Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDLoraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.

Rola lecytyny

Soja jest rośliną strączkową spożywaną w Azji od 5 tysięcy lat. Nasiona soi zawierają wiele składników odżywczych, dlatego też są wykorzystywane do otrzymywania preparatów zarówno farmakologicznych, jak i spożywczych. Soja jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego też wegetarianom zastępuje mięso. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoestrogeny, które przeciwdziałają objawom w okresie menopauzy. Z soi pozyskuje się również olej sojowy oraz lecytynę. Lecytyna sojowa stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Wykazuje również właściwości prozdrowotne i z tego względu jest stosowana w suplementach diety mających poprawić zdolności zapamiętywania. Zalecana jest również dla osób żyjących w ciągłym stresie, gdyż działa tonizująco na układ nerwowy.

Lecytyna występuje w organizmie człowieka, jest obecna w każdej komórce, buduje bowiem błony komórkowe. W największych ilościach znajduje się w mózgu oraz tkance nerwowej. Ponadto uczestniczy w metabolizmie, wpływa na gospodarkę cholesterolową. Lecytyna opóźnia procesy starzenia się organizmu, gdyż zwiększa wchłanianie i biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A, E oraz D i K. Reguluje również pracę układu krążenia oraz przeciwdziała miażdżycy, gdyż wpływa pozytywnie na gospodarkę cholesterolu.

Lecytyna w medycynie

Lecytyna to mieszanina fosfolipidów, glikolipidów, steroli, triglicerydów oraz niewielkiej ilości kwasów tłuszczowych. W celach leczniczych pozyskiwana jest z żółtek jaj oraz nasion rzepaku i soi. Spożywanie produktów bogatych w lecytynę oraz suplementacja diety preparatami, w których znajduje się lecytyna zalecane są szczególnie w chorobach zwyrodnieniowych układu nerwowego (np. stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), gdyż lecytyna działa wzmacniająco na błony komórkowe neuronów. Lecytyna sojowa jest źródłem choliny, która jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, który stymuluje komórki rdzenia nadnerczy do wydzielania amin katecholowych: noradrenaliny, adrenaliny oraz dopaminy. Aminy te pobudzają układ nerwowy, poprawiają refleks oraz łagodzą stany depresyjne.

Lecytyna sojowa jest zalecana w zaburzeniach pamięci, nadmiernej pracy umysłowej oraz stresującym stylu życia. Ponadto stwierdzono, że regularne zażywanie lecytyny obniża stężenie triglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Zapobiega również odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń, wspomaga leczenie schorzeń dróg oddechowych oraz skraca czas rekonwalescencji.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Jak poprawić koncentracię i skupienie?

Mam 18 lat i muszę się dużo uczyć. Chciałabym wiedzieć, jakie produkty poprawiają koncentrację....

mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Porady udziela mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
Co powinnam jeść, aby móc skoncentrować się na nauce?

Gdy próbuję się czegoś nauczyć, na sprawdzian czy z lekcji na lekcję, cały czas coś odciąga...

mgr Katarzyna Mazowska Porady udziela mgr Katarzyna Mazowska dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

pokaż 5 następnych

Artykuły Dieta na pamięć i koncentrację

Pasty i dipy wegetariańskie Pasta sojowa

Pasta sojowa to jeden z najzdrowszych posiłków wegetariańskich ze względu na lecznicze właściwości...

Spray Tears Again
Leki Spray Tears Again

Tears Again to spray liposomalny, który ma za zadanie stabilizowanie warstwy lipidowej filmu łzowego, a także poprawę nawilżenia powierzchni powiek i oczu. Preparat Tears Again zaleca się osobom, którym dokuczają następujące objawy: suche oko, pieczenie i swędzenie oczu, uczucie „ciała obcego” w oku, a także zmęczone powieki. W jednym ml preparatu znajduje się: lecytyna sojowa (10 mg), etanol (8 mg), chlorek sodu (8 mg), fenoksyetanol (5 mg), witamina E (0,02 mg), palmitynian witaminy A -...

Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij