Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia brazylijska

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia brazylijska
Kuchnia brazylijska

Kuchnia brazylijska jest bardzo bogata i różnorodna, słynie z obfitości posiłków. Na talerzach Brazylijczyków dominują dania mięsne i niezbędne do nich sosy. Zdrowa kuchnia Ameryki Południowej czerpie wzorce z różnych kultur, głównie europejskich. Kuchnia Brazylii to pięć różnych odłamów kulinarnych, związanych z różnymi regionami. Każdy z nich ma własne tradycyjne dania brazylijskie o ciekawych smakach i aromatach. Brazylijska kuchnia wykorzystuje takie produkty, jak wołowina, wieprzowina, fasola, czosnek, trzcina cukrowa, kokos, kakao oraz wiele innych.

spis treści

1. Specyfika kuchni brazylijskiej

Zdrowe jedzenie w Brazylii nie istniałoby bez mięsa, podawanego jako samodzielne danie. Podstawowym sposobem jego przyrządzania jest grillowanie. Kraj ten słynie z publicznych imprez, podczas których wszyscy bawią się przy grillu. Grilluje się w każdym zakątku Brazylii. Na grillu podsmaża się praktycznie wszystko - od mięs, przez ryby, do owoców. W kuchni brazylijskiej są wykorzystywane wszystkie rodzaje mięsa.

Tradycyjne dania Brazylii to feijoada completa (aromatyczny gulasz z dodatkiem fasoli, suszonego mięsa, papryczek oraz czosnku) i sopa de palmito (zupa z serc palmowych). Przed posiłkiem spożywane są napoje alkoholowe, m.in. caipirinhe (wódka z soku z trzciny cukrowej). Brazylijczycy kochają słodycze, a ich desery są bardzo pyszne, np. beijinhos de coco (kulki z żółtek), cajuzinho (kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych).

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zdrowa kuchnia brazylijska może być urozmaiceniem diety. To właśnie północ kraju jest swoistym źródłem brazylijskiej kuchni i podstawą dla innych regionów kulinarnych. Mnogość przeróżnych owoców tropikalnych, takich jak: mango, kakaowce, kokosy, świadczy o zdrowym trybie życia mieszkańców tego rejonu. Ważny element w sztuce kulinarnej stanowią ryby oraz maniok, z którego po wysuszeniu uzyskuje się mąkę, stanowiącą bazę dań popularnych w Ameryce Łacińskiej. Natomiast suszone owoce morza, szczególnie krewetki, dodawane są jako zdrowy składnik do niezliczonej ilości dań.

2. Przepisy na dania brazylijskie

Dania brazylijskie są zdrowe i smaczne. To przede wszystkim obfite posiłki i grillowanie. Brazylijczycy jedzą wiele rodzajów mięsa: wołowe, wieprzowe, drób, ryby i owoce morza. Mają w swym jadłospisie także potrawy z dodatkiem krwi i podrobów.

  1. Pomysł na podroby
    Jedną z najpopularniejszych potraw brazylijskich jest sarapatel. Potrawę gotuje się z pomidorami, papryką oraz cebulą. Danie to jest na bazie elementów mięsa wołowego czy wieprzowego, które zazwyczaj są wyrzucane, a mianowicie: ozór wieprzowy lub wołowy, uszy i ogon wieprzowy. Do tej mieszanki dodaje się kiełbasę, fasolę i przyprawy.

  2. Brazylijski bigos
    Składniki: karkówka wieprzowa, wołowina i wędzona kiełbasa, czarna fasola, cebula, czerwona papryka, czosnek, koperek, natka pietruszki, mąka, smalec, sól, 2 kieliszki rumu, ostra papryka, cytryna, natka i sól.

Sposób przygotowania: Opłukaną fasolę należy zalać wrzątkiem, a następnie musi tak stać przez około 3-4 godziny pod przykryciem. Gotuje się do czasu, aż całość zmięknie. Zasmażka: na smalcu należy zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, całość oprószyć mąką, mieszając dodawać posiekaną natkę i koperek. Do zrumienionej zasmażki należy dodać nieco wody i całość doprowadzić do wrzenia. Do fasoli należy dodać zasmażkę, a następnie polać nią mięso. Przygotowany wcześniej sos podaje się w osobnym naczyniu obok półmiska z daniem.

Ta kuchnia świata kusi swoim smakiem i wyglądem kolorowych potraw. Mięso jest bardzo smaczne, a wpływ na jego wysoką jakość ma sposób hodowania bydła - na świeżym powietrzu i w naturalnych warunkach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze