Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Macerowanie

Macerowanie to procedura wykorzystywana w kuchni w celu złamania smaku żywności za pomocą cieczy. Podczas macerowania surowa lub suszona żywność namaczana jest w cieczy takiej jak alkohol, olej, oliwa z oliwek, herbata, ocet itp. Ta technika gotowania sprawia, że żywność staje się bardziej aromatyczna, miękka, krucha i delikatna. Macerowanie owoców
 wymaga jedynie dodania cukru, gdyż owoce same w sobie zawierają dużą ilość wody i soków. Dzięki maceracji przygotowuje się między innymi nalewki z owoców.

1. Na czym polega macerowanie?

Macerowanie to świetny sposób na nadanie żywności kruchości i delikatności. Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji mięsa, warzyw czy też owoców. Wymaga niewiele czasu, a może sprawić, że przygotowywana przez nas żywność stanie się niezwykle smaczna. Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”. Termin ten jest używany w wielu zawodach, chemii, medycynie, chociaż jest to również jedna z technik gotowania. W kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych.
 Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłym atutem przy sporządzaniu deserów.

2. Zasady macerowania

Wykorzystując technikę macerowania w przygotowywaniu posiłków, warto pamiętać, że:

  • maceratem odpowiednim do warzyw jest np. bulion z kurczaka lub wołowiny;
  • aby skomponować aromatyczny macerat, użyj ziół, np. tymianku, czosnku oraz oliwy z oliwek;
  • alkohol przyśpiesza proces maceracji. Można go dodać do maceratu w celu nadania miękkości i wyrazistego smaku;
  • różne produkty żywnościowe będą wymagać różnego czasu macerowania. Sprawdzaj kruchość mięsa, aby zapobiec jego rozpadowi na mniejsze kawałki;
  • maceracja wykorzystywana jest również w produkcji wina, gdy winogrona są fermentowane w ich własnym, świeżo wyciśniętym soku;
  • szeroka gama receptur maceracji składa się na produkcję sosów do deserów owocowych oraz pikantnych sosów do dań głównych;
  • maceracja może być również wykorzystywana do przechowywania żywności, jak w przypadku wiśni maraschino, które są tłoczone w cieczy i używane do robienia drinków.

Macerowanie to technika kulinarna o szerokim zastosowaniu. Można dzięki niej przygotowywać dania główne, a w szczególności mięsa, a także desery i napoje alkoholowe. Jednym z najlepszych przykładów produktów, w których przygotowaniu wykorzystuje się macerowanie są nalewki owocowe. W zależności od wykorzystanych składników, macerowanie może trwać do kilku miesięcy, a nawet lat. W rezultacie otrzymujemy niezwykle aromatyczne i wykwintne nalewki wiśniowe, ziołowe i korzenne. Osoby, które pragną wznieść się na wyżyny sztuki kulinarnej koniecznie powinny nauczyć się tej techniki przygotowywania potraw.

Amelia Śledzik,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki odżywcze. Urządzenia do gotowania na...

Techniki gotowania

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie to jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin i składników odżywczych. Przy zwyczajnym gotowaniu...

Techniki gotowania

Pieczenie w folii

Pieczenie w folii to skuteczny sposób przyrządzania potraw, który nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktów, jak w przypadku każdego rodzaju obróbki termicznej. Potrawy z folii są aromatyczne i soczyste,...

Techniki gotowania

Duszenie potraw

Duszenie potraw to jedna z technik gotowania. Od sposobu przyrządzania potraw zależy ich smak i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie znajomość arkanów sztuki kulinarnej pozwala na zdrowe gotowanie. Nieumiejętnie przyrządzone jedzenie jest...

Techniki gotowania

Grillowanie potraw

Wielu z nas letni odpoczynek kojarzy się z wieczornym grillowaniem i czasem miło spędzanym z rodziną i przyjaciółmi. W okresie letnim jemy również obiady prosto z grilla, które są nie tylko smaczne, ale także mniej tłuste. Choć grill...

Techniki gotowania

Flambirowanie potraw

Zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Obecnie stosowane techniki gotowania pomagają osiągnąć spektakularne rezultaty w zaciszu domowej kuchni, czego przykładem jest flambirowanie potraw. Metoda ta jest często wykorzystywana w drogich restauracjach, aby zrobić wrażenie na gościach. Jakkolwiek flambirowane banany lub płonące naleśniki wyglądają dość ekstrawagancko, ich przygotowanie jest proste i niemal każdy jest w stanie wykonać je samemu. Na czym polega flambirowanie i jak je przeprowadzić krok po...

Techniki gotowania

Kiszenie potraw

Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. Dawniej kiszono kapustę na zimę w specjalnych beczkach, w których zachodził proces fermentacji. Najlepszym sposobem na dobrze ukwaszoną kapustę było...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym,...

Techniki gotowania

Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest...

Techniki gotowania

Marynowanie potraw

Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. Najpopularniejsze są marynowane warzywa i owoce, chociaż często marynuje się również mięso i ryby. W Polsce najbardziej lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów – marynowanych gruszek czy...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500