Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Mieszanka warzywna

Avatar placeholder
15.03.2017 23:33
Mieszanka warzywna
Mieszanka warzywna (Zdjęcie autorstwa: Miran Rijavec / CC BY 2.0)

Aby przyrządzić samodzielnie mieszankę warzywną i sprawić, by świetnie smakowała, nie trzeba być mistrzem kuchni. Do łatwo dostępnych o każdej porze roku mrożonych warzyw wystarczy dodać prosty sos i smakowite danie gotowe! To pomysł dla zabieganych i początkujących w kuchni, ale każdemu będzie smakować.

Składniki:

 

  • mieszanka warzyw mrożonych (marchew, groszek, cebula, seler, pietruszka, fasolka szparagowa, kalafior),
  • kromka chleba razowego,
  • sól.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Składniki na sos:

  • woda - około 400 ml,
  • warzywa mrożone lub świeże,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • zioła (majeranek, tymianek, rozmaryn, suszony koper i suszona nać pietruszki, papryka mieloną, pieprz),
  • łyżka śmietany,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pięć łyżek mąki pszennej,
  • sos sojowy,
  • siemię lniane - dwie/trzy łyżki,
  • zarodki pszenne -dwie/trzy łyżki,
  • dwie płaskie łyżki chrzanu tartego.



Sposób przygotowania:

Z części warzyw oraz ziela angielskiego, z dodatkiem zarodków i siemienia przygotować wywar. Przyprawić solą, ulubionymi ziołami i sosem sojowym. Zabielić łyżką śmietany, dodać przecier pomidorowy oraz chrzan i zagęścić mąką. Gotować, aż zgęstnieje. Pozostałe warzywa (odmrozić, jeśli są mrożone) pokroić w kostkę. Kromkę chleba razowego należy spiec w tosterze, a następnie pokroić w kosteczkę i pomieszać z warzywami. Warzywa z pieczywem kładziemy na talerz i polewamy sosem.

 

Kalorie257,1 kcal
Białko10,6 g
Tłuszcz4,5 g
Cholesterol0 mg
Węglowodany55,7 g
Błonnik14,9 g
Witamina C82,5 mg
Witamina A1760,6 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze