Trwa ładowanie...

Kuchnia żydowska

Avatar placeholder
12.02.2024 12:29
Kuchnia żydowska
Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska charakteryzuje się przestrzeganiem zasady koszerności. Słowo "koszerny" (z hebrajskiego "właściwy") odnosi się do reguł panujących w religi żydowskiej określających produkty dozwolone do spożywania. Kuchnia żydowska ma swoje odmiany. Najbardziej charakterystycznymi potrawami dla kuchni żydowskiej są: czulent, cymes i knysza.

spis treści

1. Charakterystyka kuchni żydowskiej

Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej jest religijny podział pokarmów na: koszerne - czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten jest oparty na Biblii, nakazach Pięcioksięgu Mojżesza. Naczelną zasadą kuchni żydowskiej jest to, iż mięso dozwolone pochodzi ze specjalnego, rytualnego uboju zwanego szechitą. Nie wolno przygotowywać i spożywać potraw z mięsa wieprzowego.

Zdrowa kuchnia Żydów łączy się ściśle z kuchnią arabską, hiszpańską, niemiecką. Bardzo charakterystyczne dla kuchni żydowskiej są specjalne potrawy, które

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Bogactwo kuchni żydowskiej
Bogactwo kuchni żydowskiej

Charoset to potrawa przyrządzana z orzechów i owoców. Może to być połączenie orzechów włoskich, jabłek

zobacz galerię

przygotowuje się na szabat. W czasie szabatu żaden ortodoksyjny Żyd nie może ani gotować, ani też palić w piecu. Znane są różnego rodzaju zimne przekąski czy np. potrawy duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach.

Wspólnymi cechami większości odmian żydowskiej sztuki kulinarnej jest obfite stosowanie niektórych przypraw, jak np.: gałki muszkatołowej, goździków, szafranu i kminku. Żydzi używają dużo cebuli i czosnku. Różne potrawy kuchni żydowskiej weszły na stałe do kuchni innych narodów. W polskiej, popularne są m.in. karp po żydowsku, chałka, sałatka galicyjska i koszerna śliwowica.

2. Potrawy po żydowsku

Wiele potraw żydowskich powstało przez adaptację miejscowych przepisów kulinarnych do nakazów religii mojżeszowej. Kuchnia ta zaliczana jest do głównych kuchni międzynarodowych i jest bardzo ceniona przez ludzi na całym świecie. Na szczególną uwagę zasługują specjały podawane w święta religijne, np. w święto Paschy.

Oto potrawy żydowskie, które są bardzo znane i popularne na całym świecie:

  • Gefilte fish

Gefilte fish to kulka zrobiona z dokładnie posiekanego mięsa ryby, wymieszanego z cebulą i warzywami (marchewką, selerem naciowym, pietruszką). Wszystkie składniki łączy się z jajkami i macą. Potrawa dobrze smakuje na ciepło lub zimno.

  • Knyszes

Knysza jest to rodzaj mącznej pyzy nadziewanej różnymi farszami. Pieczona jest do czasu, gdy stanie się brązowa i troszkę chrupiąca na wierzchu. Pyzy te dobre są na przekąskę, jako przystawka albo też jako dodatek do dania głównego.

  • Cymes

Cymes to forma słodkiego gulaszu. Zazwyczaj jest koloru pomarańczowego i w jego skład wchodzą marchewka, słodkie pomidory. Na święto Paschy robi się zazwyczaj cymes z marchewki i kawałków ananasa gotowanych w soku ananasowym. Czasem podaje się go przygotowanego ze słodkich pomidorów, białych ziemniaków, marchewki i duszonej wołowiny.

  • Żydowski jabłecznik

Żydowskie desery są zazwyczaj parve, co oznacza, że nie są mięsne ani mleczne. Prawa koszeru zakładają, że dania mleczne nie mogą być spożywane z mięsnymi, dlatego desery zazwyczaj wykonane są bez dodatku mleka. Przykładem takiego dania, bardzo popularnego, jest jabłecznik. Jednak to ciasto nie jest prawdopodobnie tradycyjną potrawą żydowską.

W kuchni żydowskiej nie wolno przyrządzać potraw z mięsa i mleka w tych samych garnkach, do ich przygotowania używa się oddzielnych naczyń. Również ich podawanie i spożywanie w jednym czasie jest zakazane. Koszerne przepisy kulinarne określają też rodzaje mięs, które mogą być spożywane oraz podają szczegółowy opis sposobu zabicia zwierzęcia.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze