Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Niedobór witamin B

Niedobór witamin z grupy B wpływa niekorzystnie na zdrowie – powoduje zmiany skórne, w postaci, niedokrwistość oraz zaburzenia układu nerwowego. Najwięcej witamin z grupy B występuje w produktach pochodzenia pełnoziarnistego zwłaszcza w kaszach, a także mięsie.

Objawy niedoboru witamin z grupy B

Witaminy to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór witamin to hipowitaminoza.

Tiamina – witamina B1 w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez florę bakteryjną jelit. Najwięcej witaminy B1 występuje w drożdżach oraz produktów grubego przemiału jak otręby, pieczywo razowe, płatki owsiane, kasza gryczana, oraz suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja. Na niedobór witaminy B1 narażone są zwłaszcza osoby spożywające produkty wysokoprzetworzone, stosujące długotrwałe diety odchudzające oraz nałogowi alkoholicy. Do objawów niedoboru tiaminy należą: brak apetytu, przemęczenie, choroba beri- beri. B1 jest inaktywowana pod wpływem wysokiej temperatury, już 15-20 minutowe gotowanie niszczy witaminę.

Ryboflawina – witamina B2 w organizmie wzmaga procesy odpornościowe, zwiększa działanie hormonów (insuliny, kortykosteronu), jest niezbędna do utrzymania sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Największe ilości witaminy B2 występują w mleku i przetworach mlecznych oraz jajach, produktach zbożowych gruboziarnistych. Do objawów niedoboru witaminy B2 należą: pękanie w kącikach ust, zapalenie języka, zapalenie skóry, łojotok. Kwas pantotenowy - witamina B5 bierze udział w wielu procesach metabolicznych, warunkuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów Niedobór kwasu pantotenowego charakteryzuje się drażliwością, odbarwieniami skóry, łuszczeniem skóry, zmianami zapalnymi w przewodzie pokarmowym oraz przewlekłymi biegunkami.

Pirydoksamina - witamina B6, bierze udział w przemianach aminokwasów, w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Niedobór witaminy B6 ogranicza syntezę białek ustrojowych, kwasów nukleinowych, hemoglobiny oraz komórek odpornościowych.

Witamina B12 – kobalamina odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów oraz tłuszczów. Jest konieczna do prawidłowej czynności układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy B12 powoduje zahamowanie dojrzewania i rozmnażania komórek, w tym erytrocytów. Jest przyczyną zaniku błony przewodu pokarmowego, a także zmian zwyrodnieniowych rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych i ośrodkowym układzie nerwowym. Niedobór witaminy B12 prowadzi również do niedokrwistości megaloblastycznej. Źródłem witaminy B12 są mięso i jego przetwory, a także żółtko jaj. Kwas foliowy – folacyna – uczestniczy w biosyntezie kawasów nukleinowych (DNA, RNA). Niedobór kwasu foliowego w okresie rozrodczym może prowadzić do wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu oraz poronienie. Natomiast u osób dorosłych niedobór folacyny jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej oraz przedwczesnego siwienia włosów.

Prawidłowo zbilansowana dieta nie powinna być przyczyną niedoborów witamin z grupy B.

Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy z grupy B - najnowsze pytania

Artykuły Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B

Witamina B12 (kobalamina)

Witamina B12, zwana kobalaminą, pełni w organizmie różnorodne funkcje. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niedobór witaminy B12 jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej oraz zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Rola witaminy...

Witaminy z grupy B

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Główną rolą witaminy B5 jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie. Skutkami niedoboru kwasu pantotenowego są zmiany skórne oraz zaburzenia układu nerwowego. Rola kwasu...

Witaminy z grupy B

Witamina B6 (pirydoksyna)

Witamina B6 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w procesach ważnych dla życia, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz tworzeniu czerwonych krwinek. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w produktach z pełnego przemiału oraz...

Witaminy z grupy B

Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie. Rola witaminy B12 jest ogromna - uczestniczy ona w procesach węglowodanowych,...

Witaminy z grupy B

Witamina B15

Przysmak z dyni to kwas pangamowy, który uczestniczy w przemianach związków zawierających grupę aminową i przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach. Regularne i długotrwałe zażywanie kwasu pangamowego wzmacnia i pobudza organizm. Źródła kwasu pangamowego...

Witaminy z grupy B

Poziom witaminy B12

Łysienie jest chorobą dla wielu ludzi wstydliwą, ponieważ brak włosów negatywnie odbija się na ich wyglądzie zewnętrznym. Podczas poszukiwania przyczyn utraty włosów warto także wykonać badanie krwi z oznaczeniem poziomu witaminy B12. Niedobór tej...

Witaminy z grupy B

Zespół Korsakowa

Zespół Korsakowa, inaczej psychoza Korsakowa, to zaburzenie neuropsychiatryczne, które występuje głównie u alkoholików. Choroba Korsakowa wiąże się z dużym niedoborem witamin z grupy B. Nazywana również tiaminą, witamina B1 odgrywa znaczącą rolę w...

Witaminy z grupy B

Niedobór witaminy B12 uszkadza mózg!

Niedobór witaminy B12 zwiększa utratę komórek mózgowych oraz zmniejsza umiejętność myślenia oraz koncentrację. Często objawy niedoboru przypominają początek choroby Alzheimera. Głównym źródłem witaminy B12 w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego,...

Witaminy z grupy B

Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1, czyli tiamina lub aneuryna, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Została wyizolowana jako pierwsza witamina przez Kazimierza Funka w 1911 roku. Główne źródło witaminy B1 stanowi mięso oraz produkty zbożowe. Do objawów niedoboru...

Witaminy z grupy B

Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2, czyli ryboflawina, pełni zróżnicowane funkcje w organizmie: wzmaga procesy odpornościowe oraz jest niezbędna do sprawnego działania wzroku, układu nerwowego. Do najczęstszych objawów niedoboru ryboflawiny należy pękanie kątów ust, zwane...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500