Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kuchnia arabska

5708289324-b667baa193-b_35d2.jpg
Zdjęcie autorstwa jeffreyw / CC BY 2.0

Kuchnia arabska charakteryzuje się zamiłowaniem do zdrowego jedzenia i wspólnego spożywania posiłków. Dania arabskie wykorzystują lokalne składniki, w tym ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, mleko i bakalie. Ważną rolę w tradycyjnej kuchni arabskiej odgrywają również zioła i przyprawy. Ze względu na to, że wielu mieszkańców krajów arabskich osiedla się w krajach europejskich, również w Polsce możemy spotkać takie arabskie dania, jak falafel czy kuskus.

1. Charakterystyka kuchni arabskiej

Dla kultur Bliskiego Wschodu ogromne znaczenie ma wspólne spożywanie posiłków w gronie rodzinnym. To wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Tradycyjnie, każdy posiłek był jedzony razem, jednak obecnie, ze względów praktycznych, w wielu rodzinach śniadanie ma nieco luźniejszy charakter. Wspólne biesiadowanie zostało ograniczone do obiadu, który stanowi największy i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia.

Osoba udająca się do krajów arabskich powinna pamiętać, że muzułmanie nie jedzą wieprzowiny i nie piją alkoholu. Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, gotowane warzywa z sosem pomidorowym. Wszystko doprawiane jest tradycyjnymi przyprawami arabskimi. W kuchni tej pojawiają się składniki i dania arabskie mniej znane dla kultur Zachodu, np. zupa z soczewicy, bób, olej sezamowy, oliwki, ser feta i daktyle. Ogromną popularnością cieszy się wśród Arabów herbata i kawa.

Mentalność Arabów pod pewnymi względami przypomina stosunek do życia Polaków. Wśród Arabów obowiązuje reguła „zastaw się, a postaw się” – przedstawiciele tej nacji chętnie przyjmują gości i starają się zaoferować do jedzenia to, co mają najlepszego. Kuchnia arabska jest bardzo niejednolita, ale stanowi ciekawą propozycję kulinarną dla miłośników wegetarianizmu, gdyż oferuje dużo dań z warzyw. Arabowie są bardzo oszczędni, jeśli chodzi o etap przygotowywania posiłków – żaden ze składników nie może się zmarnować.

2. Składniki potraw arabskich

Na ukształtowanie się kuchni arabskiej wpływ miała tradycyjna kuchnia śródziemnomorska, Bliskiego Wschodu i indyjska. Charakterystyczne dla niej składniki to między innymi:

  • ryby;
  • cielęcina i jagnięcina;
  • łagodne i ostre sosy;
  • mięta;
  • cebula;
  • ryż;
  • sezam;
  • masło;
  • ser;
  • chleb;
  • jogurt;
  • herbata;
  • owoce cytrusowe, daktyle, figi, morele i granaty;
  • warzywa (ogórek, bakłażan, sałata, cukinia, pomidor, papryka, bób, soczewica).

Kraje arabskie znane są ze swego zamiłowania do ziół i przypraw. Najpopularniejsze przyprawy arabskie to:

  • kurkuma;
  • cynamon;
  • curry;
  • szafran;
  • czosnek;
  • ziele angielskie;
  • tymianek;
  • pietruszka;
  • gałka muszkatołowa;
  • anyż;
  • kardamon;
  • kminek;
  • czarny pieprz.

3. Tradycyjne potrawy arabskie

Różne kraje Bliskiego Wschodu mają swoje własne, tradycyjne dania. Tradycyjne potrawy arabskie to między innymi:

  • falafel – popularne wegetariańskie danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem;
  • hummus – dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej ciecierzycy, ziaren sezamu, czosnku i przypraw;
  • kuskus – tradycyjna potrawa marokańska, w której skład wchodzą ziarna pszenicy twardej, smażone warzywa, w tym rzepa, ziemniaki, dynia oraz baranina lub mięso z kurczaka.

Kuchnia arabska jest niezwykle różnorodna i ciekawa, jednak nie jest jeszcze w pełni doceniona w Europie i Ameryce. Powszechnie znane jest zaledwie kilka jej tradycyjnych składników i potraw.

Anna Świeboda,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia arabska
Zupy

Zupa fasolowa arabska

Zupa fasolowa na sposób arabski to istny pogromca kalorii. Dzięki zawartości aromatycznych przypraw, jak kminek czy cynamon, potrawa pobudza przemianę materii, podnosi temperaturę

Żywienie

Kuchnia i gotowanie

Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. Jest to sztuka, dzięki której możemy tworzyć pożywne i zdrowe dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale też zachwycają...

Kuchnie świata

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska jest znana i ceniona na całym świecie, przede wszystkim ze względu na niepowtarzalność smaku oraz niezwykłe walory odżywcze. Można śmiało stwierdzić, iż kuchnia Japonii jest jedną z atrakcji turystycznych. Przygotowywanie potraw japońskich...

Kuchnie świata

Kuchnia rumuńska

Kuchnia europejska jest bardzo zróżnicowana, jednak potrawy sąsiadujących ze sobą krajów mają zwykle wiele wspólnego. Dobrym przykładem jest kuchnia rumuńska, w której zauważyć można sporo zapożyczeń z kuchni tureckiej, węgierskiej,...

Kuchnie świata

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska łączy dwie najważniejsze zasady mieszkańców Tajlandii - przyjemność i harmonię. Duży wpływ na potrawy tajskie mają sąsiednie państwa, głównie Chiny, Laos, Birma i Indie, które wniosły do kuchni Tajlandii swoje...

Kuchnie świata

Kuchnia turecka

Kuchnia turecka to bogactwo przypraw i różnorodność smaków, które sprawiają, że jej popularność wciąż rośnie. W europejskiej świadomości królem wśród potraw charakterystycznych dla kuchni Turcji jest z pewnością turecki...

Kuchnie świata

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka jest doskonałym przykładem kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie w Grecji to uczta dla oka i podniebienia. Potrawy greckie są bogate w składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę. Ponadto większość z nich jest dość...

Kuchnie świata

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest słynna na całym świecie. Trudno sobie wyobrazić miejsce, gdzie ludzie nie znaliby takich dań, jak włoska pizza i spaghetti. Warto jednak wiedzieć, że tradycyjna kuchnia włoska to o wiele więcej niż te dwie popularne potrawy. Sztuka...

Kuchnie świata

Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska zachwyca niemal wszystkich turystów. Tradycyjna kuchnia Maroka to wspaniałe, pachnące aromatycznymi przyprawami zdrowe potrawy. Dania marokańskie – podobnie jak kultura i historia tego kraju - powstały w wyniku połączenia...

Kuchnie świata

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska to jedna z najbardziej charakterystycznych kuchni europejskich. Dania węgierskie w większości przypadków znacznie różnią się od tradycyjnych dań krajów sąsiadujących. Kuchnia Węgier to przede wszystkim upodobanie...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500