Kuchnia arabska

Kuchnia arabska charakteryzuje się zamiłowaniem do zdrowego jedzenia i wspólnego spożywania posiłków. Dania arabskie wykorzystują lokalne składniki, w tym ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, mleko i bakalie. Ważną rolę w tradycyjnej kuchni arabskiej odgrywają również zioła i przyprawy. Ze względu na to, że wielu mieszkańców krajów arabskich osiedla się w krajach europejskich, również w Polsce możemy spotkać takie arabskie dania, jak falafel czy kuskus.

Spis treści:
  1. 1. Charakterystyka kuchni arabskiej
  2. 2. Składniki potraw arabskich
  3. 3. Tradycyjne potrawy arabskie

1. Charakterystyka kuchni arabskiej

Dla kultur Bliskiego Wschodu ogromne znaczenie ma wspólne spożywanie posiłków w gronie rodzinnym. To wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Tradycyjnie, każdy posiłek był jedzony razem, jednak obecnie, ze względów praktycznych, w wielu rodzinach śniadanie ma nieco luźniejszy charakter. Wspólne biesiadowanie zostało ograniczone do obiadu, który stanowi największy i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia.

Osoba udająca się do krajów arabskich powinna pamiętać, że muzułmanie nie jedzą wieprzowiny i nie piją alkoholu. Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, gotowane warzywa z sosem pomidorowym. Wszystko doprawiane jest tradycyjnymi przyprawami arabskimi. W kuchni tej pojawiają się składniki i dania arabskie mniej znane dla kultur Zachodu, np. zupa z soczewicy, bób, olej sezamowy, oliwki, ser feta i daktyle. Ogromną popularnością cieszy się wśród Arabów herbata i kawa.

Mentalność Arabów pod pewnymi względami przypomina stosunek do życia Polaków. Wśród Arabów obowiązuje reguła „zastaw się, a postaw się” – przedstawiciele tej nacji chętnie przyjmują gości i starają się zaoferować do jedzenia to, co mają najlepszego. Kuchnia arabska jest bardzo niejednolita, ale stanowi ciekawą propozycję kulinarną dla miłośników wegetarianizmu, gdyż oferuje dużo dań z warzyw. Arabowie są bardzo oszczędni, jeśli chodzi o etap przygotowywania posiłków – żaden ze składników nie może się zmarnować.

2. Składniki potraw arabskich

Na ukształtowanie się kuchni arabskiej wpływ miała tradycyjna kuchnia śródziemnomorska, Bliskiego Wschodu i indyjska. Charakterystyczne dla niej składniki to między innymi:

  • ryby;
  • cielęcina i jagnięcina;
  • łagodne i ostre sosy;
  • mięta;
  • cebula;
  • ryż;
  • sezam;
  • masło;
  • ser;
  • chleb;
  • jogurt;
  • herbata;
  • owoce cytrusowe, daktyle, figi, morele i granaty;
  • warzywa (ogórek, bakłażan, sałata, cukinia, pomidor, papryka, bób, soczewica).

Kraje arabskie znane są ze swego zamiłowania do ziół i przypraw. Najpopularniejsze przyprawy arabskie to:

  • kurkuma;
  • cynamon;
  • curry;
  • szafran;
  • czosnek;
  • ziele angielskie;
  • tymianek;
  • pietruszka;
  • gałka muszkatołowa;
  • anyż;
  • kardamon;
  • kminek;
  • czarny pieprz.

3. Tradycyjne potrawy arabskie

Różne kraje Bliskiego Wschodu mają swoje własne, tradycyjne dania. Tradycyjne potrawy arabskie to między innymi:

  • falafel – popularne wegetariańskie danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem;
  • hummus – dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej ciecierzycy, ziaren sezamu, czosnku i przypraw;
  • kuskus – tradycyjna potrawa marokańska, w której skład wchodzą ziarna pszenicy twardej, smażone warzywa, w tym rzepa, ziemniaki, dynia oraz baranina lub mięso z kurczaka.

Kuchnia arabska jest niezwykle różnorodna i ciekawa, jednak nie jest jeszcze w pełni doceniona w Europie i Ameryce. Powszechnie znane jest zaledwie kilka jej tradycyjnych składników i potraw.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Kuchnia arabska

Zupy Zupa fasolowa arabska

Zupa fasolowa na sposób arabski to istny pogromca kalorii. Dzięki zawartości aromatycznych...

Kuchnia meksykańska
Kuchnie świata Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska kojarzy się głównie z kukurydzą, fasolą, chili i pomidorami oraz...

Kuchnia portugalska
Kuchnie świata Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska należy do jednej z najzdrowszych kuchni europejskich, ponieważ większość...

Kuchnie świata Kuchnia rosyjska

Współczesna rosyjska kuchnia jest pełna aromatów, wykwintnych i smakowitych...

Kuchnia rumuńska
Kuchnie świata Kuchnia rumuńska

Kuchnia europejska jest bardzo zróżnicowana, jednak potrawy sąsiadujących ze sobą krajów...

Kuchnia serbska
Kuchnie świata Kuchnia serbska

Kuchnia serbska, jak cała kuchnia europejska, nie jest monotonna. Duży wpływ na nią miała kuchnia...

Kuchnia skandynawska
Kuchnie świata Kuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska kusi swoją tradycją i subtelnym smakiem. Bo choć zaliczana do kuchni europejskiej,...

Kuchnia słowacka
Kuchnie świata Kuchnia słowacka

Kuchnia słowacka jest wyjątkowa z uwagi na to, że na jej kształt miały wpływ dwa sąsiednie...

Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnie świata Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie. Podstawę diety śródziemnomorskiej...

Kuchnie świata Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska ukształtowała się w wyniku połączenia kuchni śródziemnomorskiej z...

Kuchnie świata Kuchnia turecka

Kuchnia turecka to bogactwo przypraw i różnorodność smaków, które sprawiają,...

Kuchnia ukraińska
Kuchnie świata Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Potrawy ukraińskie...

Kuchnia węgierska
Kuchnie świata Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska to jedna z najbardziej charakterystycznych kuchni europejskich. Dania węgierskie...

Kuchnia wietnamska
Kuchnie świata Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska, tak jak niemal każda kuchnia orientalna, uznawana jest za bardzo zdrową....

Kuchnia włoska
Kuchnie świata Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest słynna na całym świecie. Trudno sobie wyobrazić miejsce, gdzie ludzie nie...

Kuchnia żydowska
Kuchnie świata Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska charakteryzuje się przestrzeganiem zasady koszerności. Słowo "koszerny" (z...

Kuchnie świata Kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska jest chyba najbardziej niedocenioną z kuchni europejskich. W naszym kraju...

Kuchnie świata Kuchnia czeska

Kuchnia czeska wyróżnia się różnorodnością smaków i jest idealną propozycją...

Kuchnie świata Kuchnia francuska

Kuchnia francuska uznawana jest za jedną z najlepszych kuchni świata. Długo pielęgnowanym zwyczajem...

Kuchnie świata Kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańska i tradycyjne potrawy Czarnego Lądu to, wbrew pozorom, dość rozległy i niejednoznaczny...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij