Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kasza - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Kasza to zdrowa żywność, którą, niestety, nie każdy lubi. Warto się jednak do niej przekonać, ponieważ różne rodzaje kaszy od stuleci pojawiały się na polskich stołach i dodawały energii pokoleniom Polaków. Racjonalna dieta nie może obejść się bez kaszy.

Wartości odżywcze kaszy

W istocie pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które są potrzebne do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, ale, co ważne, nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem. Różne odmiany kaszy można podawać na wiele sposobów, dzięki czemu możliwe jest optymalne wykorzystanie dobrodziejstw poszczególnych rodzajów kasz przy jednoczesnym uniknięciu monotonii w diecie.

Rodzaje i właściwości lecznicze kasz

Najpopularniejsze odmiany kasz to:

  • Kasza gryczana. Biała i prażona, występuje jako całość lub w kawałkach. Kasza gryczana zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego. Lekarze zalecają ją podczas problemów z czynnościami jelit.
  • Kasza jaglana. Ma żółty kolor i słodki smak. Kasza jaglana zawiera białko, lecytynę oraz krzemionkę, która wzmacnia nasze kości. Jest doskonała dla osób cierpiących na alergię i niedokrwistość. Kasza jaglana najlepiej smakuje zapiekana z twarogiem, leguminą oraz jako dodatek do mleka.
  • Kasza jęczmienna. Jest najlepszym źródłem witaminy PP, dostarcza spore ilości rozpuszczalnego błonnika. Kasza jęczmienna najlepiej smakuje w postaci farszu lub jako kotlet.
  • Kuskus. Drobna kasza, którą podczas produkcji gotuje się na parze. Kuskus zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. Warto wypróbować go z miodem i orzechami. Kuskus to sposób na codzienne śniadanie.
  • Kasza manna. Jest lekkostrawna, sporo w niej jodu i skrobi. Kasza manna nadaje się do zup mlecznych, legumin, kremów. Polecana jest podczas schorzeń trzustki oraz chorób, którym towarzyszy gorączka.
  • Kasza kukurydziana. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza kukurydziana odgrywa istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Najlepiej podawać ją z mięsem i warzywami.

Jak jeść kaszę?

Jeśli chcesz włączyć kaszę do swojego jadłospisu, pamiętaj, że każdy rodzaj kaszy wymaga innego traktowania. Grube kasze trzeba przebrać z nieobłuskanych ziaren, łusek, potem opłukać i szybko wrzucić do garnka. Uważaj przy tym, by nie przypalić kaszy. Jest to przykład produktu, który łatwo się przypala i traci wówczas smak. Ogólna zasada dotycząca kaszy jest taka, że można przyrządzić ją na dwa sposoby: na sypko lub w formie bryły. Kaszę można dodawać do mięs, jarzyn lub grzybów, a sypkie kasze można potraktować jako samodzielne danie. Z kaszy można zrobić także kotlety, krokiety, zapiekanki oraz desery.

Kaszę warto umieścić w swoim domowym jadłospisie. Dietetycy przekonują, że jej wartości odżywcze są nieporównanie większe niż w przypadku pierogów, frytek oraz ziemniaków.

Weronika Buczkowska,
Komentarze (8)
~Jach
~Jach

Co jak co ale kaszy manny to radzę się wystrzegać. Kasza manna dziala jak trucizna, i bynajmniej nie sa to slowa przesadzone, dziala tak bo zawiera bardzo dużą ilość glutenu, a oszkodliwości glutenu na organizm to sobie już poszukajcie info w necie.

Odpowiedz
~i świnie też są trucisną
~i świnie też są trucisną

@~Jach: co ty pierdzielisz... od ~100 lat jest jedzona i nikt nie płakał z jej powodu, dzieci od małego ja jadły i teraz są duże i zdrowe. Dziwna ta trucizna

Odpowiedz
~mkmkkk
~mkmkkk

piszecie o kuskusie, który jest zwykłym makaronem z pszenicy, a ani słowem o kaszy gryczanej?

Odpowiedz
~zdrowy
~zdrowy

Odnośnie tej twojej trucizny to następny nowomodny bełkot pseudonaukowców, Jeden mówi nie jedz mięsa bo to trucizna, drugi jedz najlepiej tylko mięso bo ta jedli nasi przodkowie, trzeci chrzani znów coś innego a ja jestem zdania jedz wszystko co nie jest wysokoprzetworzone i tylko zachowaj umiar.

Odpowiedz

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża - najnowsze pytania

Artykuły Zboża
Zboża

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia...

Zboża

Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje...

Zboża

Właściwości owsa

(...) mangan, magnez) i lecytynę. Jego wartość odżywcza jest stosunkowo duża. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne...

Zboża

Chleb na odchudzanie

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a...

Zboża

Właściwości siemienia lnianego

Właściwości siemienia lnianego

Lecznicze właściwości siemienia lnianego są stosunkowo mało znane. Niewiele osób wie, że siemię lniane to sprzymierzeniec w odchudzaniu. Spadek wagi dzięki stosowaniu siemienia lnianego, racjonalnej diecie odchudzającej oraz ćwiczeniom...

Zboża

Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków. Nie każdy jednak...

Zboża

Kasza a odchudzanie

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także węglowodanów i błonnik. Indeks...

Zboża

Właściwości owsianki

Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy.

Zboża

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z...

Zboża

Właściwości orkiszu

Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500