Owoce a cukrzyca (WIDEO)
Osoby z cukrzycą powinny unikać owoców
Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące kaloryczności posiłków, regularności ich spożywania i samego składu jedzonych pokarmów. Powinna ona zawierać 15-20% białka, do 30% tłuszczów. Najwięcej miejsca zajmują jednak węglowodany, które zajmują aż 50-60%. Ma to znaczenie dla indeksu glikemicznego, który porównuje przyrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy oraz 50 g węglowodanów z danego posiłku.
Owoce zalecane w diecie cukrzyka to cytrusy. Ze względu na to, że zawierają one małe ilości węglowodanów znaczenie indeksu glikemicznego jest w tym przypadku znacznie mniejsze. Ponadto owoce i jarzyny o małej kaloryczności, za to charakteryzujące się sporą zawartością błonnika (w zdrowej diecie powinno być go ok. 15 gramów) są także mile widziane w diecie osoby cierpiącej na cukrzycę.
Jakie są reguły spożywania owoców i warzyw w diecie cukrzyka? Jakie wybierać i czy istnieją jakieś ograniczenia w ich jedzeniu?