Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Luteina w ciazy

Okulistyka

Czynniki wpływające na zdrowie oczu

(...) szczególnie ważne we wczesnych fazach rozwoju mózgu i siatkówki, dlatego szczególnie dużo zawiera ich mleko matki (w mleku krowim ... , mangan),- witaminy (witamina E oraz C),- glutation,- luteina oraz zeaksantyna,- kwasy tłuszczowe Omega-3,- resweratrol. Witamina E ... i pasożytów; zbyt niski poziom glutationu prowadzi do obumierania komórek. Luteina Luteina to tzw. karotenoid, barwnik przenoszony ... ; chroni fotoreceptory siatkówki przed procesami oksydacyjnymi. Warto pamiętać, że luteina w postaci krystalicznej jest najlepiej ...

Diety dla chorych

Kolorowa wartość flawonoidów

(...) na ścianę naczyń krwionośnych. Kwercetynę znajdziesz w: cebuli, szalotce, czosnku, porze, jabłkach, czerwonym winie oraz herbacie ... , zmniejszymy wagę naszego „żywieniowego przestępstwa” poprzez dodanie kilku łyżeczek keczupu. Luteina na wzrok Związki te wchodzą w skład tak zwanej plamki żółtej, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Luteina i zeaksantyna działają jak &bdquo ...

Składniki kosmetyków

Co to są substancje naturalne?

(...) ewentualne podrażnienia. Przywracają skórze jędrność i elastyczność. Flawonoidy (rutyna, kwercetyna, hesperydyna) w kosmetyce ... obrzęki, działają wzmacniająco, a także przeciwzapalnie i antyseptycznie. Występują w: owocach cytrusowych, gryce, krwawniku, głogu, kasztanowcu, dziurawcu, rumianku, liściu brzozy, miłorzębie, czerwonych winogronach. Fitohormony w kosmetyce Rośliny ... pszenicy, szyszek chmielowych, kopru. Fitosterole w kosmetyce Są to substancje roślinne o charakterze lipidowym (tłuszczowym ...

Zwyrodnienie plamki żółtej

Luteina na oczy

(...) mangan łącznie z barwnikami karotenoidowymi, luteiną i zeaksantyną, przyczyniają się do zapobiegania i opóźnienia początku utraty wzroku w podeszłym wieku. Wpływ luteiny na oczy Aby zapobiec wystąpieniu w przyszłości AMD, nasza dieta powinna być ... antyoksydacyjny. Karotenoidy, luteina i zeaksantyna – znajdujące się w barwniku plamki żółtej – są silnymi antyoksydantami ... szczególnie warzywa zielone i żółte oraz warzywa z rodziny kapustnych, w tym kalafior, brukselkę i brokuły. Luteina i zeaksantyna ...

Ginekologia

Stosowanie luteiny podjęzykowej w ciąży

czy luteina podjezykowa ma taka sama moc jak dopochwowa?jak podjezykowa wpływa na szyjke w ciazy?Luteina dopochwowa działa szybciej i lepiej się wchłania niż podjęzykowa,dlatego u kobiet w ciąży preferujemy drogę dopochwową. Luteina czyli progesteron zapobiega skracaniu się szyjki macicy w ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Bojar Lek. Krzysztof Bojar
Ginekologia

Czy lek Nilicin, zapalenie układu moczowego, krwiomocz i luteina mogły dać ujemny wynik bHCG?

Witam, czy lek Nilicin ( brany 2 dni po pettingu), zapalenie ukladu moczowego (chyba), krwiomocz, Luteina mogły dać wynik bety ujemny? Nolicin brałam 1 i 2 sierpnia, 2 ,3,4,5, Furagin, a luteine od 9 do 11 sierpnia, gdyż spoziala mi sie miesiaczka. PLamienie 13 sierpnia, a 18 sierpnia BHCG wynosi ponizej 0.100. Na karteczce zakresy sa od 3 tygodnia ciazy, a ja bylam zaledwie 19 dni po zblizeniu. (wtedy robilam bhcg, 6 dc wywolanego luteiną i mialam jeszcze plamienie rozowe (w 7 dc tez)Nie. Te leki ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Brązowe plamienia w 6. tygodniu ciąży

Jestem w ciąży w 6 tygodniu i 6 dniu.w 6 tygodniu i 1 dniu dostałam małych plamień brązowych moja pani doktor prowadząca ... Witam serdecznie. Luteina- czyli progesteron nie jest groźna dla płodu. W takiej sytuacji jednak konieczna jest wzmożona obserwacja ciąży. Plemienia w ciąży mogą mieć wiele powodów, część z nich nie jest groźna ale także pewna grupa przyczyn może stwarzać zagrożenie dla ciąży. Konieczne jest ponowne USG w celu oceny płodu. ...

Ginekologia

Stosowanie luteiny dopochwowo w 28 tygodniu ciąży

witam jestem w 28 tyg ciazy czy główka nisko wyczuwalna w badaniu usg czymś grozi?czy zle wpływa na szyjke?moja sie nie skraca sie.dostałam luteine dopochwowo jak luteina działa na szyjke?Luteina jest skuteczna w przypadku niewydolności szyjki macicy. Zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Grzegorz Pietras Dr n. med. Grzegorz Pietras
Ginekologia

Cykle wywołane luteiną a ryzyko ciąży po pettingu

Witam, mam pytanie: 1. Czy luteina 50 brana od 17 do 25 dc po 1 tab. na dobę wywoła miesiączkę po odstawieniu? 2. Czy jeśli chłopak dotykał mojej pochwy przez majtki wigotne z podniecenia,posladkow na gole cialo, pleców, piersi oraz mitiowalismy seks w ubraniach to jak duże ryyzko ciazy? PS-cykle wywolywane od sierpnia luteina 50.Nie ma ryzyka ciąży ponieważ nie było kontaktu preejakulatu lub nasienia z okolicą pochwy. Luteina powinna ułatwić wystąpienie miesiączki, jednak pełnej gwarancji nie ma. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Ginekologia

Brak penetracji a ryzyko ciąży

W pierwszy dzień okresu ocerałam się z partnerem w ubraniach, imitowaliśmy ruchy takie jak podczas seksu. Był to okres wywołany luteiną a rownoczesnie 3 okres od calkowitego odstawienia tabletek anty. Cykle nie są zbytnio regularne. 1 okres byl 32 dc(od 28dc luteina 50) 2 (25 dc- luteina od 19 dc) a ten trzeci w 30 dc(luteina od 19 do 28 dc) dodam ze 19 dc zaobserwowalam ciagnacy sie sluz, w 17 dc rowniec. a 2 drugi dzien okresu reka z nasienia dotknelam posladkow. moge byc w ciazy?Ryzyko zapłodnienia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Kiedy zacząć brać luteiną przy nieregularnych miesiączkach?

(...) w videocastach, odpowiedziach ekspertów i artykułach, przykłady poniżej: pytania o tej tematyce /pytania/czy-mimo-wszystko-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-jestem-w-ciazy-24 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-71 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-70 /pytania/kochalam-sie-w-okresie-bez-zabezpieczenie-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-w-takim-przypadku-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-74 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-nie-bylo-wytrysku /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-73 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-skoro-mialam-juz-2-okresy /pytania/czy-mozna-nie-wiedziec-ze-jest-sie-w-ciazy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Trądzik

Trądzik u kobiet w ciąży

W czasie ciąży zmiany hormonalne powodują, że zmienia się cera. Skóra twarzy u niektórych przyszłych mam wygładza się ... powodują problemy z cerą, nadmierne wydzielanie sebum oraz trądzik. Jak sprawić, aby skóra stała się ładna i gładka w czasie ciąży? Czy można leczyć trądzik w ciąży? Przyczyny trądziku w ciąży Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi prawdziwa burza hormonów ... piersiowej może mieć formę łagodnej wysypki bądź czerwonych i bolesnych czopów. Z tego powodu niektóre kobiety w ciąży cierpią ...

Ginekologia

Rozwój jaja płodowego a luteina

czy jajo płodowe może się rozwijać bez zarodka do 12 tygodnia ciąży Czy luteina mogla być przyczyna ze dziecko się nie rozwijałonsieWitam, Szanowna Pani, jest to możliwe żeby wykryto puste jajo płodowe w 12 tygodniu ciąży. Natomiast luteina nie powinna powodować negatywnych skutków na rozwój ciąży, a wręcz przeciwnie wspomaga utrzymanie ciąży. Polecam także link: http://parenting.pl/portal/puste-jajo-plodowe. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Test ciążowy

Krwawienie po luteinie a prawdopodobieństwo ciąży

Witam mam pytanie dostalam miesiaczke po luteinie ktora bralam przez 5 dni pod jezyk po 2 dniach wystapilo krwawienie ale z poczatku to przypominalo brudna krew pozniej normalna przypomne ze okres spoznil sie 2 tyg i zrobilam cztery testy wyszly negatywne ale mimo to boje sie ze jestem w ciazy czy luteina mogla wywolac krwawienie w ciazy?dziekuje za odpowiedzWitam! Luteina nie wywołuje krwawienia w ciąży. Jeśli 4 testy ciążowe są negatywne, ryzyko ciąży jest naprawdę znikome. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Czy badanie BHCG 19. dni po zbliżeniu jest wiarygodne?

Witam. Czy badanie BHCG 19 dni po zbliżeniu jest wiarygodne? wynik <0.100. Dodam, ze badanie robione w 9 dc (cykl wywolany luteiną). Pytam poniewaz na karteczce zakresy sa podane dopiero od 3 tygodnia ciązy(5.3-7.2). ta miesiączka była dziwna więc zrobiłam. Ale wcześniejsza miesiączka była 5 czerwca, pozniej luteina 3 i 4 lipca, a krwawienie 6 lipca. Moge wykluczyć ciąże? Czy luteina ma jakiś wplływ? Czy wynik jest wiarygodny?Ciąże należy wykluczy ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
USG

Stosowanie dopochwowo luteiny a badanie usg

Witam, jezeli biore luteine dopochwowo dwa razy dziennie a mam miec usg to w dniu usg nie brac jej? luteina moze zamazac obraz usg? co oznacza jezeli od jakiegos czasu czuje przelewanie/ bulgotanie w brzuchu? obecnie jestem w 8 tyg ciazyRadzę tych czopków dopochwowych z luteiną w dniu badania USG nie przyjmować. Takie zaburzenia gastroenterologiczne w ciąży są typowe i nie ma powodu do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Ginekologia

Okres wywołany luteiną a możliwość ciąży

Witam, mam pytanie. 10.09-okres wywolany luteina 22.09- endometrium 0.541 cm. trojlinijne, pecherzyk graffa\ nie czulam dni plodnych, temperatura wzrosła ok 29..09 od 30.09 do 04.10-luteina 2 razy dziennie pod jezyk. Dziś 4 dzien od odstawienia a okresu nie mam. zblizen nie bylo. tylko dotykanie przez ubrania,wykonywanie ruchow seksualnych. Jak duze ryzyko?Ryzyka ciąży nie ma ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Czy luteina podjęzykowa zapobiega skracaniu szyjki?

witam jestem w 29 tyg.ciazy dostałam luteine podjezykowa i mam pytanie czy luteina podjezykowa zapobiega skracaniu szyjki?podobno dopochwowa zapobiega a czy podjezykowa równiez?luteine mam na napiecia brzucha.szyjka wporządkuBardziej wskazana jest luteina dopochwowa która releksując macicę wpływa na ew skracanie szyjki. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Artur Kowalski Dr n. med. Artur Kowalski
Ginekologia

Brak śluzu podczas dni płodnych a możliwość ciąży

Miałam okres dn.13.03. Z chlopakiem współżyłam dn.21.03 . kochaliśmy sie bez zabezpieczenia ale on nie doszedl. Czy jest mozliwosc ze jestem w ciąży? Teraz powinnam miec dni płodne ale jak nigdy podczas tych dni nie wydziela sie śluz. Czy to normalne ? Moze ma coś z tym wspólnego luteina którą biore od 2 miesięcy? Moje cykle są różne 25dni 28dni. Luteina pomaga zajśc w ciążę , więc prawdopodobiństwo istnieje , Proszę wykonać B-hcg i zapraszam na wizytę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Basta Lek. Tomasz Basta
Witaminy

Witaminy w ciąży

(...) witaminy w ciąży? Witaminy w kapsułkach dla kobiet w ciąży powinny zawierać: witaminę A, wapń. Preparat witaminowy musi mieć w ... Witaminy w ciąży są niezbędne dla każdej kobiety do prawidłowego rozwoju dziecka. Powinny być podstawowymi składnikami odżywczymi kobiety w ciąży. Każda mama ma obowiązek zatroszczyć się o zdrową dietę, bogatą w żelazo i inne mikroelementy. W tym czasie zapotrzebowanie na witaminy rośnie dwukrotnie. Wielu przyszłym mamom nasuwają się pytania: jakie witaminy dla kobiet w ciąży są najlepsze ...

Ginekologia

Czy test BHCG 19 dni po zbliżeniu jest wiarygodny?

czy bhcg 19 dni po zblizeniu jest wiarygodne? na karteczce zakresy od 3 tyg ciazy. mi wyszlo mniej niż 0.100. byłsam w 9 dc (wywolany cykl luteiną 50) okres 6 lipca, a luteina 3 i 4 lipca. pod jezy po n jednej tabletce.Witam! Badanie beta-hCG 19 dni po zbliżeniu jest jak najbardziej wiarygodne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Możliwość ciąży po imitacji seksu

http://ovufriend.pl/graph/f3170ddec77525d2f3e37ec1fe6a876d wykres moich temperatur. zawsze w 1 fazie cyklu 36.4, w2 36.6/36.7. W tym cyklu na poczatku wahały się. Proszę zobaczy,c zreszta. To cykl wywołany luteiną 50. 1i3dc-skapsze krwawienie, 2,4,5dc-normalne,6i7dc-brudzenie. seksu nie bylo. tylko petting w ubraniach. imitowlaismy ruchy seksualne. chlopak na gole cialo dotykal tlyko ... sytuacji istnieje niewielkie ryzyko ciąży. W razie wątpliwości proszę wykonać test po 14 dniach od potencjalnie ryzykownego stosunku. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Złe samopoczucie po luteinie w 8. tygodniu ciąży

witam jestem w 8 tygodniu ciazy i lekarz mi tylko powiedzial ze nie dobrze i kazal mi brac dwa razy dziennie LUTEINE dopochwowo ale po niej zle sie czuje ale moj ekarz powiedział ze to przejdzie prosze o odpowiedzLuteina w I trymestrze ciąży ma efekt ....placebo. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Badanie stopnia czystości pochwy

Wynik badania na obecność paciorkowca a stosowanie luteiny w ciąży

Witam! Jestem w 36 tc, przyjmuje dopochwowo luteine. Ostatnio robilam badanie na obecnosc paciorkowca Gbs, wynik wyszedl ujemny (paciorkowca nie wykryto). Czy luteina mogla wplynac na wynik badania? Czy powinnam powtorzyc badanie? Lekarz pobierajacy wymaz nic nie mowil zeby przed badaniem odstawic luteine.Witam, luteina nie miała wpływu na wynik posiewu. Wynik jest miarodajny. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Zbliżenie dzień przed miesiączką i prawdopodobieństwo ciąży

(...) że lekarz nie zmienil prezerw.na sondzie. zbadał mnie nawet na nazwisko poprzedn.pacjentki. jak duze ryyzko ciazy?Witam! W opisanym ... u niektórych kobiet po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej. Teoretycznie może być to jednak także wynik ciąży, choć ryzyko ... Zacznęod tego, że przez 3 msc brałam Microgynon. Odstawiłam. od tego czasu miałam 2 miesiączki (wywołane luteiną 50.) 1 miesiaczka w 32 dzien od calkowitego odstawienia (luteina od 28 dnia) a drugą 25 dc (lut.od 19dc) teraz 3 cykl. luteina od 19 dc ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Różnice pomiędzy luteiną podjęzykową a dopochwową

witam chciałabym spytac czy luteina podjezyk ma takie samo działanie jak dopochwowa?jak wpływa na szyjke macicy w ciąży?zaznaczam iz jest to 29 tydzWitam serdecznie. Różnią się one szybkością działania. Podana dopochwowo działa krócej, jednak prawie bezpośrednio po podaniu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Czy miękka szyjka macicy w ciąży po terapii luteiną ma szansę stwardnieć i wydłużyć się?

Czy miękka szyjka macicy w ciąży (26 t) po terapii luteiną ma szanse "stwardniec" i sie wydłużyć? Obecnie ma tylko 28mm. Oczywiście przy jednoczesnym kanapowym stylu życia.Wymaga Pani stałej, wzmożonej obserwacji, kontroli w USG, kontroli bakteriologicznej. Trudno powiedzieć co się będzie dalej działo z szyjką macicy. ...

Ginekologia

Krwawienia z luteiny a ryzyko ciąży

Jeśli w pierwszy dzien okresu ( wywolany luteiną pod jezyk) piescilam sie z partnerem i on dotknal czlonka z nasienia a nastepnie moich posladkow to jakie ryzyko ciazy?Witam serdecznie.Szansa na ciążę w tej sytuacji jest raczej wątpliwa, choć nie można jej wykluczyć. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Wynik BHCG po inseminacji

Witam beta hcg 13 dzień po inseminacji wynosi 0,3 biorę luteine dopochwowo.Czy badanie zrobione tak szybko jest wiarygodne że nie jestem w ciąży?1/ Test robi się przy opóźnianiu okresu 2/ Luteina - nie działa na płodności - jest nieskuteczna i nie wiem po co ją stosujesz. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Skoki temperatury w cyklu

 Dodam, że cykl wywlany luteina 50. temoeratura w 1 fazie zawsze 36.4, w drugiej 36.7,36.8. W tym cyklu insczej.seksu nei uprawiam, imitacjsa ruchow seks.w ubraniach, dotykanie poslakdow na gole cialo tylko. w 17 dc rano i 18 dc wieczorem luteina 50. 19dc temperatura 36.9, jednak 20 juz 36.35. Co może być przyczyną? Mierzyłam w tym samym miejscu i o tej samej godzinie. Proszę o odp/Witam! Pytanie jest niekompletne. W razie wątpliwości proszę udać się na wizytę do specjalisty ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Toczeń Rumieniowaty Układowy (TRU)

Na co uważać, kiedy planujesz dziecko?

(...) Leczenie tocznia w ciąży Zmiany w sposobie leczenia spowodowały, że kobiety chore na toczeń mogą zajść w ciążę i urodzić zdrowe ... potomstwa należy brać pod uwagę stan zdrowia pacjentki, a także możliwy niekorzystny wpływ stosowanych leków na przebieg ciąży i stan ... ciąży na toczeń Ciąża może powodować zaostrzenie tocznia rumieniowatego (zmian skórnych i objawów stawowych), dlatego musi być ... stosuje jak najmniej leków i to tych, które mogą być bezpiecznie stosowane w czasie ciąży. W okresie aktywnej choroby (np ...

Choroba Hodgkina (ziarnica złośliwa)

Ziarnica złośliwa w ciąży

(...) ultrasonograficznych. W uzasadnionych sytuacjach wykonuje się też rezonans magnetyczny uważany za bezpieczny w ciąży. W ziarnicy ... . Do najczęściej występujących nowotworów u kobiet w ciąży należą: rak piersi, rak szyjki macicy, chłoniaki, czerniak złośliwy. Jednym z najczęściej występujących nowotworów w ciąży jest chłoniak. Dotyczy to szczególnie ziarnicy złośliwej, czyli chłoniaka Hodgkina. Diagnostyka ziarnicy złośliwej w ciąży  Diagnostyka i leczenie chorych na nowotwory w ciąży jest utrudniona, ponieważ dotyczy ...

Badania w ciąży

Badanie USG w ciąży

(...) znajdują się w głębi badanego obiektu (w przypadku USG w ciąży interesują nas oczywiście głównie macica i jej wnętrze). Sonda ... (dziecko do 8. tygodnia ciąży) i płodu aż do narodzin – czy dobrze i prawidłowo się rozwija, czy warunki, w jakich się rozwija, są optymalne. Często badanie to wykonuje się na samym początku ciąży, by ją potwierdzić, a także później, np. w 13. tygodniu ... w trakcie ciąży i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Niektóre wady rozwojowe u dzieci można leczyć już w łonie matki. Jeśli nie można ...

Astma a ciąża

Leczenie astmy w ciąży

(...) a odpowiednia terapia astmy w ciąży jest wręcz zalecana. Dla płodu i matki bardziej niepożądane i niebezpieczne są zaostrzenia astmy oraz jej nieleczenie. Najbardziej pożądaną sytuacją jest zaplanowanie ciąży. Kobiety z astmą powinny przed zajściem w ciążę poradzić się swego ... , tak aby jak najrzadziej w ciąży dochodziło do zaostrzeń, aby kobieta mogła bezpiecznie przejść poród i okres połogu. Kobiety, które dowiadują się, że są w ciąży, nie powinny z tego powodu przerywać leczenia. Jedynym skutkiem takiego postępowania może być nagłe zaostrzenie ...

Ginekologia

Luteina a owulacja około 30 dnia cyklu

(...) o kolejną, po październikowym poronieniu, ciążę. Wiem, że moja owulacja występuje późno (przy poprzedniej nieudanej ciąży wystąpiła 32 dnia) lub nie występuje wcale (ostatni cykl 60 dni i miesiączka wywoływana luteiną). Lekarz przepisał mi kilka dni temu ... ? Czy branie luteiny "w ciemno" od 15 dnia cyklu wyreguluje mój organizm i doprowadzi do normalnych wcześniejszych (około 15 dnia ... jeszcze przed owulacją miałoby mi pomóc w zajściu w ciążę, skoro wszędzie piszą, że luteina brana przed skokiem temperatury owulację hamuje ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
Ginekologia

Cykl wywołany luteiną a skrócenie przerwy pomiędzy opakowaniami tabletek antykoncepcyjnych i ryzyko ciąży

Witam. Po skróconej o 1 dzień przerwie, zaczęłam drugie opakowanie w swoim życiu tabletek Microgynon 21. wszystkie wzięłam regularnie, tylko drugą z 9 godzinnym opóźnieniem. Moje pytanie brzmi: czy po 7 tabletce byłam wtedy zabezpieczona? I czy to ma jakieś znaczenie że cykl od którego zaczęłam brać pierwsze opakowanie wywołany był luteiną? Błagam o wszystkie odpowiedzi.Witam serdecznie ... luteiną. Po drugie - producenci tabletek dopuszczają nawet 12-godzinne opóźnienie pomiędzy poszczególnymi tabletkami, więc ...

Ginekologia

Szyjka macicy

Mam takie pytanie: jestem w 27 tygodniu ciąży, lekarz powiedział, że szyjka macicy wynosi 4 centymetry. Czy to jest prawidłowe? Od 3 tygodni biorę lek Luteine. Czy mogę współżyć płciowo??Długość 4cm jest prawidłowa dla tego tygodnia ciąży. Luteina ma zapewne związek z Pani wywiadem w tej ciąży. Jeśli nie ma Pani objawów krwawień i plamień oraz skurczów można współżyć z partnerem. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Katarzyna Pietuch Lek. Katarzyna Pietuch
Ginekologia

Brak miesiączki przez kilka miesięcy i stosunek po zakończeniu terapii luteiną

Witam od paru miesięcy nie miesiączkuje , ginekolog przepisał mi luteine 1tab dziennie/10 dni , podczas brania tabletek , odbyłam stosunek bez zabezpieczenia od zakonczenia terapi luteiną minoł równy mieśiąć miesiączki nie dostałam , czy jest możliwość abym była w ciąży ? Dodam równiez iż w 2009 r przeszłam operacje torbieli jajnika ( usunieto mi jajowów z resekcją jajnika prawego )Witam! W opisanej sytuacji istnieje ryzyko ciąży. W celu weryfikacji czy doszło do zapłodnienia proszę wykonać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Prawdopodobieństwo ciąży po pettingu i ułożenie szyjki macicy

Jak wkladam palca to pochwy, to natykam sie na ujscie syzkki, na wprost jest ulozona, ppoludni juz twarda i nisko. Dlaczego tak jest? Diś 22 dc, wyw.luteina 50. wkladanie tam palcow bylo 29 i 30.07. okres mial byc 06.08- nie bylo. luteina 50od 9-11.08. Plamienie, sluz z krwia od 13-19.08. Bhcg 18.08 wynosilo <0.100. zakresy podane od 3 tyg.ciazy, a ja bylam 19 dni po pettingu. w 6 c zakladajac,ze to plamienie to okres. od 23.08 bialysluz, glowa mnie boli. Jak duże ryyzko ciąży?czestomoczWitam! Jeśli beta ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Badanie hormonów tarczycy

Zaburzenia miesiączkowania i starania o dziecko a stosowanie leków

Nieregularne miesiączki a ciąża Staramy się o dziecko od VI 2014r.Do I 2014r regularne okresy, ale od II do V brak okresu. W VI samoistny okres, brałam CLOSTILBEGYT 3-7 dc, Luteinę 16-25dc ( brak ciąży). Następny okres 1-4 lipiec bez brania CLOST. ( brak ciąży). W VIII LUTEINA 3x1 przez 3 dni ( czekam na okres), CLOST.3-7dc i Luteina 16-25dc 2x1 Prolaktyna podwyższona, brałam Bromocorn i jest ok. Estriadol, FSH, LH, Progesteron, Testosteron , TSH, FT4, FT3 ok.Czy to jest odpowiednie leczenie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Wytrysk podczas gestykulacji seksualnych a ryzyko ciąży

dzień Dobry!. Czy jeśli chłopak miał wytrysk w spodnie i imitowaliśmy ruchy seksualne, a były to dni płodne i byliśmy ubrani w cienkie spodnie. to jakie duże ryzyko ciąży? Było to w 19 dc. Przez ostatnie 3 cykle okresy tak. 22 grudnia. pozniej 19 stycznia. pozniej 19 lutego!. Dodam, że od sierpnia do października brałam Microgynon 21. Od tej pory wszystkie okresy wywol.luteina 50. W tym cyklu już nie brałam.Witam! W opisanym przypadku ryzyko ciąży jest naprawdę znikome - nie ma powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Brązowe plamienie w 40. dniu ciąży a ryzyko poronienia

Jestem w 40 dniu ciazy od ostatniej miesiaczki od 8 dni plamie na brazowo beta rosnie prawidlowo badana co 48h przyrost ok 100% usg ok .luteina 2 tabletki 2 razy dziennie od 28 dnia ciazy. Czy ja poronie?.pierwsza ciaza poronilam w 7 mcu.Witam serdecznie. Nie ma takiej zależności. Proszę pozostawać pod opieką lekarza. Odpowiedzieć na Pani pytanie jest w stanie tylko ginekolog prowadzący Pani ciążę oczywiście po zbadaniu i wykonaniu USG dopochwowego. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Stosowanie luteiny na noc a wypicie piwa

Czy przyjmując luteine 50 Raz dziennie po 3 tabl. Na noc Można wypić piwo lub wino?Alkohol i luteina są metabolizowane przez te same struktury komórkowe, co może prowadzić do zwiększenia stężenia progesteronu, jednak nie jest znane kliniczne znaczenie tego oddziaływania. Z wyrazami Szacunku lek. Aleksander RopielewskiW niewielkich ilościach, niebezpośrednio przed / po zażyciem/u leku. ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski i 1 inny

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500