Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Nadmiar wapnia

Zdjęcie autorstwa artemtation / CC0 1.0

Nadmiar wapnia w organizmie (hiperkalcemia) jest stanem niekorzystnie wpływającym na zdrowie. Hiperkalcemia to podwyższenie stężenia wapnia w surowicy krwi. Najczęstszą przyczyną hiperkalcemii są nowotwory, nadczynność przytarczyc oraz nieodpowiednio zbilansowana dieta.

Co to jest hiperkalcemia

Hiperkalcemia to podwyższenie stężenie wapnia w surowicy krwi. Nadmiar wapnia we krwi może być spowodowany chorobą nowotworową – zwłaszcza w nowotworach kości, a także może być wynikiem zaburzeń hormonalnych nadczynności przytarczyc. Hiperkalcemia może być następstwem przedawkowania witamin A i D, natomiast rzadziej nadmiernego spożycia pokarmów bogatych w wapń. Zbyt wysokie stężenie wapnia we krwi może być również spowodowane nadmiernym wchłanianiem wapnia, które występuje w niewydolności kory nadnerczy.

Objawy nadmiaru wapnia w organizmie nie są charakterystyczne i mogą występować ze strony wielu układów i narządów. Im wyższe jest stężenie wapnia we krwi, tym objawy są bardziej nasilone i zróżnicowane. Początkowo występują trudności z koncentracją, depresja, zmniejszenie napięcia mięśniowego, a także bóle kostne, zaparcia oraz częste oddawanie moczu.

W przypadku znacznego przedawkowania wapnia występują objawy ze strony:

W leczeniu hiperkalcemii stosuje się dietę ubogo wapniową i bogato fosforanową oraz leki zwiększające wydalanie wapnia z organizmu, jak moczopędny furosemid, lub kalcytoninę.

Zaburzenia hormonalne w hiperkalcemii

Częstą przyczyną nadmiaru wapnia w organizmie są zaburzenia hormonalne, w przebiegu nadczynności przytarczyc spowodowanej gruczolakiem bądź rakiem. Zmienione chorobowo gruczoły przytarczyczne wydzielają w nadmiernej ilości parathormon (PTH). W warunkach fizjologicznych hormon ten, współgrając z kalcytoniną, utrzymuje prawidłowe stężenie wapnia we krwi. W przypadku nadmiernego wydzielania z kości zostaje uwalniany wapń, tym samym zmniejsza się gęstość mineralna kości i wzrasta ryzyko rozwoju osteopenii i osteoporozy. Zwiększone stężenie wapnia w organizmie występuje również w przebiegu nadczynności tarczycy, dlatego ważne jest właściwe leczenie, by nie dopuścić do schorzeń kości. Oprócz leczenia farmakologicznego stosuje się dietę ubogą w wapń, a bogatą w fosforany, które zwiększają wydalanie wapnia z organizmu.

W diecie ubogo wapniowej eliminuje się sery żółte, sery twarogowe oraz fasolę białą i sezam. Ponadto ogranicza się spożywanie wody mineralnej, która zawiera duże ilości wapnia (>100 mg/ l). W przypadku diety ubogo wapniowej należy również spożywać posiłki o małej objętości w regularnych odstępach czasu, aby zapobiegać rozwojowi otyłości. Ponadto dieta powinna dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany), a także witaminy i sole mineralne.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Niedobór jodu

Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do syntezy hormonów tarczycy – trójjodotyroniny i tyroksyny. Niedobór jodu w diecie prowadzi do niedoczynności tarczycy, a u dzieci powoduje również zaburzenia w rozwoju układu nerwowego. Objawy niedoboru...

Składniki mineralne

Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne

Wapń w organizmie

Wapń znajduje się w mleku i produktach mlecznych oraz rybach. Wpływa na stan naszych kości już od urodzenia. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego życia, a jego niedobory mogą powodować poważne szkody dla zdrowia. Organizm dorosłego człowieka zawiera...

Składniki mineralne

Cynk w diecie

Zdrowa dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce, warzywa, chude mięso, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, orzechy i ryby - zdrowe jedzenie jest niezbędne dla twojego dobrego samopoczucia. Jeśli twój organizm jest...

Składniki mineralne

Chrom w pożywieniu

Chrom występuje w przyrodzie w ograniczonych ilościach. Zdrowa dieta powinna wyrównywać niedobór chromu w organizmie. Podobnie jak inne mikroelementy, chrom wspomaga różne funkcje życiowe. Jego właściwości, które czynią go szczególnie cennym i pożądanym,...

Składniki mineralne

Skutki niedoboru żelaza

Skutki niedoboru żelaza

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najczęściej jego niedobór występuje po długotrwałym wysiłku, w okresie okołoporodowym i laktacyjnym, menstruacji i rekonwalescencji po chorobie, ale...

Składniki mineralne

Witaminy dla kobiety

Witaminy to bardzo cenne składniki produktów żywnościowych, bowiem dostarczane wraz z nimi do naszego organizmu, spełniają dużo istotnych funkcji. Ważne są także minerały. Na witaminy i sole mineralne w diecie powinny zwrócić uwagę szczególnie kobiety, a...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony...

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

Witaminy i minerały sprawiają, że nasz organizm wzmacnia swoją odporność. Jest to szczególnie ważne w okresach zmiany pór roku. Sezon jesienno-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Witaminy i minerały na odporność można uzyskać z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Jakie witaminy i składniki mineralne należy uwzględnić w codziennym menu? Witaminy wzmacniające...

Składniki mineralne

Rola soli mineralnych

Rola soli mineralnych

Nazwą „sole mineralne” określa się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze – w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniają funkcję budulcową i regulatorową.