Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Objawy obumarcia plodu

Porażenie prądem

Porażenie prądem w ciąży

(...) dochodzi do poronienialub obumarcia płodu. Każdy przypadek porażenia prądem u kobiety ciężarnej wymaga wykonania odpowiednich badań i monitorowania stanu zarówno matki, jak i płodu. Wpływ porażenia prądem na płód Porażenie prądem kobiety w ciąży może wpływać różnie ... ciąży. Może być to przyczyną poronienia ciąży. W II i III trymestrze ciąży może dojść do obumarcia płodu. Obumarcie płodu może ... ciała. Należy pamiętać, że nie zawsze dochodzi do obumarcia płodu lub śmierci noworodków. Znane są przypadki, gdy kobieta rodzi ...

Ginekologia

Wewnątrzmaciczne ograniczenie rozwoju płodu (IUGR)

(...) obserwowane zjawisko obumarcia płodu po 36 tygodniu ciąży. Niezwykle istotne jest intensywne monitorowanie ciąży obejmujące NST &ndash ... Wewnątrzmaciczne ograniczenie rozwoju płodu, czyli IUGR lub hipotrofia wewnątrzmaciczna, to termin, który odnosi się do nieprawidłowego wzrostu dziecka w łonie matki, gdy waga płodu jest poniżej dziesiątego percentyla dla danego wieku. Schorzenie to dotyczy ... płodu są prawidłowe, ale zmniejszeniu ulega przede wszystkim obwód brzucha. Przyczyny wewnątrzmacicznego ograniczenia rozwoju ...

Ginekologia

W 24 tyg ciazy okazało się że mam martwy płód

czy przyjmowanie leku ALERMED przed ciążą i przez pierwsze 2tyg mogło się przyczynić  do obumarcia płodu a moze nie leczona infekcja o cechach bacterial vaginosisPrzyjmowanie leku na początku ciąży nie mogło spowodować wewnątrzmacicznego obumarcia płodu ... w Pani przypadku. Przydatne byłoby badanie histopatologiczne łożyska oraz płodu, wykonane po porodzie. Niestety w ok. 50% przypadków nie udaje się wykryć przyczyny obumarcia płodu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Czy zastosowanie Arthrotecu może stać się przyczyną poronienia bądź obumarcia płodu w 15 tygodniu ciąży?

Witam, czy zastosowanie arthrotecu może stać się przyczyną poronienia bądź obumarcia płodu w 15 tygodniu ciąży? Jakie objawy muszą temu towarzyszyć?Witam serdecznie. Lek te nie powinien być stosowany w ciąży. Substancja w nim zawarta - mizoprostol powoduje skurcze macicy, a w rezultacie wydalenie tkanki ciążowej z macicy. Mizoprostol może również spowodować silne skurcze macicy, krwawienia, biegunki, nudności i wymioty. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Toczeń Rumieniowaty Układowy (TRU)

Na co uważać, kiedy planujesz dziecko?

(...) zaostrzyć jej przebieg u matki oraz w zasadniczy sposób wpływać na rozwój płodu, doprowadzając do jego obumarcia bądź poronienia ... , porodów przedwczesnych, ograniczenia wzrostu wewnątrzmacicznego płodu. Leki stosowane w terapii tocznia mogą prowadzić do wad wrodzonych dziecka, obumarcia płodu, poronień, a sama ciąża może wywołać zaostrzenie choroby. W podjęciu decyzji o posiadaniu ... ryzyko poronienia, obumarcia płodu, porodu przedwczesnego. Wtórny (w przebiegu tocznia) zespół antyfosfolipidowy (związany ...

Ginekologia

Kiedy pojawią się objawy poronienia?

Witam, ostatnio byłam na USG i okazało się, że płód jest martwy. Do obumarcia doszło w 13 tygodniu ciąży, dziecko miało 6 cm, jednak ja nie miałam ani plamień, ani krwawień, ani żadnych bólów brzucha. Dodam też, że ten okres od obumarcia płodu, bez żadnych objawów, trwa już 3 tygodnie (teraz powinnam być w 16 tygodniu ciąży). Mieszkam w Anglii i powiedzieli mi, że najlepszym sposobem ... dziecko. Ile jeszcze mam czekać, aż nastąpią jakiekolwiek objawy poronienia? Jaki czas oczekiwania jest bezpieczny- boję się, żeby ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Czy palenie papierosów mogło przyczynić się do obumarcia płodu?

Witam, będąc w 11 tygodniu ciąży przebywałam przez kilka godzin w towarzystwie osób intensywnie palących, kilka dni po tym doszło do poronienia. Wcześniej nie było niepokojących objawów. Czy ta sytuacja mogła doprowadzić do obumarcia ciąży?Witam! Ryzyko obumarcia ciąży z tego powodu jest naprawdę znikome. Najpewniej była to inna przyczyna. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Krew i naczynia krwionośne

Talasemia

(...) koncentracji i uwagi, bóle i zawroty głowy, przyspieszenie bicia serca. Objawy talasemii alfa mogą pojawić się już w życiu płodowym jako obrzęk płodu i doprowadzić do wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. U dzieci cierpiących na niedokrwistość Cooley’a objawy ... miesiącem życia. Objawy, diagnostyka i leczenie talasemii Talasemia powoduje, że krwinki czerwone są mniejsze, mniej czerwone ...

Składniki mineralne

Niedobór jodu

(...) ). Niedobór jodu w czasie ciąży może być przyczyną: poronienia, obumarcia płodu, przedwczesnego porodu, wad rozwojowych płodu ... Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do syntezy hormonów tarczycy – trójjodotyroniny i tyroksyny. Niedobór jodu w diecie prowadzi do niedoczynności tarczycy, a u dzieci powoduje również zaburzenia w rozwoju układu nerwowego. Objawy niedoboru jodu Niedobór jodu w organizmie jest poważnym problemem zdrowia publicznego. Objawy niedoboru jodu są zróżnicowane w zależności ...

Ginekologia

Obumarcie jednego z płodów ciąży bliźniaczej

(...) a od tygodnia stwierdzono obumarcie jednego płodu.leży w szpitalu, nie podjęto żadnych czynności lecz tylko wyniki obserwujące wzrost drugiego płodu i wpływ obumarcia na wyniki krwi jej.jutro wychodzi.czy naprawdę obumarcie nie wpływa negatywnie na rozwój drugiego płodu?jakie zagrożenie może być dla rozwijającego płodu i dla niej samej? boję się o nią....w domu dwójka dzieci.Witam, możliwe ... i obserwacja drugiego płodu. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Dieta przyszłej mamy

Anemia w ciąży

(...) często do anemii, która powoduje nieprawidłowy rozwój płodu, a czasem prowadzi do poronienia. Przyczyny i objawy anemii ... urodzeniowej dziecka; niedotlenienia płodu; zwiększa ryzyko obumarcia płodu. Ważna jest również podaż tzw. witamin &bdquo ... do zwiększonego zapotrzebowania (dostarczanie żelaza do rozwijającego się płodu) lub zaburzeń czynności przewodu pokarmowego ... przez rozwijający się płód. Objawy niedoboru żelaza to:  zmęczenie; osłabienie; brak koncentracji; większa podatność na przeziębienia ...

Ginekologia

Obumarcie płodu w 3 miesiącu - czy pobicie mogło być przyczyną?

(...) obumarcia płodu, czy przyczyna jest inna, np. genetyczna. Martwi mnie to, bo do czasu tej kłótni wszystko było w porządku, miałam objawy typowo ciążowe i nawet dzidziuś do tego czasu rósł, po tym czasie wszystko zanikło. Bardzo proszę Państwa o odpowiedź ... bezpośredniej przyczyny obumarcia płodu. Poronienia w pierwszym trymestrze ciąży występują stosunkowo często, choć niektóre czynniki mogą ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
USG przezpochwowe

Czy powodem obumarcia płodu może być zbyt częste wykonywanie usg dopochwowego?

Czy powodem obumarcia płodu może być zbyt czeste wykonywanie usg dopochwowego badz stosowanie preparatu wielowitaminowego dla kobiet w ciazy z kwasami omega 3 i dha, epa? po jakim czasie po zabiegu lyzeczkowania mozna rozpoczac wspołżycie? a po jakim czasie ponowne staranie sie o dzidziusia? z gory dziekuje za odpowiedzSzanowna Pani! Ani badanie USG ani preparat wielowitaminowy dla ciężarnej nie są powodem obumarcia zarodka.Po łyżeczkowaniu współżycie można rozpocząć po skończeniu krwawienia.Ponownie starć się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Katarzyna Lewicka Lek. Katarzyna Lewicka
Leczenie cukrzycy

Cukrzyca - jakie pytania zadać lekarzowi?

(...) na przebieg ciąży i rozwój płodu? Przez łożysko płód jest związany z matką i całkowicie od niej zależny. Za duża ilość glukozy ... istotna. W przeciwnym razie narażamy siebie i dziecko na wiele groźnych powikłań, włącznie z wewnątrzmacicznym obumarciem płodu ... po usunięciu podstawowego problemu hiperglikemia również ustąpi. Jakie objawy powinny mnie zaniepokoić? Oprócz powikłań rozwijających ... , jak i za niski poziom cukru może spowodować niezwykle groźną śpiączkę. Należy się dowiedzieć, które objawy sugerują niedobór glukozy ...

Objawy ciąży

Termin porodu

(...) wieku ciążowego, a najdokładniejszą metodą jest ku temu USG wykonane w I trymestrze. Wiek płodu ocenia się wówczas, mierząc ... macicy, np. w 24. tygodniu ciąży macica osiąga wysokość pępka. Ruchy płodu a rozwój dziecka Data porodu można ustalić także ... , bo około 16.-18. tygodnia ciąży. Wyznaczanie terminu poroduna podstawie ruchów płodu jest niestety metodą niedoskonałą i mało ... namiastkę czynności skurczowej. W tym czasie badane jest tętno płodu i gotowość macicy do skurczów. Nie warto godzić się ...

Stomatologia estetyczna

Choroby jamy ustnej

(...) zębowej, powodując jej stan zapalny, który wiąże się z bólem i nie leczony doprowadza do obumarcia nerwów i całego zęba. Głównymi ... te lekarz może wykorzystać także w inny sposób − mianowicie, gdy pojawią się objawy sugerujące kandydozę jamy ustnej ... nowotwór wargi . Objawy chorób jamy ustnej Objawy próchnicy Próchnica może objawiać się w następujący sposób: wrażliwość na ciepło ... , ból zęba lub zębów, przebarwienia, pękanie i łamanie się koron zębów. Objawy grzybicy jamy ustnej W zależności od objawów ...

Ginekologia

Jaka była przyczyna obumarcia płodu w 5 miesiącu?

(...) Mam pytanie, jaka mogła być przyczyna obumarcia? Jak czytałam na forach innych to podobno dzieci z takimi wadami się normalnie rodzą. Teraz muszę z mężem zrobić badania kariotypów. Dzień dobry! Najlepiej trzeba byłoby zrobić kariotyp płodu. Powinniście Państwo zgłosić się do poradni genetycznej. Niestety tego typu wady dość często są jednymi z wielu u płodu i powodują obumarcie ... i przepuklinę, tak lekarz stwierdził po USG. Mam pytanie, jaka mogła być przyczyna obumarcia? Jak czytałam na forach innych to podobno ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Dlaczego dochodzi do obumarcia płodu?

Witam.Chciała bym się dowiedzieć dlaczego dochodzi do obumarcia płodu?Byłam w 10tyg ciąży i wczoraj miałam czyszczenie macicy.Zaznaczam że to była moja pierwsza ciąża.Ostatnią miesiączkę miałam 21.06.14rGłówna przyczyną są nieprawidłowości pierwszego podziału zapłodnionej komórki jajowej ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Niski wynik bHCG a obumarcie płodu

Dziękuję za odpowiedź. Też zaniepokoił mnie ten niski wynik. Czy to może jednoznacznie znaczyć, że płód jest martwy? Wg moich obliczeń powinnam być aktualnie w 7 lub 8 tyg, a tydzień temu na usg wyszedł mi 5 tydzień+ plus to niskie Bhcg. Czy jeśli płód nie rośnie, lub jest martwy to wynik pozostanie taki sam na następnym badaniu czy wtedy się obniża? Proszę o odp. Witam! Jeżeli doszło do obumarcia płodu, to poziom BHCG będzie się obniżał. ...

Ginekologia

Czy jeszcze jest szansa na pojawienie się akcji serca u płodu?

Witam! CRL- 18 mm, FHR nie uwidoczniono. Czy jest szansa, że serce będzie widoczne za siedem dni i który to tydzień ciąży? Dziękuję za odpowiedź.  Witam! Wartość wymiaru CRL wskazuje na ósmy tydzień ciąży. Niestety na tym etapie akcja serca płodu powinna być już dawno widoczna i ustabilizowana na poziomie ok. 160 uderzeń na minutę. Jej brak jest bardzo złym sygnałem i najprawdopodobniej wskazuje, że doszło do obumarcia zarodka. Przed skierowaniem na łyżeczkowanie lekarz poprosi Panią o przyjście na badanie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Hormony

Brak miesiączki po zabiegu łyżeczkowania jamy macicy

Dnia 05.01.2014 r. po stwierdzeniu przez lekarza obumarcia płodu w 9 tyg. miałam wykonany zabieg łyżeczkowania. Do tej pory nie dostałam miesiączki. Czy to powód do niepokoju??? Czy jeszcze czekać czy może udać się do lekarza??? Dodam, że od tego czasu mam też duże problemy skórne na twarzy plecach i dekolcie, mimo ze wcześniej miałam piękna cerę!!! Może to problem z hormonami???Zwykle miesiączkowanie powraca w ciągu 6 tygodni. Proponuje w takim wypadku skontaktować się ze swoim ginekologiem. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Robert Markowski Lek. Robert Markowski
Ginekologia

Ciąża martwa w wyniku badania histopatologicznego

Witam. Wczoraj odebrałam wynik badania histopatolog. Ciąża martwa stwierdzona w 11tyg. Wizyte kontrolną mam dopiero za mies a chciałabym wiedzieć co oznacza wynik. Rozpoznanie: fragmenty doczesnej z rozległymi ogniskami wylewów krwawych, martwicy i nacieku z granulocytów wielojądrzastych. Czy jest tu mowa o przyczynie obumarcia płodu? Dziękuje za odp.Witam! Wszystkie wyżej wymienione zmiany nie są najprawdopodobniej przyczyną ciąży obumarłej tylko zmianami powstałymi po zaistnieniu zgonu wewnątrzmacicznego ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul i 1 inny
Ginekologia

Obumarła ciąża: czy ma związek z kłuciem pod pachą?

Tydzień temu niestety wykonano mi łyżeczkowanie macicy z powodu obumarłej ciąży: 9 tydzień. Od około 3 miesiecy odczuwam silne kłucie pod prawą pachą. Czy to może mieć jakiś związek? Witamy serdecznie! Niestety w ramach porady internetowej nie mamy możliwości konkretnie odpowiedzieć na Pani pytanie. Powinna Pani bowiem porozmawiać o tym z lekarzem podczas bezpośredniej wizyty. Konieczna wydaje się być zarówno diagnostyka przyczyny obumarcia płodu jak i diagnostyka kłucia zlokalizowanego w okolicy pachowej ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Spożywanie zielonej herbaty a obumarcie ciąży

Do Pana Rafała Gryszkiewicza Proszę o rozszerzenie swojej odpowiedzi dotyczacej spożywania zielonej herbaty jako przyczyny obumarcia zaawansowanej ciąży.Witam, Badania przeprowadzone na zwierzętach (ssakach) udowodniły, że zielona herbata może wpłynąć na obkurczenie się przewodu tętniczego u płodu i spowodować niewydolność serca, zwłaszcza w zaawansowanej ciąży. Z oczywistych względów ... jest szkodliwa dla płodu, jednak dla bezpieczeństwa nie zaleca się picia w ciąży zielonej herbaty w nadmiernych ilościach, tak samo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Czy ciąża obumarła przez badania?

(...) rozwojowych płodu, a nawet jego obumarcia. Nie sposób wykluczyć takiego scenariusza w sytuacji przedstawionej przez Panią. Pozdrawiam! ... Miałam robione badania tk z kontrastem nie wiedząc, że jestem w ciąży - było to około 2 tygodni od zapłodnienia. Ciąża obumarła w 11 tygodniu. Czy to możliwe, że przez badania?Witam! Badanie tomografem komputerowym nie powinno być przeprowadzane w ciąży o ile nie jest ono bezwględnie konieczne. Badanie to, podobnie jak badanie RTG, jest szczególnie niebezpieczne dla płodu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Jak duże jest ryzyko obumarcia płodu w trzecim trymestrze ciąży? Jakie są jego objawy i jak temu zapobiec?

(...) o obumarciu płodu na 2 tygodnie przed planowanym porodem z przyczyn nieznanych. Czy powinnam się tym martwić? Jaka jest grupa ryzyka obumarciem płodu? Czytałam, że jest to często spowodowane owinięciem się pępowiny. Jest możliwość jakoś temu zapobiec? Czy są jakieś ... w szpitalu ratuje się dziecko przez szybkie cięcie cesarskie. W trzecim trymestrze wewnątrzmaciczny zgon płodu może być spowodowany ... , nadciśnienie indukowane ciążą czy przedwczesne odklejenie łożyska, a także wady płodu. Często nie udaje się ustalić przyczyny ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Rozwój płodu

Ruchy płodu w ciąży

Ruchy płodu w łonie matki mogą być bardzo różnorodne. Maluch obraca się, kopie, macha rączkami, a także chwyta za sznur ... klatką piersiową. Ruchy płodu podczas ciąży Dla każdej mamy oczekującej dziecka jedną z najbardziej wzruszających ... pierwsze oznaki aktywności. Ruchy płodu stają się jednak odczuwalne dla mamy dopiero między 18. a 21. tygodniem ciąży. Początkowo ... charakterystyczne, że przyszła mama szybko nauczy się je rozpoznawać. Ruchy płodu wcześniej odczuwa: kobieta będąca w kolejnej ...

Ginekologia

Toksoplazmoza w ciąży a zagrożenia dla płodu

(...) zagraza, czy moglo dojsc do zakazenia plodu, czy podczas brania moze wystapic poronienie? Witam serdecznie. Pierwotna toksoplazmoza u ciężarnej kobiety stwarza ryzyko wewnątrzmacicznego zarażenia płodu. Toksoplazmoza wrodzona może mieć bardzo ciężki przebieg, prowadząc do wewnątrzmacicznego obumarcia płodu lub rozwoju wodogłowia, bądź spowodować nieco łagodniejsze uszkodzenia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

W którym tygodniu ciąży poroniłam?

(...) internetowych wynikało, że to był 11 albo 12 tydz., a lekarz stwierdził po wielkości płodu, że to 9 tydzień ciąży - czy to możliwe?Dzień dobry! Lekarz ocenił wielkość płodu według wymiaru pęcherzyka ciążowego. Do obumarcia płodu mogło dojść ok. 9 tygodnia ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Interpretacja USG w ciąży po zabiegu wyłyżeczkowania jamy macicy

(...) pęcherzyk ciążowy o GS = 16,9 mm - odp. 6 t.c., w nim pojedynczy pęcherzyk żółtkowy o średnicy 3,3 mm. Nie uwidoczniono echo płodu ... na nieprawidłowości? Mam wyraźne i silne objawy ciąży (bolące piersi, mdłości i wymioty, od czasu do czasu czuję lekkie bóle podbrzusza). Czy wynik USG może wskazywać na wczesną ciążę?Witam! Przyznam, że nieco niepokojący jest fakt, że nie udało się uwidocznić echa płodu ... lub dwóch, tak by upewnić się, że nie doszło do ponownego obumarcia zarodka. Proszę się jednak nie martwić na zapas ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Dlaczego doszło do obumarcia płodu?

(...) foetalis immaturae. Czy wyniki wskazują na przyczynę obumarcia płodu?Witam! Cytowany przez Panią wynik badania histopatologicznego, podobnie jak w większości przypadków, nie daje nam informacji co do przyczyny obumarcia zarodka i poronienia. Najczęściej poronienia ... Witam! W dniu dzisiejszym odebrałam wyniki badania histopatologicznego płodu obumarłego w 8 tygodniu. W 11 tygodniu nastąpiło poronienie bez łyżeczkowania. Oto wyniki: torbiel średnicy 3,5 cm wypełniona śluzową, przejrzystą treścią zawierającą ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Wynik sekcji zwłok u płodu

Witam serdecznie.Mam na imię Marzena 34 lata.30.09.2014 moja ciąża została zakończona poprzez 4 cesarskie cięcie z powodu wewnątrzmacicznego obumarcia płodu...Dziś odebrałam wyniki sekcji zwłok mego synka i ich nie rozumiem mimo że napisane po polsku... Oto opis.... Płód martwo urodzony.Zaawansowana maceracja skóry.Całkowita niedodma płuc,krwisty płyn w worku osierdziowym.Zmiany wsteczne w narządach wewnętrznych...To rozpoznanie jest tego dużo więcej ale dalej piszą że mój synek był zdrowyWitam! Pełny wynik sekcji zwłok ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Rozszerzona szyjka macicy u kobiety w ciąży

Jestem w bardzo wczesnej ciąży (nie widać na usg), lekarz stwierdził, że mam lekko rozszerzoną szyjkę macicy, wcześniej dość mocno ogrzewałam brzuch i piłam herbatki przeczyszczające, myślałam, że brzuch boli na okres, zabezpieczałam się więc wykluczyłam ciąże. Czy mogłam jakoś zaszkodzić ciąży? Czy rozszerzona szyjka może być objawem obumarcia płodu? Dodam, że lekko pobolewa mnie podbrzusze i troszkę bardziej kręgosłup.To jesteś w ciąży czy nie?Co to znaczy wczesna ciąża? Ile tygodni?. Postępowanie: prowadzenie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Ginekologia

Bóle krzyża

witam serdecznie:) Jestem w 7tc i niepokoi mnie ból krzyża jaki pojawił się dzisiaj w nocy. Nie jest mocny, powoduje jednak pewien dyskomfort... Jest to ból porównywalny do bólu miesiączkowego (często bolało mnie w krzyżu) Jestem trochę spanikowana, bo naczytałam się w internecie,że to objaw obumarcia płodu...a wizytę mam za 2 tyg i nie wiem co robić ??? i co o tym myśleć ... ze zmian hormonalnych (nie wiadomo do końca skąd się bierze). Czasem jest to pierwszy objaw ciąży. Dopóki nie ma krwawienia z dróg ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Poród

Mam cukrzycę typu G2, kiedy udać się do szpitala jeśli nie będzie objawów zbliżającego się porodu?

Mam 28 lat, w 20 tyg ciąży wykryto u mnie cukrzycę ciążową, obecnie jestem w 36 tyg ciąży i przyjmuję insulinę Actrapid 3 razy dziennie. Wiem że w przypadku kobiet chorujących na cukrzycę łożysko szybciej się starzeje i może dojść do niedotlenienia płodu a nawet obumarcia. Nie wiem kiedy zgłosić się do szpitala, czy czekać do ukończenia 40 tyg ciąży jeśli nic się nie będzie działo?Od 36 tygodnia ciąży powinna być Pani pod stałą opieką ginekologa, który będzie sprawdzał stan dziecka - wykonywał KTG ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Zapętlanie pępowiny

Czy podczas USG płodu widoczna jest pępowina, czy widać co się z nią dzieje? To znaczy czy jest skręcona, węzły? Czy są ... przemiany materii - odcięcie tego dopływu uniemożliwia funkcjonowanie. Pętle mogą się tworzyć w trakcie ruchów płodu w macicy, mogą ... . Niebezpieczne symptomy towarzyszące zapętleniom to zaburzony przepływ w naczyniach pępowinowych, osłabienie ruchów płodu oraz zaburzona akcja serca płodu w zapisie kardiotokograficznym. Powikłania najbardziej prawdopodobne są w przypadku występowania wielokrotnych ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Ginekologia

Przyczyna obumarcia płodu

(...) podwyższoną prolaktynę. Niestety koło 8 tygodnia nastąpiło obumarcie płodu. Badania histopatologiczne nic nie wykazały. Co mogę jeszcze zbadać aby ustalić przyczynę?  Witam! Obawiam się, że obecnie nie będzie Pani w stanie ustalić przyczyny obumarcia płodu, możemy ... ciąży są bardzo częste i zwykle spowodowane przez wady genetyczne płodu, które powstają w sposób czysto losowy. Może się zdarzyć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Szanse na przeżycie drugiego płodu z ciąży bliźniaczej

(...) d ciąży. Moje pytanie brzmi, jakie są szanse na prawidłowy rozwój płodu z widoczną akcją serca? Czy to, że jeden zarodek obumarł nie wpłynie źle na drugi? Jakie są statystyki przeżycia drugiego płodu z ciąży bliźniaczej? Czy często zdarza się, że ten drugi płód z akcją serca również obumiera? I co mogło być przyczyną obumarcia zarodka przy wcześniejszej zauważalnej akcji serca ... się w drugim czy trzecim trymestrze, istniałoby zagrożenie wystąpieniem powikłań u drugiego płodu i u Pani. Najczęstszą ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Przodujące łożysko

(...) przodującego łożyska jest charakterystyczne ułożenie płodu:  podłużne pośladkowe, czyli takie, w którym płód skierowany jest pośladkami do kanału rodnego; poprzeczne, w którym oś ciała płodu i oś kanału rodnego są do siebie prostopadłe; ukośne. Pozostałe ... , ponieważ nowoczesna medycyna zna wiele metod, które pozwalają na podtrzymanie ciąży i utrzymanie płodu przy życiu. Jeśli jest to możliwe, lekarze natychmiast dokonują cesarskiego cięcia, żeby nie narażać płodu na dodatkowe powikłania. Jednakże, jeśli ...

Ginekologia

Czy parwowiroza mogła spowodować obumarcie?

(...) w czasie ciąży wiąże się z zwiększonym ryzykiem prawidłowego rozwoju płodu. Objawy bywają różne, od niedokrwistości po poronienie ... Witam! W 20 tyg. ciąży straciłam bliźniaki. Badanie usg wykonane 10 dni wcześniej nie wykazało żadnych nieprawidłowości i wszystko było w porządku. Po poronieniu zrobiłam szereg badań, a w tym również na parwowirus, który i w klasie IgM i IgG wyszedł dodatni. Czy ten wirus mógł być przyczyną obumarcia płodów, mimo iż to był już drugi trymestr? Jaki wpływ będzie on miał przy kolejnej ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Brak USG w 2 miesiącu ciąży i obumarcie płodu

(...) powiedzieć kiedy dokładnie to się stało bo wielkość zarodka może p;o kilku tygodniach być mniejsza niż w chwili obumarcia. Badanie ... obumarcia ciąży mogą być różne, ale trudno mówić tu o bezmyślności lekarza ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Piotr Wajda Lek. Piotr Wajda i 1 inny
Badania

Kordocenteza

(...) może doprowadzić do obumarcia płodu; w takiej sytuacji jedynym ratunkiem dla płodu jest podanie mu krwi, można to zrobić podczas ... ). Badanie pozwala na pobranie krwi od płodu, a co za tym idzie określenie wielu parametrów świadczących o jego dobrostanie. Ponadto kordocentezę można połączyć z zabiegiem terapeutycznym, np. transfuzji wymiennej krwi płodu w przebiegu ciężkiego konfliktu ... o stanie płodu. Wskazania do wykonania kordocentezy Kordocenteza pozwala na pomiar parametrów laboratoryjnych krwi płodu, można ...

Ginekologia

Czy odstawienie syntetycznego analogu progesteronu mogło spowodować poronienie?

(...) odstawienie L*** mogło w takim wypadku się przyczynić do poronienia zatrzymanego (obumarcia płodu bez wydalenia go z macicy) na tle hormonalnym. Nie jesteśmy jednak w stanie stwierdzić, w szczególności przez internet, jaka była przyczyna obumarcia Pani płodu. Mogły ... obumarcia płodu i odstawienia L*** było przypadkowe. Pozdrawiam serdecznie! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Jakie są objawy obumarcia ciąży?

Witam! Moje pytanie odnośnie ciaży... Jestem w 9 tygodniu ciąży, ale nie pokoi mnie stan jaki przechodzę... nagle przestały mnie bolec piersi, nie mam tkliwych sutek, ale mam nadal je powiększone, i widać żyły na nich. Natomiast tez ustały dolegliwości takie jak poranne mdłości, lekko boli mnie podbrzusze... nie mam żadnych plamień, ale odkąd zaszlam w ciaże mam taki mleczny śluz... niby to normalne bo kazda kobieta go ma, ale nie pokoi mnie ten stan... objawy obumarcia ciąży? mogą takie być?Wielce Szanowna Pani ! Proszę ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr hab. n. med. Marek Bulsa Dr hab. n. med. Marek Bulsa
Ginekologia

Przyczyny obumarcia ciąży w 26 tygodniu

Dzien Dobry . Bylo wszystko wporzadku,nagle nie czuje ruchow dziecka,plod obumarl od tygodnia,sekcja zwlok nic nie wykazala,bylam w 26tyg,jakie moga byc przyczyny? Czy stres i nie chciana ciaza ma duzy wplyw na to co sie stalo?Witam serdecznie. Proszę zapoznać się z poniższym artykułem. http://parenting.pl/portal/obumarcie-plodu ...


lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500