Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kiedy ciaza po poronieniu

Ginekologia

Kiedy wykryć ciążę z bhcg?

Witam.Kiedy najwczesniej bhcg z krwi moze wykryc ciaze,licząc od dnia zaplodnienia.Czy bhcg moze utrzymywac sie 2 tyg,liczac od dn lyzeczkowania,jesli bylo to 2gie lyzeczkowanie po poronieniu,po ktorym nie bylo juz krwawienia?pozdrawiamBeta hCG oznaczone we krwi może dać wynik wiarygodny już powyżej 8 dni od stosunku (zależnie od metody używanej w laboratorium czas ten może wydłużyć się do 11/12 dni).Beta hCG obniża się stopniowo, jednak po drugim łyżeczkowaniu po poronieniu powinno być już znikome ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Stosunek w 10 dni po poronieniu a możliwość ciąży

Witam. Poroniłam w 6 tyg. samoistne poronienie z chłopakiem kochaliśmy się 10 dni po. Czy możliwa jest kolejna ciąża. Dodam że bardzo cieszyli byśmy sie. Prosze o szybką odpowiedz.Witam. Prawdopodobieństwo zapłodnienia tak szybko po poronieniu jest bardzo małe. Proponuję zacząć starać się o dziecko gdy zacznie już Pani miesiączkować. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Kiedy, po ciąży pozamacicznej, mogę znowu zajść w ciążę?

Witam. Mam pytanie co do zajścia w ciążę po poronieniu: staramy się z mężem o dzidziusia (o pierwszego) od jakichś 4 miesięcy po poronieniu - i nic. Gdy poroniłam byłam w 5 t.c. i okazało się, że to ciąża pozamaciczna. Nie miałam żadnej operacji ... podbrzusza - raz lewa raz prawa strona, a gdy robię test to wychodzi negatywny. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.Witam. Ciąża ... u Pani podobne, jak przed ciążą pozamaciczną. Cztery miesiące to jednak na razie dość krótki okres starań. Fakt, że była już Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Częstotliwość USG w ciąży

Ile usg w ciazy i w których tygodniach najlepiej zrobic ?Witam serdecznie. W zależności od wytycznych zaleca się wykonanie usg 3-4 razy. Proszę zapoznać się z tym artykułem http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/badania/kalendarz-badan-usg-w-ciazy-kiedy-i-po-co-trzeba-robic-usg-ciazy,200_3410.html ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Wady genetyczne u płodu i przygotowania do drugiej ciąży

(...) Dziewczynka z ZT+inne wady.Terminacja w 16tc.Łyżeczkowanie.Po 4dniu po zabiegu dostałam lek Methergin0,125.Kiedy można w mym przypadku ... ?DziękuProponuję odczekać pół roku po poronieniu, aby szanse dla kolejnej ciąży były większe. Niestety, nie ma możliwości przygotowania się do ciąży w sposób który zabezpieczy przed podobnymi sytuacjami. Może warto zgłosić się do poradni genetycznej i ocenić kariotyp u Państwa.Po poronieniu należy nie zachodzić w ciążę przez co najmniej 3- 6 miesięcy. Proponuję konsultację w Poradni genetycznej i ocenę kariotypu ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Odebranie zaświadczenia potrzebnego do becikowego

Jeśli zmieniłam lekarza w czasie ciąży to po zaświadczenie muszę iść do pierwszego lekarza czy obecny lekarz mi wyda że poszłam z ciążą przed 10tygodniem?Kiedy mam takie zaświadczenie odebrać? W ostatnim dniu wizyty przed porodem? Zaświadczenie które będzie mi potrzebne do becikowego. Czekam na odpowiedz .Po zaświadczenie idzie się po porodzie do tego lekarza u którego była pani przed 10 tyg ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Piotr Wajda Lek. Piotr Wajda
Badanie krwi

Spadek poziomu BHCG w 2 tygodnie

Witam.16.10.br.poroniłam samoistnie w 8tyg.ciąża bliźniacza.Dziś robiłam badania kontrolne.Bhcg 153.2(zaraz po poronieniu było 62969),morfologia Hct 35.6,Rbc3.75,hgb11.8,Wbc3.4.Po poronieniu w szpitalu wbc miałam 11.8 a rbc 3.68.Moje pyt.dot.wbc czy to możliwe aby w ciągu 2tyg.spadły aż tak bardzo?czy to wina bhcg?Prosze o pomoc bo bardzo zmartwiłt mnie te dzisiejsze wyniki.Szanowna Pani, Poziom WBC może zmniejszyć się po takim czasie od poronienia. Proszę pamiętać, że wyniki badań zawsze należy skonsultować ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Bartosz Małek Lek. Bartosz Małek
Ginekologia

Tabletka 72 h po a regularna antykoncepcja

Witam! Mam pytanie odnośnie oddziaływania "tabletki po" na regularną antykoncepcję. Otóż stosowałam regularną antykoncepcję hormonalną, ale pominęłam jedną tabletkę z blistra i w związku z tym zdecydowałam się na przyjęcie "tabletki po". Po przyjęciu "tabletki po" kontynuowałam zażywanie tabletek antykoncepcyjnych, po czym w 7-dniowej przerwie krwawienie wystąpiło w spodziewanym ... , to kiedy, będę całkowicie chroniona. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.Witam. Podczas stosowania doustnej tabletki ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy możliwa jest ciąża w niedługim czasie po poronieniu?

M. Kobieta. 25 lat Witam. Mój mąż mnie zdradził. Gdy zaczął "być" z nią ona już była w ciąży. Poroniła bo chciała zażywając tabletki na reumatyzm. Minęło półtora miesiąca od tego poronienia. W międzyczasie dowiedziałam się o wszystkim. Mąż próbuje do mnie wrócić. Niestety ta suk* twierdzi, że jest z nim w ciąży. Czy to możliwe, żeby w ciągu m-ca po poronieniu znowu zaszła w ciążę. Wiem, że po jakimś czasie okaże się czy kłamała. Ale mnie męczy to teraz.    Po upływie miesiąca od poronienia istnieje ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Planowanie ciąży po poronieniu

Witam. Mam 41 lat i bardzo chcemy miec dziecko. Wlasnie poronilam ciaze ktora miala wade zd. Czy jest mozliwosc ze kolejna ciaza bedzie rowniez zagrozona taka wada? Pierwsze dziecko urodzilam 21lat temui wszystko bylo w porzadku. Od 5 lat jestem w innym zwiazku i staralismy sie o dziecko 5 mies. Kiedy mozemy starac sie o kolejne dzieciatko ? Gdzie w Krakowie mozemy zrobic badania czy kolejna ciaza moze rowniez byc z wadami czy lepiej dac sobie spokoj?? Pozdrawiam serdecznie. BeataPO 40 roku ryzyko ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Badanie ginekologiczne

Jakie badania można wykonać po dwóch poronieniach?

W bieżącym roku dwa razy zaszłam w ciążę (VI, XI). Z zajściem w ciążę nie ma problemu.Przy pierwszej wizycie u ginekologa okazuje się, że ciąża jest obumarła.Dwukrotnie miałam już łyżeczkowanie macicy. Po pierwszym poronieniu miałam wykonane badania na toxoplazmozę, cytomegalię, WBC , tsh - wszystko w normie.Po drugim poronieniu dostałam skierowanie do poradni genetycznej i badanie na przeciwciała antykardiolipinowe.Jakie jeszcze badania mogę wykonać we własnym zakresie? Witam, w opisywanej sytuacji nie zaleca się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Badanie patomorfologiczne

Ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia

w odpowiedzi na moje 1 pytanie - wynik badania hist.po usunięciu ciąży pozamacicznej(przeyłumaczenie łaciny)dostałam odp.ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia. trochę mnie niepokoi ten wynik,co to dla mnie oznacza jakie było zagrożenie czy dalej istnieje i co oznacza hasło krwistek ciążowy? Witam ponownie. Nie ma powodów do niepokoju ... organizm kobiety nie radzi sobie z wydaleniem resztek po poronieniu i stan zapalny oraz komórki martwicze zalegają w miejscu ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Badanie patomorfologiczne

Zaśniad częściowy w badaniu histopatologicznym

Dzień dobry, jestem po poronieniu (6tc), badanie hist.pat. wykazał zaśniad częściowy.Po 2 tyg. od zabiegi bhcg wynosiło 11, do dziś (3mc po zabiegu ) wynik jest ujemny(miej niż 0,1). Wiem, że muszę przez rok kontrolować bhcg, po pół roku RTG klatki p. Usg brzucha. Moje pytanie czy przy tego typu nowotworze często są przerzuty? To była moja 1 ciąża (33l). Czy jest możliwość aby prawdopodobieństwo zachorowania na kolejnego nowotwora wynosiło tyle samo co u osoby nigdy nie chorującej.Witam serdecznie, ryzyko ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
Ginekologia

Antybiotyki a ciąża

Planuję w najbliższym czasie zajść w ciążę. Jestem 3 miesiące po poronieniu (po raz pierwszy). Chciałam wznowić próby w czerwcu (ok. 10 czerwca powinna wystąpić owulacja), lecz niestety 11 maja zostało u mnie stwierdzone zapalenie oskrzeli. Dostałam do stosowania augmentin (tableki - 14 sztuk) i cipronex 10 szt. 18 maja zakończyłam stosowanie tych środków całkowicie. Jeszcze przez kilka dni po ich odstawieniu organizm był mocno osłabiony, ale wygląda na to, że już teraz wszystko wróciło do normy. Chciałabym ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Szymańska Lek. Magdalena Szymańska
Ginekologia

Jak długo torbiel może się wchłaniać i kiedy mogę rozpocząć starania o dziecko?

(...) tygodniu ciąży. Wcześniej rodziłam trzy razy. Ciążę i porody bez komplikacji, a porody naturalne i o czasie. Ostatnia ciąża w 1995 ... nie miałam żadnych problemów.Witam! Torbiel z reguły wchłania się w ciągu jednego cyklu (po miesiączce należy wykonać kontrolne USG ... regularne miesiączki, to starania mają sens. Proszę jednak liczyć się z faktem, że ciąża w tym wieku obarczona jest zwiększonym ryzykiem powikłań (np. nadciśnienie indukowane ciążą, stan przedrzucawkowy), a dziecko ma większą „szansę” na defekty genetyczne ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Dlaczego zmalały mi piersi po poronieniu?

(...) co przed ciążą i po! Moja waga stoi wiec w miejscu. Normalnie też się odżywiam. Przynajmniej tak sądzę. Co zrobić, żeby moje piersi były ... przed ciążą! Jaka jest tego przyczyna? Proszę pilnie o pomoc, bo się niepokoję. Wszystkie biustonosze zrobiły się na mnie o jeden ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
Ginekologia

Ciąża a duphaston

Witam Serdecznie. Jestem w 10 tygodniu ciąży.3,07, z powodu plamienia lekarz przepisal mi lek Duphaston (3 * 1 tab + no-spa 3 * 1 tab). Na badaniu USG (w 8 tyg) lekarz stwierdził że wszystko jest w porządku,po czym dodał że "coś" się odkleja,ale mam ... świadczyć o zagrażającym poronieniu a lek ten stosuje się właśnie w celu zapobieżenia mu (jeśli jest ono skutkiem niedoboru ... powstrzymać plamienia?I czy 3 tabletki na dobę to nie za dużo? (Dawkowanie w ulotce pod punktem "zagrażające poronienie" wynosi 2 tab ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Bóle brzucha i negatywny test ciążowy a ryzyko zapłodnienia

(...) pominięcia tabletek antykoncepcyjnych w pierwszym tygodniu należy liczyć się z osłabioną ochroną przed ciążą. Opisane dolegliwości ... u specjalisty ginekologa.Kiedy miałaś zacząć brać tabletki, 31 miałaś okres ,czy było to w 7 dniowej przerwie ,czy zaczęłaś od 1 opakowania .PO 2 dniach od kochania test zawsze wyjdzie negatywny. Dziewczyno pisz precyzyjnie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Psychologia

Rozstanie z chłopakiem po poronieniu

Po 7 miesiącach związku doszło do pewnej kłótni,w której wypowiedziałam bardzo bolesne dla mojego chłopaka słowa. Po kłótni twierdził, że nadal kocha, ale nie chce być ze mną . Mimo tego spotykaliśmy się, nasze zachowania były typowe dla pary . Wkrótce zaszłam w ciążę. Wrócił do mnie .Ciąża obumarła, więc musiałam udać się na zabieg. Przez cały czas zapewniał mnie że po wszystkim nic się nie zmieni.Po zabiegu po prostu mnie zostawił, twierdził że się starał ale nie dał rady. Nie potrafię żyć.Przeszła Pani ...

Odpowiada 2 ekspertów : Mgr Magdalena Golicz Mgr Magdalena Golicz i 1 inny
Ginekologia

Wyniki badań po poronieniu a możliwość leczenia endokrynologicznego

Dzień dobry, Ciąża obumarła, zarodek wielkości 9t. W 12tc poroniłam w domu, w szpitalu łyżeczkowanie. Po trzech tygodniach zrobiłam wyniki: TSH 5,42 (0,270-4,2), FT4 0,85 (0,93-1,70), FT3 2,78 (2,0-4,4), antyTPO 14 (<34), antyTG100,5 (<115). USG tarczycy prawidłowe, zastanawia mnie tylko mała pojemność: PP3,31ml PL:3,15. Czy powinnam już zacząć leczenie u endokrynologa, czy wyniki po takim czasie od poronienia są wiarygodne? czy powtórzyć je (po jakim czasie?) i dopiero udać się do lekarza?witam, TSH ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Jagiełło Lek. Magdalena Jagiełło
Ginekologia

Interpretacja wyników badania krwi po poronieniu

(...) które są niewłaściwe, pozostałe składniki są w normie. 28.03: Białe krwinki 13,1; Płytki krwi (po sterydach) 58; Czerwone krwinki ... .Witam! Nie napisała Pani kiedy miało miejsce poronienie, co jest bardzo istotne. Należałoby porównać przedstawione przez Panią aktualne wyniki z wykonanymi wcześniej- przed ciążą, na początku ciąży oraz ocenić dynamikę występowania nieprawidłowości. Do tego istotne ... Witam! Miałabym gorącą prośbę o interpretację moich wyników z krwi. Po poronieniu i wywołanym porodzie w 20 tygodniu. 27 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Mam objawy ciąży - czy test mógł się pomylić?

Witam! Dnia 4 grudnia poroniłam. Wynikałoby, że był to 6 tydz. od ostatniej miesiączki, ale 2 grudnia robione HCG dało wynik 139. Ginekolog powiedział, że być może była to ciąża późniejsza, niż by wskazywała ostatnia miesiączka. Od 4 grudnia nie mam okresu. 20 byłam u ginekologa i powiedział, że mam wszystko powiększone i być może zaszłam (po poronieniu) w ciążę, moje cykle są z reguły 30-dniowe. 3 stycznia po południu robiłam domowy test i wyszedł negatywnie. Chodzę ciągle głodna, mam ochotę na słodycze ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy mammografia i depilacja laserowa mogły wpłynąć na płód?

Witam serdecznie! Mam potworny problem. Otóż, 27 kwietnia zaczęła mi się miesiączka, która dokładnie pamiętam, jestem pewna, że miałam w kolejnym miesiącu, ale nie wiem kiedy... Problem jest taki, że dnia 22 kwietnia miałam mammografię piersi - 5 zdjęć ... bezpośrednio po. Jakie istnieje powikłania i problemy płynące z tego wszystkiego. Czy dziecko będzie zdrowe itd.? Dodam, że ciągle boli ... , że nie może określić wieku ciąży. Na podstawie wykonanych pomiarów aparat wylicza wiek ciąży. Jeżeli jest to Pani pierwsza ciąża ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Negatywne testy - co jest przyczyną braku okresu?

(...) palenie, jestem rozdrażniona. Robiłam już 3 testy (po terminie spodziewanej miesiączki, testy były jednej firmy (Q****). Wszystkie były negatywne. Czy mimo wyników negatywnych na testach, mogę być w ciąży? Czy należy zrobić test innej firmy i kiedy? Jeśli ... powyżej trzech miesięcy. Najczęstszą przyczyną braku miesiączki jest ciąża. Aby to sprawdzić najlepiej wykonać domowy test ciążowy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Poronienia, luteina, ciąża; wynik cytometrii - prośba o interpretację.

Witam serdecznie, mam już 28 lat, dwa poronienia (obumarła ciąża w 9tc i 11tc) między którymi staraliśmy się z mężem o dziecko ok. 1,5 roku. Od lutego staramy się o dziecko po raz kolejny, w styczniu miałam histeroskopię, którą usunięto mi 2 polipy i zakończyłam badania po 2 poronieniu. Mąż też już leczył swoje dość słabe nasienie, i już jest w normie. Dzisiaj jest 32 dc, przed styczniem moje cykle były bardzo regularne 27-28 dni, ostatni cykl jednak wyniósł 30 dni (po szpitalu, kiedy przez 3dni brałam D ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski
Ginekologia

Pozytywny test ciążowy i brak miesiączki a ciąża

(...) ale nie pamiętam dokładnie kiedy. Jestem załamana, gdyż nie mogę mieć w tym momencie dziecka. Niestety, ale to nie jest możliwe w mojej ... wideo o tej tematyce http://abcantykoncepcja.pl/antykoncepcja-po http://abcantykoncepcja.pl/test-ciazowy artykuły o tej tematyce ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Brak okresu a test negatywny

(...) krwi wykazało że jestem w 3 tyg ciąży co było prawie niemożliwe, a test był negatywny (kiedy byłam na pobieraniu krwi ... przy literce "C" bez żadnych innych cieni). Co jest ze mną nie tak? Czy to może być dalej ciąża? Czy jestem na coś chora? Czy to wogóle ... zapewne na skutek "wpadki" z prezerwatywą, po której nie przyjęła Pani tabletki "po" i poroniła ją na wczesnym etapie. Poronienia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Test ciążowy (próba ciążowa)

Jak działa test ciążowy?

(...) niechcianą ciążą, u innych natomiast jest to czas wielkiej nadziei na długo oczekiwane potomstwo. Wówczas, aby rozwiać ... badania jest dodatni, mimo że ciąża jest raczej wykluczona - gdyż może to świadczyć o istnieniu choroby. Fałszywie pozytywny ... , którego data ważności upłynęła wcześniej; niewłaściwe wykonanie testu, a zwłaszcza zbyt późno odczytany wynik (po 3–5 min ... wykonywanych badań. Dodatkowo nie niesie za sobą żadnych powikłań. Nie stwierdza on, czy ciąża jest prawidłowa. Kaleta M. (red ...

Neurologia

Czy to nerwica, czy nadpobudliwość?

(...) dla nas wszystkich, tym bardziej, że mutacja chromosomu 16 była spontaniczna oraz, że ciąża przebiegała bez najmniejszych komplikacji. Cały ... , tym bardziej, że po raz pierwszy w szpitalu wadziłam, że synek bił dzieci (po bliższych analizach z powodu zazdrości najczęściej ... wysiedzieć przy stole (kiedy wcześniej było to możliwe), słabo je, czasami budzi się w nocy (bez płaczu) i leży spokojnie, ciągle ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Arleta Balcerek Mgr Arleta Balcerek

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500