Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kiedy do szpitala

Urlop wychowawczy

Narodziny dziecka

(...) z odpinanymi miseczkami (do karmienia); majtki jednorazowe; skarpetki; kapcie; klapki; ubranie na wyjście ze szpitala (figura nie wróci ... ma w tej dziedzinie szpital. Wyprawka do szpitala dla dziecka Noworodek będzie przede wszystkim potrzebował bawełnianych ubranek, delikatnych ... ; oliwka dla dzieci lub krem; waciki; spirytus. Pieluchy są także niezbędne, chyba że szpital zapewnia je dziecku. Do szpitala ... badającego artykuły dla dzieci, np. Instytutu Matki i Dziecka. Wyprawka do szpitala na poród Wyprawka do szpitala powinna zawierać ...

Biegunka

Co na biegunkę?

(...) skóra, rzadko oddawany mocz, apatia), należy jak najszybciej udać się do szpitala!   Sygnałem do wizyty u lekarza ...  łagodny przebieg i nie musisz wtedy udawać się do lekarza. Wtedy też postaraj się wstrzymywać od użycia środków ...

Ortopedia

Złamanie kręgosłupa u męża i chęć zemsty

Witam.Mój mąż jest po złamaniu kręgosłupa odcinkaL1.kiedy uległ wypadkowi pracował u swojeo kuzyna dorywczo,do szpitala po upadku przywiózł go sam o godz.13 a ja dowiedziałam się o wszystkim o 16.Czekał ze mna do końca operacji odwiózł do domu zaproponował pomoc w opiece przy dzieciach i odjechał od tamtej pory go niewidziałam.nie interesuje się zdrowiem męża.Przez cały koszmar przeszłam sama nikt mnie niewspirał.Owszystko obwiniam kuzyna i mam ochote się zemścić nie moge się ztym pogodzićMoże warto ...

Odpowiada 2 ekspertów : Mgr Magdalena Golicz Mgr Magdalena Golicz i 1 inny
Poród

Kiedy jechać do szpitala?

Termin porodu mam na 1 sierpnia, ale lekarz ciągle mówi że dziecko jest 3 tyg.większe i że jest już wszystko gotowe do porodu. Od 4 dni mam krwistą wydzielinę, czuje nie regularne skurcze, ruchy dziecka są coraz słabsze.Kiedy mam iść do szpitala?Pani objawy wskazują na zbliżający się poród. Wydzielina to krwisty czop śluzowy, a skurcze są tzw. skurczami przepowiadającymi (pojawiają się na kilka dni przed porodem, przypominają skurcze porodowe, ale są słabsze i nieregularne). Do szpitala należy się udać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Dermatologia

Pokrzywka po ukąszeniu komara

Witam.Od lat na ciele wyskakuje mi cos jak po ukaszeniu komara,pojedyncza pokrzywka(jedna-3 bable)Na twarzy,szyi,brzuchu,ramionach i dolnej czesci plecow.Znika po jakims czasie,ale bardzo swedzi.Dzieje sie tak kiedy wezme prysznic,kiedy napije sie wody,kiedy cos zjem.Odzywiam sie zdrowo.Wyskakuje mi to czasem noca i budze sie wtedy gdyz to okropnie swedzi.Do jakiego lekarza sie udac i czym moze byc to spowodowane?Problemy z jelitami czy cos innego?Do dermatologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Usunięcie ciała obcego

Połknięcie kolczyka z języka

Witam, mam taki problem dzis przy jedzeniu polknelam kolczyk z jezyka sztanga+jedn kuleczka, czy mam jechac do,szpitala czy czekac? Narazie nie mam doleglieosci, vrzuch troche pobolewa ale to raczej ze strachu. Prosze o pomocJechać do szpitala ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Wroński Lek. Łukasz Wroński
Leczenie bezsenności

Bezsenność - jakie pytania zadać lekarzowi?

(...) z nich sprowadza się do nauczenia się przestrzegania zasad higieny snu, na które składają się: używanie łóżka tylko do spania, kładzenie się do łóżka tylko wtedy, gdy poczujemy się senni, ustalenie sobie planu na kolejny dzień, uregulowanie pory ... lub leków nasennych. Konsekwencje nieleczonej bezsenności Nieleczona bezsenność może doprowadzić do rozstroju organizmu ...

Leczenie depresji

Hospitalizacja w depresji

(...) terapeutycznych udaje się do domu. Inną  grupą pacjentów tych oddziałów są osoby z depresją umiarkowaną bez myśli ... sierpnia 1994 roku (art. 23 ust. 1). Przyjęcie do szpitala może się odbyć bez zgody także w tzw. trybie wnioskowym, orzeczonym ... lub rodziny, lub później także tzw. przepustek, gdy pacjent może opuścić szpital np. na weekend. Ma to służyć stopniowemu ...

Ginekologia

Szanse na zajście w drugą ciążę po poronieniu

Witam, w 8 tygodniu ciąży moje dziecko obumarło., trafiłam do szpitala dostałam tabletkę na poronienie, a potem miałam zabieg łyżeczkowania.Czy będę zdrowa, czy będę mogła jeszcze zajść w ciążę i czy ją donoszę?Co było przyczyną, żę moje dziecko obumarło- uważąłam , dbałam o siebie?Kiedy mogę uprawiać seks, i kiedy mogę zajść w ciążę?Witam. Jednokrotne poronienie nie stanowi problemu w zachodzeniu w kolejną ciążę. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - kiedy?

Witam... Mam kilka pytań bardzo ważnych... Proszę o radę, bo nie wiem, jak postąpić... Otoz 17 grudnia zaczęłam swoje pierwsze opakowanie tabletek w życiu...  Wzięłam pierwszego dnia okresu, ale ciągle mam plamiania, raz większe, raz mniejsze... Współżyłam "do końca", z wytryskiem wewnatrz, po 10 tabletkach, jakieś 3 godziny przed wzięciem 11 tabletki... i później w nocy po wzieciu 15 tabletek... to były stosunki pełne... Od 31grudnia nie było już stosunków pełnych... a tylko 1 stycznia i 3 stycznia ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Laryngologia

Bóle gardła tylko po jednej stronie a problemy z przełykaniem

DobrywieczorOd tygodnia mam jakis taki dziwny bol gardla,tylko po jednej stronie,po lewej,nie mam ani goraczki ani nie czuje sie przeziebiony,bol pojawil sie nagle i w pierwszym dniu mialem problemy z mowieniem,teraz po tygodniu czuje go nadal ,kiedy przelykam ,czy jest to cos czym powinnienien sie zglosic do lekarzeDo laryngologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Krzysztof Jach Dr n. med. Krzysztof Jach
Pediatria

Jak długo powinnam karmić także w nocy?

Mój synek ma 4 miesiące. Karmię piersią także nocą nawet do 4 razy ze względu na upały. Jak długo powinnam karmić także w nocy? Panuję karmienie naturalne do 6 miesiąca później chcę wprowadzić mleko modyfikowane. Czy takim mlekiem powinnam karmić w nocy już po 6 miesiącu czy powinnam oduczyć małego karmienia nocą?Witam! Proponuję zapoznanie się z treścią artykułu - http://parenting.pl/portal/do-kiedy-karmic-piersia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Pediatria

Karmienie piersią rocznego dziecka

Moja córeczka niedługo skończy roczek, do tej pory karmię ją piersią, nie wiem jednak jak długo jeszcze karmić naturalnie?Polecam artykuł na ten temat w poniższym linku: http://parenting.pl/portal/do-kiedy-karmic-piersia Być może pomoże on podjąć Pani właściwą decyzję.To zależy pd Pani i dziecka, WHO zaleca karmienie do końca 2 r. z. niektóre organizacje zdrowia nawet dłużej. Oczywiście w międzyczasie rozszerzamy dietę dziecka o inne pokarmy. Pozdrawiam ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Badania kontrolne dzieci

Kiedy dziecko zaczyna siadać?

kiedy dziecko mozna zaczac sadzacWitam, bardzo ogólnie pisząc, kiedy jego układ kostno-stawowy oraz mięśniowy będą na to gotowe. Dobrze odpowiada na to pytanie poniższy artykuł: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79404,7670393,Kiedy_dziecko_jest_gotowe_do_siadania_.html. Pozdrawiam Danuta Michalczyk ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Danuta Michalczyk Mgr Danuta Michalczyk
Neurologia

Do jakiego specjalisty udać się z 2-latkiem, który uderzył się tył głowy?

dzisiaj popoludniu dwuletni synek uderzyl w tyl glowy skarzy sie na bol w okolicach prawej skroni jak powarzny morze byc uraz do jakiego spejalisty isc?do neurologaDo chirurga, chirurga ortopedyTrzeba zgłosić się na Izbę Przyjęć oddziału chirurgii najbliższego Szpitala ew .Pediatrii celem badania oraz wykonania rtg głowy, aby wykluczyć złamanie kości. Pozdrawiam ciepło ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Jerzy Bajko Lek. Jerzy Bajko i 2 innych
Ginekologia

Czy niewydolność szyjki macicy mogła być przyczyną poronienia i krwotoku wewnętrznego?

Witam.4 lata temu pojechałam do szpitala na USG.To był 16 tydzień ciąży.Okazało się,że mam krwotok węwnętrzny i poroniłam tylko niewiedzą jak i kiedy.Po czterech latach zaszłam w następną ciąże i okazało się,że mam niewydolność szyjki macicy.Lekarz powiedział,że to po pierwszym porodzie .Czy niewydolność szyjki macicy mogła być wtedy przyczyną poronienia i krwotoku węwnętrznego? Bardzo proszę o odpowiedź.Za co z góry serdecznie dziękuję!Witam! Niewydolność szyjki macicy jak najbardziej może być przyczyną poronienia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Laparoskopia jajowodu: kiedy mogę wrócić do pracy?

Witam! Siedem dni temu miałam zabieg - laparoskopię. Usunięto mi prawy jajowód. Chciałabym się dowiedzieć,kiedy mogę wrócić do pracy. Na dzień dzisiejszy nic mnie nie boli, czuję się dobrze.Witam serdecznie! Nie jestem upoważniona do wydawania tego typu zaleceń. Wszystkie informacje powinien podać Pani lekarz przeprowadzający zabieg lub zapisać to w Pani wypisie ze szpitala. Tego typu zalecenia opierają się przede wszystkim na Pani stanie zdrowia i przebiegu samego zabiegu. Bez dokumentacji medycznej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Neurologia

Trzęsące się ręce u 31-latka

mam problem z trzesącymi sie dłońmi,a od jakiegoś czasu całym cialem.Objawia się to głównie wśród ludzi do tego stopnia ,ze nie potrafię niczego wypić itd.Kiedy jestem sam jestem spokojny.Bardzo proszę o odpowiedz czy to moze wynikać bardziej z myśli ,psychologii czy jednak jakiejś choroby,a moze to po porstu reakcja na stres?gdzie warto się wybrac...psycholog,neurolog?do neurologa należy się udać, celowe EEG i dokładne badanie neurologaPodejrzewam drżenie samoistne. Ewentualnie nerwica? Warto zrobić badania ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jerzy Bajko Lek. Jerzy Bajko i 1 inny
USG

Kiedy komórka jajowa zagnieździła się w macicy?

Witam. Po badaniu usg robione 11.02.2014r. okazało się, że jestem w 8 tyg i 3 dniu ciąży. Kiedy komórka jajowa zagnieździła się w macicy ? I kiedy prawdopodobnie mogło dojść do zapłodnienia ?Co oznacza termin zagnieżdżenie (implantacja) zarodka, kiedy do niego dochodzi i czy może być odczuwalne? Proszę poczytać sobie na ten temat na stronie: http://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/w-oczekiwaniu-na-testowanie/co-oznacza-termin-zagniezdzenie-implantacja-zarodka-kiedy-do ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Ginekologia

Brak miesiaczki, ale test daje negatywny wynik. Powinnam go powtórzyć?

Witam, ostatnią miesiączkę miałam 16 września, są one regularne (do tej pory), między 28. a 32. dniem cyklu, teraz jest 34. dzień i nadal nie mam miesiączki. Zrobiłam test ciążowy, jest negatywny. Staram się o dziecko i proszę o radę - czy to za wcześnie na test, czy mam czekać na okres? Co robić? Nie odchudzam się, nie biorę żadnych leków. Czy powtórzyć test? Jeśli tak, to kiedy?Witam serdecznie. Na początku ciąży stężenie HCG może być zbyt niskie, co daje ujemny wynik testu ciążowego. Należy wykonać ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Mieszana postać nietrzymania moczu

Witam.Choruje na mieszana postac nietrzymania,moczu ,wysiłkowe,i z przemienienia,pęcherza.miałam skierowanie do szpitala na zabieg metodą tot,lecz w szpitalu powiedzieli,ze się nie kwalifikuje,do operacji,z tym schorzeńiem,i zalecili leki które tylko pogarszają mój stan.Co mam zrobić,i czy mam iść do innego ginekologa po poradę i skierowanie do szpitala? A AWielce Szanowna Pani ! Wykonac badanie urodynamiczne. Z wyrazami szacunku Marek Bulsa ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr hab. n. med. Marek Bulsa Dr hab. n. med. Marek Bulsa
Biegunka

Biegunka i ból w podbrzuszu u 12-latka

Witam Mój syn-12 lat ma biegunkę i czuje ból w podbrzuszu. Stolec raczej luźny- zauważyłam też śladowe ilości krwi (wg mnie). To jest drugi dzień tej choroby, w pierwszym dniu miał wysoką gorączkę (do 40 stopni). Podaję SMEKTĘ, MULTILAC i dużo pije. Co dalej, czy jechać do szpitala? Pozdrawiam Szanowna Pani, Oczywiście ze trzeba jechać do szpitala. Może to być zakażenie salmonellą lub shigella a nawet początek zespołu hemolityczno-mocznicowego. Oczywiście może samo przejść ale osobiście bym nie ryzykował ...

Badania moczu

Wynik badania krwi i poziomy WBC, OB oraz wyniki badania moczu

Witam.Bardzo proszę o interpretację i o pomoc WBC 15,14 OB-28 wyniki moczu białko150,0 Erytrocyty 250,0 Osad moczu Erytrocyty 20-25 w polu widzenia.Bardzo bolą mnie nerki.Proszę o pomocDo urologa albo nefrologa Moze pan miec zpalnei klebkowe nerek ,raczej leczy sie to antybiotykami ,Na poczatek niech pan zaczie od lekarza POZ ajak to nic nieda do do szpitala na ostry dyzur ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Artur Jeliński Lek. Artur Jeliński
Kardiologia

Zabieg krioablacji balonowej w Uniwersyteckim Szpitalu klinicznym

witam,mam pytanie dotyczące migotania przedsionków.do jakiego lekarza w Białymstoku jest szansa dostania się,aby mieć szansę na zabieg krioablacji balonowej w Uniwersyteckim Szpitalu klinicznym?Niestety nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, nie wiem czy w Białymstoku wykonuje się zabieg krioablacji ujścia żył płucnych. Zapewne należałoby się zapytać kardiologa z woj. podlaskiego lub sprawdzić na stronie Szpitala, kto wykonuje zabiegi i jaka jest procedura kwalifikacji do zabiegu. Pozdrawiam M.Muzolf ...

Żółtaczka

Gruczolak a leczenie żótaczki

Odebrałam wczoraj wynik i ,,wyszedł,,: gruczolakorak G1 brodawki vatera Czekam na KT,po co to badanie? i jakie są rokowania w tej chorobie oraz jak wyglądać będzie leczenie?Do szpitala trafiłam z żołtaczka mechaniczną i świadem. Podczas ERCPW udrożniono mi przewody żółciowe i wstawiono 2 protezy.Witam! Wykonanie tomografii komputerowej jest niezbędne w celu oceny zaawansowania procesu chorobowego pod kątem rozważenia dalszych możliwości leczenia. Główną metodą leczenia jest jednak leczenie operacyjne. O szczegółach ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Urologia

Nawroty kamicy i ciągłe zakażenia układu moczowego

jestem po pelitotomi2011,liczne ESWL (8razy,ostatni 11.12.2013po którym cztery dni temp.39,8),nawroty kamicy i ciągłe zakażenia układu moczowego proteus mirabilis.potrzebuje specjalisty który pomoże mi uporac się z chorobą.nerka jest ostro zakamiczona.jak i kiedy(możliwie najszybciej)mogłabym skontaktować się z Panem doktorem.mieszkam w okolicach ostródy ... Urologii Szpitala w Kościerzynie. Pozdrawiam RH ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Ryszard Hanecki Dr n. med. Ryszard Hanecki
Operacje laparoskopowe pęcherzyka żółciowego

Kiedy wykonać operację po ostrym zapaleniu trzustki?

Dzien dobry Panie Doktorze.Mam pytanie mialam ostre zapalenie trzustki i tylko co 3 dni temu wyszlam ze Szpitala ,kiedy moge miec wykonana operacje woreczka zolciowego ,tzn jak dlugo mam z tym czekac a zaznaczam ze mam ciagle bole i ataki bo one mi daja bardzo popalic i sa niedozniesienia.Z gory serdecznie dziekuje.Jadwiga..Musi minąć faza ostra zakażenia i jej objawy. Rutynowo czas pomiędzy epizodem ostrego zapalenia trzustki na tle kamicy pęcherzykowej, a zabiegiem cholecystektomii (usunięcia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Konsultacje dietetyczne

Czy zupy-krem są zdrowe?

Dzień dobry!Zrobiłam dziś na obiad zupę-krem.Proszę mi napisać, czy był to zdrowy posiłek,ile mógł mieć mniej więcej kcal i co mogłabym dodać,by poprawić jego smak,bo danie nie wyszło takie, jakiego oczekiwałam.Do garnka z wodą dodałam 4 marchwie,1 korzeń pietruszki,1/2 selera.Kiedy warzywa się ugotowały, dodałam puszkę groszku, który odsączyłam,tj. 240g,178kcal(skł.:groszek ziel., woda, cukier,sól),jogurt Tola naturalny 3% tł. 190g(133kcal),pieprz czarny, ziołowy, oregano do smaku i zmiksowałamWitam! W celu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Okulistyka

Kwas acetylosalicylowy a operacja zaćmy

Tato choruje od kilku lat na miażdżycę i nadciśnienie tętnicze. Ostatnio dołączyła się cukrzyca. od lat bierze polocard. Wczoraj miał zabieg usunięcia zaćmy. Odstawił ten lek zgodnie z zaleceniem. Niestety nikt z oddziału okulistycznego nie powiedział konkretnie, kiedy po zabiegu ma ponownie zacząć przyjmować polocard (do decyzji lekarza prowadzącego - kardiolog), natomiast kardiolog zaznaczył, że może zacząć brać, kiedy "już nie będzie przeszkadzał na oko"?! Czyli kiedy?Witam! Istnieje wiele poglądów na temat ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Karol Kaziród-Wolski Lek. Karol Kaziród-Wolski
Marskość wątroby

Co zrobić, jeśli ojciec z marskością wątroby odmawia udania się do szpitala?

Mam ogromny problem moj tata jest juz po 70-siadce jest alkoholikiem i pali papierosy.Mieszka sam.Zachorowal wezwalismy pogotowie ale on nie chcial jechac do szpitala.Pozniej przyjechala do niego lekarka ktora stwierdzila u niego marskosc watroby watroba zajela caly brzuch i naciska na narzady co powoduje ogromny obrzeg nog.Na nogach powstaly bable ktore pekaja.Do tego ma wode w plucu prosilam blagalam zeby jechal do szpitala ale on odmawia..jest umierajacy co mam robic w takiej sytuacji ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Wroński Lek. Łukasz Wroński
Depresja

Urojenia po próbach samobójczych

(...) wczoraj na odziale podcieła sobie zył.Bardzo prosze o pomoc,do ktorego szpitala moge udac sie aby jej pomogli.Dzień dobry, Myślę, że Szpital ... z lekarzami/terapeutami, a nie zabierać jej ze szpitala ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Patrycja Stajer Mgr Patrycja Stajer
USG

Jak szybko po zabiegu łyżeczkowania macicy można dostać miesiączkę?

Jak szybko po zabiegu łyż.macicy można dostać miesiączkę?.04.02.2014po wizycie w gab. gin dostałam sk. do szpitala.Powód-3 tyg krwawienie z dróg rodnych.Na zdjęciu USG były widoczne białe plamy 2,5cm.Pani doktor stwierdziła "trzeba skrobać".Rano zgłosiłam się do szpitala i tam bez żadnych dalszych badań zostałam poddana łyżeczkowaniu,do domu tego samego dnia po wyniki za 3 tyg.Dziś rano dostałam bóli, podobne do tych menstr. i krwawienie było silniejsze z widocznymi skrzepami czy to normalne ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Poród

Jakie są objawy porodu? Kiedy zgłosić się do szpitala?

Termin porodu mam na 13 września.Do szpitala należy się udać, gdy występują regularne skurcze (co najmniej jeden na 6–8 minut), mające tendencję do nasilania się, niezależnie od pozycji ciała. Innym sygnałem, który powinien skłonić do niezwłocznego udania się do szpitala, jest odpływanie wód płodowych. Jeśli jednak minie termin porodu, a nadal nie będzie oznak ... położyć do szpitala (na oddział patologii ciąży), gdzie wykonany zostanie tzw. test oksytocynowy, w którym lekarz oceni, czy należy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Onkologia

Skierowanie do szpitala w celu usunięcia podskórnego guzka

Witam,dostałam skierowanie do szpitala w celu usunięcia guzka rosnącego pod skórą,na skierowaniu pisze "do usunięcia w warunkach szpitalnych w ramach 1-dnia".Chciałam się dowiedzieć czy lekarz podejrzewa coś groźnego, że nie chce tego usunąć normalnie w gabinecie tylko w szpitalu oraz czy 1-dzień znaczy że wyjdę tego samego dnia do domu czy muszę być w szpitalu 24 godziny.Mam małe dziecko i zależy mi na tym aby jeszcze tego samego dnia wyjść do domu.PozdrawiamZa mało danych dla odpo wiedzi. Ja wykonuję ...

Odpowiada 3 ekspertów : Dr n. med. Krzysztof Jach Dr n. med. Krzysztof Jach i 2 innych
Neurologia

Wylew podpajęczynówkowy u dziadka a możliwość przewiezienia go do innego szpitala

(...) nie można wypowiedzieć się, jaki sposób żywienia jest w danej sytuacji dla pacjenta najlepszy.do przewozu celem leczenia operacyjnego ... łapie Wacik) Otrzymuje leki zmniejszające ciśnienie i Gorączkę oraz glukozę operacji nie wykonano bo szpital nie ma na etacie neurochirurga czy W Takiej Sytuacji Można By Takiego Chorego Przewieźć Do Innego Szpitala Żeby Go Zoperowano I Czy Nie Powinno Się Mu ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Badanie krwi

Niski poziom płytek krwi i wylewy

Moją mamę przyjęli do szpitala ze względu na bardzo małą ilość płytek krwi (2 tys.), miała już wylewy wew. z buzi i nosa, dostała płytki krwi i zaczęły rosnąć do50tys. obecnie znowu spadły do 34 tys. mam pytanie czy to chwilowe czy powinnam się martwić...Cieszyć to się raczej nie ma z czego. Musi pani dowiedzieć się jaka jest diagnoza, czyli co to za choroba. Wtedy można będzie określić rokowanie. Zawsze po przetoczeniu płytek będzie poprawa. Płytki krwi żyją ok 7 dni więc jeśli przyczyna małopłytkowości nie ustąpiła ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Wroński Lek. Łukasz Wroński
Ginekologia

Prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego

Witam mam pytanie czy jak we wcześniejszej ciąży urodziłam przedwcześnie to czy teraz też tak może być(teraz jestem w drugiej ciąży) ?do szpitala trafiłam ponieważ zaczełam krwawić w 30 tyg.ciąży,zostawili mnie na oddziale i po paru godzinach okazało się że zaczoł się poród przedwczesny i leżałam na podtrzymaniu 4 tygodnie i w 34 tyg ciąży postanowili lekarze ze rowiążą ciążę przez cc bo miałam rozwarcie na dwa palce i nie chcieli chyba już ryzykować,boje sie zeby teraz nie bylo tak samo ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Choroba afektywna dwubiegunowa

Jak nakłonić do leczenia osobę z chorobą afektywną dwubiegunową?

Osobe z ChAD mozna jakos zmusic do leczenia, gdy ona odstawila leki? Moze ja do szpitala wyslac lekarz czy musi to byc na wniosek rodziny?Jeśli nie zagraża swojemu lub czyjemuś życiu i jest świadoma, w pełni władz umysłowych nie ma możliwości leczenia wbrew woli. Lekarz może wystawić skierowanie do szpitala. Na pewno warto skonsultować się z lekarzem- być może opinia specjalisty jakoś zachęci chorująca osobę do podjęcia działań,a także lekarz będzie mógł ocenić stan pacjenta.Do szpitala psychiatrycznego ...

Odpowiada 2 ekspertów : Mgr Magdalena Golicz Mgr Magdalena Golicz i 1 inny
Uzależnienia

Strach i smutek po zażyciu marihuany

Rozchwianie emocjonalne po pierwszym zażyciu marihuany. Po paleniu marihuany przez lufkę (ok. 0,3 g) dostałam ataku paniki i ok. 3-godzinnej "fazy". Przez większą część myślałam, "kiedy to się skończy", "co jeśli oszaleję", ogólnie było to bardzo ... . Czy to prawda? Czy to naprawdę nie minie? A jeśli minie, to kiedy? Dlaczego marihuana tak działa? Mam wrażenie, że już nigdy nie będę ... .Witam! Powinna Pani jak najszybciej udać się do lekarza lub szpitala, najlepiej z zapleczem toksykologicznym, gdzie będzie możliwość ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Magdalena Parys Lek. Magdalena Parys i 1 inny
Zaburzenia osobowości

Osobowość niedostosowana jako choroba psychiczna

(...) ocena osobowość niedostosowana u osoby 18 letniej nie oznacza żadnej choroby, jeśli nie ma dodatkowego rozpoznania,u osób młodych,kiedy ... Witam, na wyciągu historii choroby ze szpitala psychiatrycznego napisano taką diagnozę: osobowość niedostosowana. Dlatego pytałam czy to jest choroba. Ten wyciąg nie jest prawdziwy, napisano w nim takie zachowania, które nigdy nie miały miejsca. Ważne dla mnie jest to , czy można powiedzieć, że osoba, której napisano taką diagnozę jest chora psychicznie? Miała ona wówczas 18 lat. Po latach ktoś ...

Laryngologia

Przerośnięte migdałki u 3-latka

Witam Ponad roku temu z powodu brakiu mowy,i pujscia do przeczkola ,,zaobserwowałam,że mój 3 letni synek ma bardzo przerosnięte migdałki boczne,laryngolog stwierdził,ze trzeci jest w porządku,więc nic nie robimy,a tamta sa przerosnieto bo chodzi do przeczkola i czesciej choruje.Mowa ruszyła,ale martwi się,czy one się zmniejsza same?,jesli tak to kiedy?Na poczatku synek chrapał jak spał,teraz nie,jedyne co to czesto ma otwarta buzie w ciągu dnia i w nocy.Nie portafi podniesc jezyka do góry .Do oddychania ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Konstanty Dąbski Lek. Konstanty Dąbski i 1 inny
Problemy w komunikacji między partnerami

Problemy z komunikacją z mężem przez 25 lat

Witam.Mam57 lat.Nie mogę sobie poradzić ze sobą.Mój mąż starszy ode mnie 10 lat jest moim drugim mężem.Z pierwszym rozstałam się powodu niezgodności charakterów.Dzieci nie mieliśmy,nikogo nie skrzywdziliśmy.Mój drugi mąż również miał żonę i kochankę.Z żoną miał dwoje dzieci,z kochanką jedno.Kiedy go poznałam,był akurat sam,mieszkał w hotelu robotn.,do którego byłam skierowana z pracy .Zaszłam w ciążę,urodziłam syna,wzięliśmy ślub , zaczął się koszmar, trwa 25 lat.Wyzywa mnie i syna od różnych ...

Odpowiada 3 ekspertów : Mgr Patrycja Stajer Mgr Patrycja Stajer i 2 innych
Uzależnienia

Uzależnienie od substancji Alfa PVP

(...) innych stanowiąca grupę wsparcia pomoże w wytrwaniu w abstynencji od substancji.Kiedy podejmuje się decyzję o wyjściu z uzależnienia warto ... wzmacniać motywację. Samej jest niezwykle trudno poradzić sobie z uzależnieniem. Zachęcam.do skorzystania z pomocy ...

Odpowiada 2 ekspertów : Mgr Magdalena Golicz Mgr Magdalena Golicz i 1 inny
Medycyna rodzinna

Bóle serca i uczucie zmęczenia przy trądziku i gronkowcu w nosie

mój syn ma 19 lat. od roku bierze izoteks , wcześniej brał wiele innych leków(antybiotyków, autoszczepionka)to wszystko na trądzik i na gronkowa w nosie, w tej chwili źle się czuje narzeka na serce, szybko się męczy, lekarz dała mu skierowanie do kardiologa.(kiedy miał 9 lat robione miał echo sera , było w porządku) jego wyniki nie są do końca dobre NET2,2(2,5-5)NEUT34 procent(45-70) LYM51proent(25-50)EOS5,7(1-5)ALY2,7(0-2,5)McH 35,8()31-35 MXD15,5(do 15) bardzo się nim martwię iwonaWitam! Zmiany ...


lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500