Macerowanie

Macerowanie to procedura wykorzystywana w kuchni w celu złamania smaku żywności za pomocą cieczy. Podczas macerowania surowa lub suszona żywność namaczana jest w cieczy takiej jak alkohol, olej, oliwa z oliwek, herbata, ocet itp. Ta technika gotowania sprawia, że żywność staje się bardziej aromatyczna, miękka, krucha i delikatna. Macerowanie owoców
 wymaga jedynie dodania cukru, gdyż owoce same w sobie zawierają dużą ilość wody i soków. Dzięki maceracji przygotowuje się między innymi nalewki z owoców.

Spis treści:
  1. 1. Na czym polega macerowanie?
  2. 2. Zasady macerowania

1. Na czym polega macerowanie?

Macerowanie to świetny sposób na nadanie żywności kruchości i delikatności. Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji mięsa, warzyw czy też owoców. Wymaga niewiele czasu, a może sprawić, że przygotowywana przez nas żywność stanie się niezwykle smaczna. Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”. Termin ten jest używany w wielu zawodach, chemii, medycynie, chociaż jest to również jedna z technik gotowania. W kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych.
 Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłym atutem przy sporządzaniu deserów.

2. Zasady macerowania

Wykorzystując technikę macerowania w przygotowywaniu posiłków, warto pamiętać, że:

  • maceratem odpowiednim do warzyw jest np. bulion z kurczaka lub wołowiny;
  • aby skomponować aromatyczny macerat, użyj ziół, np. tymianku, czosnku oraz oliwy z oliwek;
  • alkohol przyśpiesza proces maceracji. Można go dodać do maceratu w celu nadania miękkości i wyrazistego smaku;
  • różne produkty żywnościowe będą wymagać różnego czasu macerowania. Sprawdzaj kruchość mięsa, aby zapobiec jego rozpadowi na mniejsze kawałki;
  • maceracja wykorzystywana jest również w produkcji wina, gdy winogrona są fermentowane w ich własnym, świeżo wyciśniętym soku;
  • szeroka gama receptur maceracji składa się na produkcję sosów do deserów owocowych oraz pikantnych sosów do dań głównych;
  • maceracja może być również wykorzystywana do przechowywania żywności, jak w przypadku wiśni maraschino, które są tłoczone w cieczy i używane do robienia drinków.

Macerowanie to technika kulinarna o szerokim zastosowaniu. Można dzięki niej przygotowywać dania główne, a w szczególności mięsa, a także desery i napoje alkoholowe. Jednym z najlepszych przykładów produktów, w których przygotowaniu wykorzystuje się macerowanie są nalewki owocowe. W zależności od wykorzystanych składników, macerowanie może trwać do kilku miesięcy, a nawet lat. W rezultacie otrzymujemy niezwykle aromatyczne i wykwintne nalewki wiśniowe, ziołowe i korzenne. Osoby, które pragną wznieść się na wyżyny sztuki kulinarnej koniecznie powinny nauczyć się tej techniki przygotowywania potraw.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Techniki gotowania

Techniki gotowania Kiszenie potraw

Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. Dawniej kiszono kapustę na zimę w specjalnych beczkach, w których zachodził proces fermentacji. Najlepszym sposobem na dobrze ukwaszoną kapustę było...

Techniki gotowania Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym,...

Techniki gotowania Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest...

Techniki gotowania Marynowanie potraw

Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. Najpopularniejsze są marynowane warzywa i owoce, chociaż często marynuje się również mięso i ryby. W Polsce najbardziej lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów – marynowanych gruszek czy...

Karmelizowanie
Techniki gotowania Karmelizowanie

Karmelizowanie to proces utleniania cukru w celu otrzymania przyjemnego, lekko orzechowego smaku i ładnego, brązowego koloru. Podczas karmelizacji wydzielane są związki chemiczne, które nadają charakterystyczny zapach karmelu. Na proces ten składa...

Techniki gotowania Peklowanie

Peklowanie to sposób na konserwowanie mięsa bez kości, a także na przygotowanie go do dalszej obróbki, na przykład wędzenia. Mięso zanurza się w specjalnej zalewie peklującej – solance, czyli wodnym roztworze soli kuchennej, saletry i...

Techniki gotowania Pasteryzowanie

Pasteryzowanie to wynaleziona przez Pasteura metoda niszczenia lub hamowania wzrostu drobnoustrojów w produktach żywnościowych. Taki rodzaj konserwacji żywności nie zmienia smaku produktów i nie niszczy zawartych w nich witamin i...

Techniki gotowania Gotowanie potraw

(...) odżywcze. Techniki gotowania potraw W przypadku gotowania możemy wybrać trzy techniki: wrzucenie produktów do zimnej...

Kuchenne niezbędniki
Techniki gotowania Kuchenne niezbędniki

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc...

Techniki gotowania Pieczenie w rękawie

Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym rękawie można piec również ryby i warzywa. Potrawy pieczone w taki sposób są niskokaloryczne i zachowują swój niepowtarzalny naturalny aromat.

Techniki gotowania Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje...

Techniki gotowania Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów...

Termiczna obróbka żywności
Techniki gotowania Termiczna obróbka żywności

W dzisiejszych czasach obserwujemy prawdziwy boom na zdrowe odżywianie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że zdrowe odżywianie nie ogranicza się do zakupu tzw. „zdrowych” produktów – niezwykle istotne jest...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij