Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia serbska

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia serbska
Kuchnia serbska

Kuchnia serbska, jak cała kuchnia europejska, nie jest monotonna. Duży wpływ na nią miała kuchnia śródziemnomorska oraz kuchnia Turcji i dawnych Austro-Węgier. Kuchnia Serbii to kombinacja różnych tradycji, która ostatnio zyskała dużą popularność

Przepisy kuchni serbskiej
Przepisy kuchni serbskiej

Prawdziwa pljeskavica to taka, która została wzbogacona w ostrą paprykę oraz cebulę upieczoną na złoty

zobacz galerię

poza granicami kraju. Potrawy serbskie to przede wszystkim różne dania z mięsa mielonego z dodatkiem warzyw. Na całym świecie znany jest również tradycyjny serbski alkohol, taki jak na przykład śliwowica.

1. Charakterystyka kuchni serbskiej

Większość Serbów spożywa trzy posiłki dziennie: śniadanie, lunch i kolację, przy czym lunch jest najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia. Wiele osób stara się zdrowo odżywiać, dlatego chętnie przygotowuje potrawy w domu. W serbskiej tradycji przyrządzanie jedzenia jest niezwykle istotne. Cechą charakterystyczną kuchni serbskiej jest rzadkie stosowanie ziół i przypraw. Najczęściej używa się tylko czarnego pieprzu i zmieloną paprykę oraz natkę pietruszki do zup. Czasami przyprawia się potrawy białym pieprzem, zielem angielskim, wawrzynem lub goździkami.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Większość potraw jest łatwa do przygotowania, pod warunkiem, że mamy właściwe składniki. Do tradycyjnych serbskich dań należą: zupy, gulasze, wędzone lub mielone mięsa, nadziewane warzywa i kebaby. Potrawa z grillowanego mięsa to specjalność kuchni serbskiej, podobnie jak zupa rybna. Do przystawek i dań głównych spożywa się pieczywo i sałatki zrobione ze świeżych i piklowanych warzyw, takich jak fasola, ogórki, cebula, pomidory i kapusta kiszona. Jako deser najczęsciej serwuje się owoce i orzechy.

2. Potrawy serbskie

Najpopularniejsze dania to:

  • ćevapčići (małe roladki z mielonego mięsa) podawane z cebulą i ciepłym chlebem,
  • pljeskavica – podobna do hamburgera, mielone mięso posypane ziołami i grillowane jak stek wołowy,
  • sarma (nadziewana kapusta, mielona wołowina i wieprzowina z ryżem zawinięta w liście kapusty lub winorośli, czyli potrawa zbliżona do polskich gołąbków),
  • nadziewana papryka,
  • podvarak (pieczone mięso w kapuście kiszonej),
  • musaka (mielona wieprzowina lub wołowina zmieszana z jajami i ziemniakami, a następnie zapiekana),
  • gibanica (upieczone paski ciasta zmieszane z jajami oraz z serem),
  • proja (chleb kukurydziany),
  • šljivovica (śliwkowa brandy),
  • lozovača (winogronowa brandy).

Dowodem na to, że kuchnia europejska, mimo zróżnicowania, ma także punkty wspólne, jest obecność w kuchni serbskiej potraw typowych także dla kuchni polskiej, na przykład pierogów z ziemniakami i kapustą lub gulaszu. W odróżnieniu od Polaków, Serbowie bardzo cenią sobie grillowane dania. To, co u nas spożywa się głównie w restauracjach typu fast food, w kuchni serbskiej jest jednym z filarów narodowej kuchni.

Jak pokazuje przykład kuchni serbskiej, zdrowe jedzenie nie musi być nudne. Ze względu na położenie kraju są w niej obecne różne potrawy świata, zwykle w jakimś stopniu zaadaptowane do lokalnych warunków. Niezwykle smaczna kuchnia serbska pokazuje, że kuchnia europejska jest ciekawa i warta odkrycia na nowo. Zdrowe odżywianie może być ciekawym doznaniem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze