Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Nadmiar potasu

http-www-shutterstock-com-pl-pic-120175747-stock-photo-woman-sitting-on-a-table-while-touching-her-back-in-a-medical-room-html-src-pccv0njnyiyxrtsyrdcpkw-1-15_561f.jpg
Zdjęcie autorstwa Thomas Abbs / CC BY 2.0

Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Jest on głównym pierwiastkiem płynu wewnątrzkomórkowego. Potas reguluje pracę układu nerwowego oraz jest odpowiedzialny za napięcie mięśni. Ponadto wpływa na metabolizm węglowodanów i białek. Nadmiar potasu w organizmie prowadzi do zgonu.

Rola potasu w organizmie

Potas, podobnie jak chlor i sód, reguluje ciśnienie osmotyczne komórek oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jony potasu, będąc składnikiem pompy sodowo-potasowej, regulują transport substancji do komórek, gdyż zwiększają przepuszczalność błon komórkowych oraz zapobiegają pęcznieniu komórek (przewodnienie).

Potas jest najważniejszym mikroelementem organizmu człowieka. Nadmiar spożytego potasu jest wydalany przez nerki, z kałem, a około 5% z potem. Dobowe zapotrzebowanie na potas wynosi 40-50 mmol. Jednakże, jak wskazują badania, większość społeczeństwa spożywa około 25 mmol/dobę. Związane jest to ze zbyt niskim spożyciem warzyw i owoców, które stanowią główne źródło tego pierwiastka.

Produkt Zawartość potasu w 100 g produktu (mg) Produkt Zawartość potasu w 100 g produktu (mg)
Ziemniaki 557 Pomidor 282
Kasza gryczana 443 Sok pomidorowy 206
Cielęcina 364 Pomarańcza 183
Groszek 353 Jabłko 134
Banan 315 Jajko 133

Niedobór potasu w diecie prowadzi do schorzeń układu krążenia, w tym do nadciśnienia, obrzęków, skurczu mięśni oraz drżenia rąk.

Objawy hiperkaliemii

Nadmiar potasu w organizmie (hiperkaliemia) zagraża życiu i jest spowodowany wieloma czynnikami, do których należą:

  • zbyt duże spożycie produktów bogatych w potas (pomidory, ziemniaki, banany, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych, nać pietruszki, rzepa, szczypiorek);
  • krwawienie w układzie pokarmowym (wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej jelit);
  • leki (sole potasowe penicyliny, leki stosowane w chorobach układu krążenia, amiodaron);
  • nieodpowiednie kroplówki, żywienie pozajelitowe;
  • zmniejszone wydalanie potasu przez nerki (choroby nerek);
  • nadmierny rozpad komórek (np. nowotworowych, erytrocytów, posocznica);
  • hiperinsulinizm (zbyt duża podaż insuliny lub jej nadmierne wydzielanie przez trzustkę);
  • zmniejszenie objętości krwi krążącej (krwotoki).

Hiperkaliemią określa się stan, w którym stężenie potasu w osoczu przekracza 5,5 mmol/l. Nadmiar potasu w organizmie prowadzi do śmierci. Śmiertelność w ciężkiej hiperkaliemii (≥7,0 mmol/l) wynosi około 35-67%.

Objawy nadmiaru potasu w organizmie początkowo nie są charakterystyczne. Wraz ze zwiększeniem stężenia potasu we krwi pojawiają się symptomy ze strony wielu układów:

  • układu nerwowego – apatia, splątanie, mrowienie, drętwienie w kończynach, drgawki;
  • układu mięśniowego – obniżenie siły mięśniowej, skurcze, a nawet porażenie mięśni;
  • układu krążenia – zaburzenia pracy serca.

Zarówno niedobór, jak i nadmiar potasu w diecie jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego tylko odpowiednio zbilansowana dieta warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Komentarze (17)
~ech
~ech

Nadmiar potasu skutkuje przyspieszeniem pracy serca?... Zawsze byłem przekonany że właśnie spowolnieniem...

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

Dziękujemy za uwagi. Rzeczywiście, to niedobór potasu powoduje przyspieszenie akcji serca. Poprawiliśmy to w artykule.

Odpowiedz
~kasiulka
~kasiulka

ja właśnie mam nadmiar i nie wiem dlaczego ciągle boli mnie głowa jestem zmęczona ospała a lekarz nic nie wykrył

Odpowiedz
~MiM
~MiM

mam pytanie czy można operować przy stwierdzeniu nadmiaru potasu we krwi?? chodzi o chirurgiczny zabieg szczęki??? proszę o pomoc

Odpowiedz
~Witek
~Witek

Witam, ostatnio mam potasu 5,2 mmol/l a do tego dializę na potasie 7,5 2 razy w tygodniu. Ze by uniknac wiekszego nadmiaru potasu wprawie zrezygnowalem z wazyw i owoców. Czy to słusznie?

Odpowiedz

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem...

Składniki mineralne

Selen - często zapominany pierwiastek w żywieniu człowieka

Selen jest śladowym, lecz niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składnikiem mineralnym. Bierze on udział w wielu procesach biochemicznych i fizjologicznych. W ustroju znajduje się przede wszystkim w trzustce, tarczycy, przysadce...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE" - warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych...

Składniki mineralne

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia w organizmie (hipokalcemia) prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, osteoporozy i tężyczki u dzieci. Najczęstszą przyczyną niedoboru wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta. Przyczyny niedoboru wapnia  Wapń jest makropierwiastkiem...

Składniki mineralne

Niedobór cynku

Cynk jest mikroelementem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Każda komórka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tego pierwiastka. Cynk jest niezbędny do prawidłowego wzrostu organizmu, regeneracji tkanek oraz bierze udział w procesach rozrodczych i...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony...

Składniki mineralne

Cynk w jedzeniu

Cynkjest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za aktywność około 200 enzymów, dlatego ma wpływ na wszystkie procesy życiowe zachodzące w ciele. Niedobór cynku objawia się zmianami skórnymi,...

Składniki mineralne

Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego własne powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo... Składniki mineralne zawarte w pożywieniu Wapń Składnik ten znajduje się głównie w kościach i zębach. Jest niezbędny do ich prawidłowego funkcjonowania. Wapń w pożywieniu zmniejsza produkcje tłuszczu w...

Składniki mineralne

Rola potasu w organizmie

Puchnące ręce lub nogi, nieustające bóle głowy lub problemy ze snem - czy zauważasz u siebie podobne objawy? Ciągłe podenerwowanie i nieregularne bicie serca - to może być znakiem, że w twojej diecie brakuje potasu. Potas jest jednym z elektrolitów...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

Specjaliści od żywienia alarmują, że coraz więcej dzieci spożywa za mało wapnia. Oznacza to, że nie są w stanie osiągnąć optymalnej masy kości, co przekłada się na ryzyko złamań i osteoporozy. Mocne kości są niezwykle istotne, dlatego rodzice powinni...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500