Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Miód manuka

Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

1. Właściwości miodu manuka

Maseczka z miodem

Maseczki z miodu mogą być wykonane w domu lub zakupione w sklepie kosmetycznym. Działają kojąco na skórę, regenerują naskórek i poprawiają koloryt.


Miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka. Roślina ta występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.

2. Jakie działanie ma miód manuka?

Wymienione powyżej właściwości lecznicze stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi do konsumentów, nowozelandzki miód manuka poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

3. Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego

Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Rodzaj miodu manukaZastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

4. Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie?

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.

Cena miodów manuka waha się od blisko 40 do 170 zł za słoik – w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu aktywnego składnika – methylglyoxalu – niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

(...) na słodycze. Z tego powodu po ciężkim dniu pracy chętnie sięgamy po produkty bogate w węglowodany. Recepta na „szczęście” w słodyczach? Często wydaje nam się, że jedynym skutecznym sposobem na poprawę nastroju są słodycze. Po ich zjedzeniu wzrasta ... óźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom związanym z wiekiem. Pamiętajmy, że słodycze pomagają osiągnąć stan...

Słodycze

Jak skutecznie zmniejszyć chęć na słodycze?

Odczuwana przez organizm nadmierna chęć na słodycze to sygnał o braku równowagi w którymś z jego ustrojów. Może mieć ona różne podłoże. Chodzi tu np. o źle zbilansowaną dietę, traktowanie słodyczy w charakterze nagrody ... , że słodycze spożywa się w bardzo dużych ilościach. Dodatkowo takie działanie wzmacniane jest poprzez pozytywne skojarzenia związane z dzieciństwem (dzieci często dostają słodycze w nagrodę). Wbrew pozorom aspekt emocjonalny (nawet jeśli mechanizmy są...

Słodycze

Fakty i mity na temat uzależnienia od czekolady

(...) ównych posiłkach i między nimi i wydaje ci się, że słodycze są niezbędnym elementem twojego codziennego menu. Najlepszym sposobem na uwolnienie się od „nałogu” jest całkowita rezygnacja ze słodyczy na min. 1-2 tygodnie. Wyrzuć wszystkie słodycze,...

Słodycze

Czekolada poprawia wzrok!

Następnym razem, gdy wsiądziesz do samolotu, poczęstuj pilota kawałkiem czekolady. Dlaczego? Otóż ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody.

Słodycze

Słodycze a dieta

Słodycze, jak każdy wie, kuszą swoim smakiem. Czekoladowe batoniki, lukrowane ciasteczka, nadziewane cukierki – są ... na słodycze, wykonaj inną czynność niż jedzenie. Najlepiej wybierz się na spacer lub wykonaj jakieś ćwiczenia gimnastyczne. Postaraj ... , że słodycze spożywane rano lub wieczorem o wiele bardziej zwiększają chęć spożywania ich w ciągu dnia. Dlatego właśnie śniadanie ... czy otyłości, może również skutkować cukrzycą. Słodycze zawierają cukry proste, które szybko wchłaniają się w...

Słodycze

Czekolada a zdrowie

Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą  czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to „gorzka szumowina”. Francuzi zwykli mawiać, że...

Słodycze

Guma do żucia

Guma do żucia służy przede wszystkim do odświeżania oddechu. Miętowa, pieprzowa, limonka, imbir, szałwia, pinia, cola – te wszystkie smaki możemy znaleźć w gumach do żucia. Dla każdego znajdzie się odpowiednia. Eksperci twierdzą, że guma do żucia...

Słodycze

Uzależnienie od czekolady

(...) energii. Owoce zawierają węglowodany złożone i mają o wiele większą wartość odżywczą niż słodycze – są cennym źr ... na słodycze trudno jest przełamać. Jeśli „łapie” cię apetyt na czekoladę, spróbuj nie myśleć o...

Słodycze

Jedzenie na pocieszenie!

Kiedy jesteś smutna, z pewnością zdarza ci się sięgnąć po czekoladę, lody lub chipsy w nadziei, że poprawią ci nastrój. Nie ma w tym nic dziwnego. Badania wykazały bowiem, że słodycze mają takie właściwości. W ich składzie często znajdują się kwasy tłuszczowe, które – jak się okazuje – mają zbawienny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i na samopoczucie. Oczywiście ... skutecznie rozgonić smutki. Jak słodycze działają na samopoczucie? Kwasy tłuszczowe a nastrój Belgijscy naukowcy...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500