Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Nadmiar wapnia

httppixabay-comendripmilkpourliquidfood175551_3e60.jpg
Zdjęcie autorstwa artemtation / CC0 1.0

Nadmiar wapnia w organizmie (hiperkalcemia) jest stanem niekorzystnie wpływającym na zdrowie. Hiperkalcemia to podwyższenie stężenia wapnia w surowicy krwi. Najczęstszą przyczyną hiperkalcemii są nowotwory, nadczynność przytarczyc oraz nieodpowiednio zbilansowana dieta.

Co to jest hiperkalcemia

Hiperkalcemia to podwyższenie stężenie wapnia w surowicy krwi. Nadmiar wapnia we krwi może być spowodowany chorobą nowotworową – zwłaszcza w nowotworach kości, a także może być wynikiem zaburzeń hormonalnych nadczynności przytarczyc. Hiperkalcemia może być następstwem przedawkowania witamin A i D, natomiast rzadziej nadmiernego spożycia pokarmów bogatych w wapń. Zbyt wysokie stężenie wapnia we krwi może być również spowodowane nadmiernym wchłanianiem wapnia, które występuje w niewydolności kory nadnerczy.

Objawy nadmiaru wapnia w organizmie nie są charakterystyczne i mogą występować ze strony wielu układów i narządów. Im wyższe jest stężenie wapnia we krwi, tym objawy są bardziej nasilone i zróżnicowane. Początkowo występują trudności z koncentracją, depresja, zmniejszenie napięcia mięśniowego, a także bóle kostne, zaparcia oraz częste oddawanie moczu.

W przypadku znacznego przedawkowania wapnia występują objawy ze strony:

W leczeniu hiperkalcemii stosuje się dietę ubogo wapniową i bogato fosforanową oraz leki zwiększające wydalanie wapnia z organizmu, jak moczopędny furosemid, lub kalcytoninę.

Zaburzenia hormonalne w hiperkalcemii

Częstą przyczyną nadmiaru wapnia w organizmie są zaburzenia hormonalne, w przebiegu nadczynności przytarczyc spowodowanej gruczolakiem bądź rakiem. Zmienione chorobowo gruczoły przytarczyczne wydzielają w nadmiernej ilości parathormon (PTH). W warunkach fizjologicznych hormon ten, współgrając z kalcytoniną, utrzymuje prawidłowe stężenie wapnia we krwi. W przypadku nadmiernego wydzielania z kości zostaje uwalniany wapń, tym samym zmniejsza się gęstość mineralna kości i wzrasta ryzyko rozwoju osteopenii i osteoporozy. Zwiększone stężenie wapnia w organizmie występuje również w przebiegu nadczynności tarczycy, dlatego ważne jest właściwe leczenie, by nie dopuścić do schorzeń kości. Oprócz leczenia farmakologicznego stosuje się dietę ubogą w wapń, a bogatą w fosforany, które zwiększają wydalanie wapnia z organizmu.

W diecie ubogo wapniowej eliminuje się sery żółte, sery twarogowe oraz fasolę białą i sezam. Ponadto ogranicza się spożywanie wody mineralnej, która zawiera duże ilości wapnia (>100 mg/ l). W przypadku diety ubogo wapniowej należy również spożywać posiłki o małej objętości w regularnych odstępach czasu, aby zapobiegać rozwojowi otyłości. Ponadto dieta powinna dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany), a także witaminy i sole mineralne.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem...

Składniki mineralne

Selen - często zapominany pierwiastek w żywieniu człowieka

Selen jest śladowym, lecz niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składnikiem mineralnym. Bierze on udział w wielu procesach biochemicznych i fizjologicznych. W ustroju znajduje się przede wszystkim w trzustce, tarczycy, przysadce...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE" - warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych...

Składniki mineralne

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia w organizmie (hipokalcemia) prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, osteoporozy i tężyczki u dzieci. Najczęstszą przyczyną niedoboru wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta. Przyczyny niedoboru wapnia  Wapń jest makropierwiastkiem...

Składniki mineralne

Niedobór cynku

Cynk jest mikroelementem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Każda komórka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tego pierwiastka. Cynk jest niezbędny do prawidłowego wzrostu organizmu, regeneracji tkanek oraz bierze udział w procesach rozrodczych i...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony...

Składniki mineralne

Cynk w jedzeniu

Cynkjest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za aktywność około 200 enzymów, dlatego ma wpływ na wszystkie procesy życiowe zachodzące w ciele. Niedobór cynku objawia się zmianami skórnymi,...

Składniki mineralne

Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego własne powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo... Składniki mineralne zawarte w pożywieniu Wapń Składnik ten znajduje się głównie w kościach i zębach. Jest niezbędny do ich prawidłowego funkcjonowania. Wapń w pożywieniu zmniejsza produkcje tłuszczu w...

Składniki mineralne

Rola potasu w organizmie

Puchnące ręce lub nogi, nieustające bóle głowy lub problemy ze snem - czy zauważasz u siebie podobne objawy? Ciągłe podenerwowanie i nieregularne bicie serca - to może być znakiem, że w twojej diecie brakuje potasu. Potas jest jednym z elektrolitów...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

Specjaliści od żywienia alarmują, że coraz więcej dzieci spożywa za mało wapnia. Oznacza to, że nie są w stanie osiągnąć optymalnej masy kości, co przekłada się na ryzyko złamań i osteoporozy. Mocne kości są niezwykle istotne, dlatego rodzice powinni...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500