Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Lecytyna sojowa

Avatar placeholder
14.05.2013 11:30
Lecytyna sojowa
Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDLoraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.

1. Rola lecytyny

Soja jest rośliną strączkową spożywaną w Azji od 5 tysięcy lat. Nasiona soi zawierają wiele składników odżywczych, dlatego też są wykorzystywane do otrzymywania preparatów zarówno farmakologicznych, jak i spożywczych. Soja jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego też wegetarianom zastępuje mięso. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoestrogeny, które przeciwdziałają objawom w okresie menopauzy. Z soi pozyskuje się również olej sojowy oraz lecytynę. Lecytyna sojowa stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Wykazuje również właściwości prozdrowotne i z tego względu jest stosowana w suplementach diety mających poprawić zdolności zapamiętywania. Zalecana jest również dla osób żyjących w ciągłym stresie, gdyż działa tonizująco na układ nerwowy.

Lecytyna występuje w organizmie człowieka, jest obecna w każdej komórce, buduje bowiem błony komórkowe. W największych ilościach znajduje się w mózgu oraz tkance nerwowej. Ponadto uczestniczy w metabolizmie, wpływa na gospodarkę cholesterolową. Lecytyna opóźnia procesy starzenia się organizmu, gdyż zwiększa wchłanianie i biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A, E oraz D i K. Reguluje również pracę układu krążenia oraz przeciwdziała miażdżycy, gdyż wpływa pozytywnie na gospodarkę cholesterolu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Lecytyna w medycynie

Lecytyna to mieszanina fosfolipidów, glikolipidów, steroli, triglicerydów oraz niewielkiej ilości kwasów tłuszczowych. W celach leczniczych pozyskiwana jest z żółtek jaj oraz nasion rzepaku i soi. Spożywanie produktów bogatych w lecytynę oraz suplementacja diety preparatami, w których znajduje się lecytyna zalecane są szczególnie w chorobach zwyrodnieniowych układu nerwowego (np. stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), gdyż lecytyna działa wzmacniająco na błony komórkowe neuronów. Lecytyna sojowa jest źródłem choliny, która jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, który stymuluje komórki rdzenia nadnerczy do wydzielania amin katecholowych: noradrenaliny, adrenaliny oraz dopaminy. Aminy te pobudzają układ nerwowy, poprawiają refleks oraz łagodzą stany depresyjne.

Lecytyna sojowa jest zalecana w zaburzeniach pamięci, nadmiernej pracy umysłowej oraz stresującym stylu życia. Ponadto stwierdzono, że regularne zażywanie lecytyny obniża stężenie triglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Zapobiega również odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń, wspomaga leczenie schorzeń dróg oddechowych oraz skraca czas rekonwalescencji.

Następny artykuł: Miłorząb japoński
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze