nie każdy jest tak mądry jak ty i nie wiem, że B9 to to samo.

Odpowiedz
~ktośś
~ktośś

@~qwerty: Przecież obie formy są poprawne, a poza tym ''kwas foliowy'' jest częściej używany niż witamina B9

Odpowiedz
~Andrzej
~Andrzej

@~Bozena: Możesz polecać osobom zdrowym, bo osoby chore, np. na chorobę wrzodową nie mogą jeść kaszy jaglanej, choć przyznaję, że jest zdrowa.

Odpowiedz

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża - najnowsze pytania

Artykuły Zboża
Zboża

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia...

Zboża

Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje...

Zboża

Właściwości owsa

(...) mangan, magnez) i lecytynę. Jego wartość odżywcza jest stosunkowo duża. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne...

Zboża

Chleb na odchudzanie

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a...

Zboża

Właściwości siemienia lnianego

Właściwości siemienia lnianego

Lecznicze właściwości siemienia lnianego są stosunkowo mało znane. Niewiele osób wie, że siemię lniane to sprzymierzeniec w odchudzaniu. Spadek wagi dzięki stosowaniu siemienia lnianego, racjonalnej diecie odchudzającej oraz ćwiczeniom...

Zboża

Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków. Nie każdy jednak...

Zboża

Kasza a odchudzanie

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także węglowodanów i błonnik. Indeks...

Zboża

Właściwości owsianki

Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy.

Zboża

Właściwości orkiszu

Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

Zboża

Kasza - wartości odżywcze

Kasza - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu.

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500