Owoce

Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Owoce zawierają antyoksydanty, takie jak: witaminy A, C i E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie podczas palenia papierosów, stresu, stanów zapalnych oraz narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe. Owoce to również źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Świeże owoce, soki owocowe oraz owoce suszone powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.

Spis treści:
  1. 1. Owoce jadalne ze strefy umiarkowanej
  2. 2. Owoce jadalne ze strefy podzwrotnikowej
  3. 3. Krzewy owocowe
  4. 4. Byliny

1. Owoce jadalne ze strefy umiarkowanej

  • Brzoskwinia – zawiera beta-karoten, witaminę C oraz wiele soli mineralnych: żelazo, potas, magnez i wapń. Jest polecana podczas stosowania diet odchudzających. Zaleca się spożywanie tych owoców przy chorobach serca oraz krążenia. Miąższ z brzoskwini zawiera witaminę A, która działa na skórę wygładzająco i rozjaśniająco, łagodzi podrażnienia oraz poprawia koloryt cery.
  • Czereśnie – są polecane dla osób cierpiących na reumatyzm oraz chorych na serce. Należy jednak pamiętać, że nie są to owoce łatwostrawne, dlatego osoby mające problemy żołądkowe powinny spożywać je po uprzednim ugotowaniu. W czereśniach znajdują się witaminy antyoksydacyjne (C, A), beta-karoten, a także żelazo, magnez, miedź.
  • Gruszka – owoc bardzo cenny dla zdrowia, zawiera błonnik oraz spore ilości potasu, obniża ciśnienie krwi, zatem powinny ją spożywać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze. Gruszka działa moczopędnie, więc jeśli ktoś cierpi na choroby układu moczowego, powinien spożywać te owoce.
  • Jabłko – jest bogatym źródłem obfitującym w pektyny, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zapobiegają zaparciom. Zawiera flawonoidy – substancje o właściwościach prozdrowotnych, które chronią przed nowotworami, działają przeciwzapalnie. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na infekcje. Zawarte w nich witaminy C i P uszczelniają naczynia krwionośne.
  • Morele – słodkie i delikatne – są ważnym źródłem niezbędnej dla procesów prawidłowego widzenia witaminy A. Zawierają beta-karoten, fosfor, potas oraz witaminy z grupy B. Spożywanie moreli zaleca się przy anemii.
  • Śliwka – zawiera witaminy, głównie z grupy B oraz jest bogatym źródłem witaminy A. Ponadto zawiera makro- i mikroelementy: potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Ze względu na dużą zawartość błonnika, śliwki polecane są osobom cierpiącym na zaparcia. W okresie letnim można spożywać je na surowo, natomiast zimą i wiosną suszone.
  • Wiśnia – zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na produkcję krwinek czerwonych. Znajdują się w nich witaminy A i C. 
Wiśnie pomagają obniżyć cholesterol LDL i cukier. Działają moczopędnie, mają również właściwości przeciwzapalne.

2. Owoce jadalne ze strefy podzwrotnikowej

  • Cytryna – zawiera spore ilości flawonoidów oraz witaminy. Mimo kwaśnego smaku nie jest doskonałym źródłem witaminy C. Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Grejpfrut – występuje w wielu dietach, ponieważ jest owocem niezwykle zdrowym i niskokalorycznym, wpływa dobrze m.in. na proces trawienia, ponadto obniża ciśnienie krwi oraz poziom glukozy, dlatego jest zalecany chorym na cukrzycę. Owoc ten spożywa się najczęściej, wyjadając łyżeczką miąższ (często z cukrem). Ze względu na dużą zawartość kwercetyny, nie należy popijać leków sokiem grepfrutowym oraz łączyć ich z alkoholem.
  • Mandarynki – smaczne owoce cytrusowe, w zależności od odmiany słodkie lub słodko-kwaskowate. Owoce drzew dziko rosnących mają nieprzyjemny zapach i bardzo dużo pestek. Od pomarańczy różnią się wielkością, a także tym, że skórka łatwo daje się oddzielić od miąższu.
  • Pomarańcze – owoce cytrusowe, jadalne, zawierają dużo witamin, w tym najwięcej beta-karotenu. Nadają się do bezpośredniego spożycia. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki te są uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W pełni dojrzałe drzewo pomarańczowe może dawać do tysiąca owoców rocznie i zapewnić dobre zbiory przez następne 50-80 lat.
  • Mango – owoc egzotycznyjest na ogół wydłużony i spłaszczony. Skórka ma początkowo barwę ciemnozieloną, przechodzącą później w różne odcienie żółto-złoto-czerwone. Skórka jest cienka i gładka, lecz twarda – dlatego, pomimo iż jest jadalna, usuwa się ją przed spożyciem. Miąższ ma barwę pomarańczowożółtą, jest bardzo aromatyczny i soczysty.
  • Banany – są pożywne, dostarczają dużo energii, są źródłem witamin z grupy B oraz potasu, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Ponadto zawierają spore ilości magnezu, który korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz pracę mózgu.
  • Ananas – ma wyjątkowy smak i bardzo aromatyczny zapach. Karaibskie słowo „anaana”, od którego wywodzi się nazwa rośliny, znaczy „aromat aromatów”. Świeży owoc zawiera cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze, a przy tym jest mało kaloryczny. Dostarcza sporo błonnika, który, pęczniejąc w żołądku, hamuje apetyt. Plaster ananasa zawiera 30 mg witaminy C, witaminy A, B, PP oraz wapń i bromelinę – enzym rozkładający białko i ułatwiający trawienie. Ananasy konserwowane w zalewie są słodsze i nie mają tych właściwości.

3. Krzewy owocowe

  • Agrest – kiedy jest dojrzały, jest słodki i miękki. Dostarcza głównie: potas, sód, wapń, magnez i żelazo. Jest mało kaloryczny – w 100 g jest tylko 41 kcal. Agrest reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, oczyszcza organizm.
  • Malina – owoce zawierają spore ilości pektyn. Sok malinowy wspomaga powrót do zdrowia przy przeziębieniach, grypie. Ze względu na zawartość kwasu salicylowego obniża gorączkę i wykazuje działanie przeciwzapalne. Owoce leśne zawierają wapń, witaminy, żelazo oraz kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad wrodzonych u dzieci. Herbata z malin zmniejsza bóle miesiączkowe, jednak trzeba ją pić kilka dni przed pojawieniem się okresu.
  • Porzeczka – spośród owoców zawiera najwięcej witaminyC. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu oraz flawonoidów. Związki te działają przeciwzapalnie, uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu. Czarna porzeczka redukuje niektóre dolegliwości związane z ciążą, ma pozytywny wpływ na laktację matek karmiących. 
Natomiast sok zrobiony z czerwonej porzeczki pobudza apetyt i trawienie oraz orzeźwia.
  • Winogrono – jest bardzo soczyste, słodkie lub słodko-kwaśne, o barwie od jasnozielonkawego poprzez różowy i czerwony do niemal czarnego. Jest doskonałym źródłem flawonoidów, w tym resweratrolu, który chroni przed chorobami układu krążenia: miażdzycą oraz zawałem mięśnia sercowego. Winogrona zawierają również błonnik, który poprawia perystaltykę jelit.

4. Byliny

  • Poziomki – wywierają działania lecznicze oraz zawierają antyoksydanty. Wpływają na poprawę przemiany materii, zapobiegają chorobom serca, układu krwionośnego oraz nerek. Poziomka niestety często uczula i znajduje się w czołówce owoców powodujących alergie, szczególnie u małych dzieci.
  • Truskawki – zawierają witaminy i składniki mineralne, np. fosfor, żelazo, wapń. Witaminy C i A działają antyoksydacyjnie, witaminy z grupy B korzystnie wpływają na wygląd skóry, a witamina PP korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. Zawarty w truskawkach magnez działa tonizująco na układ nerwowy. Bogate są także w mangan, dzięki czemu wzmacniają nasze włosy.

Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Niewątpliwie, latem powinniśmy korzystać ze świeżych owoców, które na pewno lepiej smakują niż zimą.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

Warzywa, owoce

Słyszałam, że pomarańcze i grejpfruty są najlepszymi owocami na odchudzanie, czy to prawda? Czy są takie warzywa lub owoce, które najbardziej pomogą w odchudzaniu? Poproszę o przykłady.

Owoce i ćwiczenia

Witam. Czasami zdarza się, że w ciągu dnia objadam się owocami i warzywami (jabłka, marchew, pomarańcza itd) ale staram się nie jeść nic innego. Następnego dnia mam strasznie wydęty brzuch i zaczynam mieć problemy z wydalaniem..:( Czy to co robię, może...

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

pokaż 5 następnych

Artykuły Owoce

Owoce Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe ... od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną,...

Owoce Sok z aronii

(...) organizmu. Owoce w diecie to najlepszy sposób na zachowanie młodości. Właściwości aronii Antocyjany to ciemno ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... . Aronia posiada właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Popularna jest nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon, mielony cynamon i...

Owoce Właściwości orzecha włoskiego

(...) do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego ... pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych. Suszone liście są źródłem witamin B1,...

Owoce Właściwości ananasa

(...) jedynie z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi ... nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są ... proste (jak niemal wszystkie owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu ... dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce ananasów cenione są w peelingach enzymatycznych,...

Owoce Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerał ... zatem dziwne, ale jakże smakowite i zdrowe owoce egzotyczne. Owoce na odchudzanie Persymona – te owoce egzotyczne wyglądem ... ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę. Jędrniejsze owoce persymony można pokroić na cząstki i dodać do sałatki lub podawać z serem. Bardziej cierpkie owoce nadają się do suszenia. W smaku przypominają wtedy figi.

Owoce Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wyb ... . Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu ... órka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w...

Owoce Właściwości żurawiny

(...) poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce. Co zawiera żurawina? Żurawina jest niską krzewinką o małych ... smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy r ... , dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też...

Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... . Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41 ... mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, kt ... wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież...

Owoce Właściwości gruszki

(...) zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

pokaż 10 następnych