Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Miód manuka

Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

1. Właściwości miodu manuka

Maseczka z miodem

Maseczki z miodu mogą być wykonane w domu lub zakupione w sklepie kosmetycznym. Działają kojąco na skórę, regenerują naskórek i poprawiają koloryt.


Miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka. Roślina ta występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.

2. Jakie działanie ma miód manuka?

Wymienione powyżej właściwości lecznicze stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi do konsumentów, nowozelandzki miód manuka poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

3. Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego

Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Rodzaj miodu manukaZastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

4. Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie?

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.

Cena miodów manuka waha się od blisko 40 do 170 zł za słoik – w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu aktywnego składnika – methylglyoxalu – niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada a zdrowie

Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą  czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to „gorzka szumowina”. Francuzi zwykli mawiać, że...

Słodycze

Słodycze a dieta

Słodycze, jak każdy wie, kuszą swoim smakiem. Czekoladowe batoniki, lukrowane ciasteczka, nadziewane cukierki – są ... , batonikami, lodami, ciasteczkami. W sklepie postaraj się omijać półki ze słodyczami. Kiedy najdzie cię ochota na słodycze, wykonaj ... warzywa, brązowy ryż, soki warzywne, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze. Pamiętaj, że słodycze spożywane rano lub wieczorem ... prowadzi do nadwagi czy otyłości, może również skutkować cukrzycą. Słodycze zawierają cukry proste, które szybko wchłaniają...

Słodycze

Jak zaoszczędzić na zakupach?

(...) zwykle nie są tanie. Słodycze należą do stosunkowo drogich produktów spożywczych, jeśli weźmie się pod uwagę ich znikomą...

Słodycze

Jedzenie na pocieszenie!

Kiedy jesteś smutna, z pewnością zdarza ci się sięgnąć po czekoladę, lody lub chipsy w nadziei, że poprawią ci nastrój. Nie ma w tym nic dziwnego. Badania wykazały bowiem, że słodycze mają takie właściwości. W ich składzie często znajdują się kwasy tłuszczowe, które – jak się okazuje – mają zbawienny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i na samopoczucie. Oczywiście nie należy ... smutki. Jak słodycze działają na samopoczucie? Kwasy tłuszczowe a nastrój Belgijscy naukowcy zastosowali rezonans...

Słodycze

Czekolada chroni mózg i serce!

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą „czekoladoholików”. Okazuje się bowiem, że czekolada wpływa korzystnie na serce i mózg. Szacuje się, że regularne spożywanie tego smakołyku może zredukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Te...

Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów.

Słodycze

Czekolada poprawia wzrok!

Następnym razem, gdy wsiądziesz do samolotu, poczęstuj pilota kawałkiem czekolady. Dlaczego? Otóż ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza...

Słodycze

Uzależnienie od czekolady

Uzależnienie od czekolady

(...) niż słodycze – są cennym źródłem witamin i minerałów. Nadmierne spożywanie czekolady w krótkim czasie prowadzi ... poziom cukru we krwi. Ochotę na słodycze trudno jest przełamać. Jeśli „łapie” cię apetyt na czekoladę,...

Słodycze

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

(...) Na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi zwiększa się ochota na słodycze. Z tego powodu po ciężkim dniu pracy chętnie sięgamy ... sposobem na poprawę nastroju są słodycze. Po ich zjedzeniu wzrasta w organizmie poziom serotoniny określanej jako hormon szczęścia ... chorobom związanym z wiekiem. Pamiętajmy, że słodycze pomagają osiągnąć stan „chwilowego szczęścia” i mogą...