Kwas acetylosalicylowy w profilaktyce raka jelita
Naukowcy informują, że już niewielka dzienna dawka kwasu acetylosalicylowego może w znacznym stopniu obniżyć ryzyko raka jelita u każdego, bez względu na to, czy osoba jest grupie ryzyka, czy nie.
1. Zastosowanie kwasu acetylosalicylowego
Kwas acetylosalicylowy to organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym. Zazwyczaj stosuje się go w przypadku przeziębienia i grypy.
2. Kwas acetylosalicylowy a rak jelita
Naukowcy udowodnili, że wystarczy 75 mg kwasu acetylosalicylowego dziennie, aby zmniejszyć zagrożenie raka jelita. Zgodnie z wynikami badań, u osób, które przez rok do trzech lat stosowały leki na bazie tego kwasu, ryzyko zachorowania na raka jelita spadło o 19%. Wartość ta wzrosła do 24% u osób stosujących lek 3-5 lat, a u osób przyjmujących kwas acetylosalicylowy przez 5-10 lat ryzyko raka zmniejszyło się o 31%. Niestety, stosowanie kwasu acetylosalicylowego przez pacjentów, którzy już zachorowali na raka jelita nie przynosi żadnych korzyści.
3. Nowotwór jelita
Rak jelita grubego to nowotwór złośliwy, który każdego roku jest przyczyną 655 000 zgonów na całym świecie. Rozwija się w w okrężnicy, wyrostku robaczkowym lub odbytnicy. Najczęściej dotyczy osób powyżej 40 roku życia.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.