Trwa ładowanie...

Mleko a odchudzanie

Avatar placeholder
18.04.2019 09:08
Mleko a odchudzanie
Mleko a odchudzanie (123RF)

Mleko a odchudzanie to kwestia ciągle dyskusyjna. Mleko pijemy od dziecka. Zachęcają nas do tego rodzice, a później kampanie typu „Pij mleko, będziesz wielki”. Niektórzy stosują je jako element diety, inni wręcz przeciwnie, od mleka stronią. Dieta mleczna dostarcza wiele mikroelementów i witamin. Jednak budzi także zastrzeżenia. Zapewnia dużo białka, które może powodować zmiany miażdżycowe. Zatem pić czy nie pić mleko? Jak ze wszystkim, najlepiej zachować umiar w jego spożyciu.

spis treści

1. Składniki odżywcze w mleku

Mleko dostarcza duże ilości wapnia. Zaspokaja zapotrzebowanie na ten pierwiastek niemal w 100%. Zawiera dużo witamin A, B2, B12, które świetnie wpływają na skórę, powodując jej uelastycznienie. Ponadto jest źródłem magnezu i cynku, które dają nam siły witalne. Mimo tego wielu dietetyków ma zastrzeżenia co do stosowania mleka jako sposobu na odchudzanie.

Kaloryczność mleka (w 100 g):

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
  • mleko kozie – 72 kcal,
  • mleko owcze – 107 kcal,
  • mleko krowie 0% – 33 kcal,
  • mleko krowie 0,5% – 36 kcal,
  • mleko krowie 2% – 47 kcal,
  • mleko krowie 3,2% – 61 kcal.

2. Złe skutki picia mleka

Niektórzy badacze dowodzą, że mleko, dostarczając zbyt wiele białka, sprzyja podnoszeniu złego cholesterolu, który odpowiada za zmiany miażdżycowe. Inni uważają, że pochodne mleka działają wprost przeciwnie, pozwalają obniżyć zły cholesterol i zapobiegają powstawaniu nadciśnienia. Alergia na krowie mleko wzbudza również kontrowersje. Wiele osób unika mleka w obawie przed nią. Szacunkowe badania mówią, że na mleko krowie uczulonych jest 1,8% niemowląt karmionych w naturalny sposób i 2,7% w sposób sztuczny. Ponadto, alergia na mleko krowie zwykle zanika rok po zastosowaniu odpowiedniej diety. Niektóre osoby zastępują mleko krowie mlekiem sojowym. Amerykańscy uczeni twierdzą, że jest to błędem, ponieważ sojowe mleko częściej powoduje alergie pokarmowe oraz zawiera za mało chloru i za dużo siarki. Może to skutkować zaburzeniami w układzie nerwowym.

3. Dieta mleczna na odchudzanie

Podstawą diety mlecznej jest mleko. Chociaż nie bazuje ona tylko na mleku, to jest go w niej bardzo dużo. Dlatego osoby nielubiące mleka nie powinny jej stosować. Stosuje się ją od poniedziałku do czwartku, a w pozostałe dni można ją modyfikować. Dieta mleczna zakłada ograniczenie słodyczy, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto należy jeść połowę tego, co zwykle. Mleko stanowi w niej co najmniej jeden posiłek dziennie. Poza nim zjada się warzywne buliony i napoje z miodem, kakao i innymi smakołykami. Posiłek mleczny to nie typowe muesli, owsianka czy kaszka. Zalecane jest spożywanie chudego twarogu z miodem i jogurtem. Dziennie powinniśmy dostarczać około 800-1200 mg wapnia. Innymi słowy zjadajmy 3 produkty mleczne dziennie.

Przykładowy jadłospis dla osoby odchudzającej się, kobiety w wieku 35 lat o wzroście 1,65 m i 80 kg wagi, prowadzącej siedzący tryb życia.

  • Śniadanie: dwie kromki razowego chleba z sałatą, wędliną, serkiem i pomidorem.
  • Drugie śniadanie: owoc.
  • Obiad: duszona pierś kurczaka z brązowym ryżem i porem oraz surówką z buraków.
  • Podwieczorek: kefir.
  • Kolacja: kromka razowego chleba z pomidorem i twarożkiem, kiełki słonecznika.

Mleko jest zdrowe i wspomaga odchudzanie. Jednak może również pogarszać stan naczyń krwionośnych, ograniczać wchłanianie wapnia, zwiększać ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych, obciążać wątrobę i nerki. Nie dajmy się zwariować.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze