Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem

Avatar placeholder
15.03.2017 23:53
Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem
Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem (Zdjęcie autorstwa Will Brown / CC BY-SA 2.0)

Potrawa niskokaloryczna, zawierająca witaminy z grupy B, witaminę A, D, oraz wapń, jod, fluor, magnez i wiele innych ważnych dla zdrowia składników mineralnych. Znikoma zawartość tłuszczu sprawia że jest polecana nawet podczas odchudzania, a witamina A pomaga utrzymać skórę w doskonałej kondycji.

Składniki (4 porcje)

  • 4 filety z łososia (4x 100 g),

  • ½ łyżeczki octu z białego wina,

  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek,

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu,

  • świeżo mielony biały pieprz,

  • sól do smaku (lepiej mniej, niż więcej).



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Umyte i osuszone filety z łososia posolić, oprószyć pieprzem, skropić octem z białego wina, polać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć rybę z lodówki i ułożyć na grillu, na każdym filecie położyć gałązkę rozmarynu. Grillować około 15 minut, odwrócić filety na drugą stronę i grillować kolejne 15 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie218,64 kcal
Białka19,9 g
Tłuszcze15,59 g
Cholesterol70 mg
Węglowodany0,01 g
Błonnik0 g
Witamina C1 mg
Witamina A41 µg

Komentarz

Potrawa ze względu na silne działanie przeciwzapalne polecana jest osobom cierpiącym na artretyzm. Ryby dzięki zawartości choliny nazywane są „pożywieniem dla mózgu” – związek ten przyspiesza proces zapamiętywania i uczenia się. Potrawa idealna dla osób młodych, obciążonych dużym wysiłkiem umysłowym.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze