Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana w oparciu o indeks glikemiczny.

Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Indeks glikemiczny jest określany jako proporcja pola pod krzywą odpowiedzi glikemicznej po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów obecnych w danym produkcie, a 50 g czystej glukozy.

Produkty spożywcze w oparciu o wartość indeksu glikemicznego zostały podzielone na trzy grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55%),
  • o średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70%),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG >70%).

W diecie o niskim indeksie glikemicznym znajdują się głównie surowe owoce i warzywa, orzechy oraz ser twarogowy chudy, jogurt niskotłuszczowy, jak również kefir. Z produktów przetworzonych zaliczamy tu pieczywo pełnoziarniste, makarony al dente, kasze i ryż.

Produkt IG Produkt IG
brukselka 15 pomidory 30
cebula 15 soczewica 30
fasolka szparagowa 15 biała fasola 35
kalafior 15 jabłko 35
kapusta kiszona 15 pomarańcze 35
ogórek zielony 15 seler, korzeń 35
orzechy laskowe 15 śliwki 35
czekolada gorzka >70% kakao 20 słonecznik 35
bakłażan 20 kasza gryczana 40
marchewka surowa 30 otręby owsiane 40
morele 30 banany zielono-żółte 45
grejpfrut 30 ryż brązowy 50
mandarynki 30 mango 50
pomelo 30 kiwi 50

Warto pamiętać o zaglądaniu do powyższej tabeli.

Co wpływa na IG?

Na wartość indeksu glikemicznego wpływa szereg czynników, w tym procesy technologiczne oraz obecność różnych składników odżywczych. Procesy kulinarne, jak gotowanie, smażenie, pieczenie, rozdrabnianie, również wpływają na wartość indeksu glikemicznego produktu. Gotowana marchew ma wyższy IG niż surowa, a gotowane ziemniaki w kostkach mają niższy IG niż ziemniaki tłuczone. W wyniku rozdrabniania, oczyszczania produktów naturalnych następuje zwiększenie dostępności skrobi dla enzymów trawiennych, dlatego też produkty zyskują na wartości IG.

Na wartość IG wpływa także obecność i wzajemne proporcje cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy), a także zawartość innych składników w produkcie (tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy). Niski indeks glikemiczny mają produkty zawierające znaczne ilości fruktozy, np. owoce.

Tłuszcz oraz białko zawarte w posiłku opóźniają opróżnianie żołądka, jak również proces trawienia i wchłaniania, dlatego też dania je zawierające mają niższy IG. Ponadto błonnik zawarty w potrawach, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny w wodzie, obniża IG dania. Dlatego prostym sposobem na obniżenie wartości IG produktu jest dodanie płatków owsianych, ziaren lnu.

Jeśli glukoza zostanie szybko wchłonięta do krwiobiegu, powoduje zwiększenie stężenia insuliny we krwi, co inicjuje zwiększenie magazynowania składników takich jak glukoza i trójglicerydy przez tkanki, w tkance tłuszczowej. W związku z tym osoby chcące stracić na wadze powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

(...) glikemicznego. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik oceniający, jak szybko spożywane z pokarmem węglowodany ... Organizacji Zdrowia i Organizacji Narodów Zjednoczonych, indeks glikemiczny produktu opisuje się jako pole pod krzywą glikemii ... dużym wyrzutem insuliny aktywującej odkładanie się tłuszczu w organizmie. Czym różni się indeks glikemiczny od...

Indeks glikemiczny

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ ... do reakcji cukru we krwi na poszczególne produkty spożywcze. Co ważne, indeks glikemiczny koncentruje się na zawartości węglowodanów ... od 0 do 110. Produkty spożywcze o wartościach poniżej 55 mają niski indeks glikemiczny, artykuły o wartościach 56-69 mają średni indeks glikemiczny, a indeks produktów wynoszący 70 lub więcej jest wysoki. Zasada podziału produktów spożywczych według...

Indeks glikemiczny

Nasiona łubinu mogą być toksyczne

Nasiona łubinu, które ze względu na swój niski wskaźnik glikemiczny coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni, mogą zawierać śmiertelne dla ludzi substancje toksyczne. Ten rodzaj nasion coraz bardziej zyskuje na popularności, gdyż jest doskonałym składnikiem tzw. diety niskoglikemicznej. Jest ona zalecana w szczególności dla cukrzyków i osób odchudzających się. Niski indeks glikemiczny oznacza mały wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku oraz stosunkowo dłuższe utrzymywanie się tego...

Indeks glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie ... z cukrzycą oraz w trakcie odchudzania. Indeks glikemiczny produktów Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych określa czas ... węglowodanów oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy. Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100. Wartość indeksu glikemicznego ... pieczone 95 Kasza jęczmienna 70 Piwo 110 Warto sprawdzić indeks glikemiczny pokarmu przed jego spożyciem. Dieta o wysokim...

Indeks glikemiczny

Dieta glikemiczna

(...) zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co to jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny (IG) to termin określający procentowo ... nierozpuszczalnej takich właściwości już nie posiada. Indeks glikemiczny produktów zależy również od stopnia rozdrobnienia produktu ... , czas, w jakim produkt został spożyty oraz to, jakie posiłki poprzedzały jego spożycie. Produkty zawierające niski indeks glikemiczny szybciej dają uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Obecność błonnika pokarmowego w posiłku również wpływa na...

Piramida żywienia na diecie

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to twój sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Dieta wykorzystująca indeks glikemiczny jest skuteczniejsza, a odchudzanie szybsze. Cukier w organizmie służy jako

Dieta w cukrzycy

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmi

Cukrzyca

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi to inaczej hipoglikemia lub, bardziej potocznie, niedocukrzenie. Występuje wtedy, kiedy cukrzyca nie jest wystarczająco dobrze kontrolowana i poz