Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Pasta z avocado

5505284900-8f7b25773b-b_81ca.jpg
Zdjęcie autorstwa Will Curran / CC BY-SA 2.0

Pasta wegańska z avocado i czosnkiem to doskonałe połączenie równoważących się smaków – łagodnego avocado i ostrego czosnku. Pasta z avocado powinna być jedzona nie tylko przez zwolenników kuchni wegańskiej, ale także pozostałe osoby, bowiem avocado jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy.

Składniki:

  • dojrzałe avocado,
  • oliwa z oliwek,
  • kropla cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.
Sposób przygotowania:

Przetnij avocado wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką. Rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dolej dwie łyżki oliwy i kilka kropel cytryny, mieszając wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Pasty i dipy wegańskie - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Pasty i dipy wegańskie
Pasty i dipy wegańskie

Ketchupowa pasta

Pasta z ketchupem to świetny pomysł na kanapkę lub jako dodatek do innych dań wegańskich. Świetnie nadaje się do grillowanych warzyw. Ponadto zawiera sporą ilość białka, w które bogaty jest twarożek tofu. Składniki: ketchup dobrej jakości, pół kostki...

Pasty i dipy wegańskie

Majonez wegański z ziemniaków

Wbrew pozorom kuchnia wegańska nie stanowi zamkniętego zbioru dań, ponieważ pozwala na duże eksperymentowanie i swobodę kulinarną. Wiele dań i dodatków do potraw przyrządzanych jest na kształt tradycyjnej kuchni. Zazwyczaj są one zdrowsze i bogatsze w...

Pasty i dipy wegańskie

Pasta słonecznikowa ze szczypiorkiem

Kuchnia wegańska wykorzystuje słonecznik na wiele sposobów. Może on być dodawany do dań gorących, ale na jego bazie można przyrządzać doskonałe pasty. Jednym z takich pomysłów jest przepis wegański na pastę ze słonecznikiem i...

Pasty i dipy wegańskie

Dip chrzanowy z kaparami

Dipy wegańskie są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i kanapek. Nadają nowy smak pieczonym warzywom i daniom z grilla. Warto wypróbować dip z chrzanem i kaparami na bazie zdrowego i bogatego w białko jogurtu sojowego. Składniki: 100 g...

Pasty i dipy wegańskie

Pasta słonecznikowo-sezamowa

Wegańska pasta ze słonecznika jest smacznym dodatkiem do kanapek, zawierającym mnóstwo witamin i składników odżywczych. Nasiona tej rośliny zawierają bowiem witaminy z grupy B, witaminy A, E i D oraz cynk, wapń, potas i żelazo. Ta pasta...

Pasty i dipy wegańskie

Hummus domowej roboty

Hummus to danie wegańskie, które wciąż jest mało znane w Polsce. Pochodzi ono z Libanu, ale jest popularnie we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. Można je stosować jako dodatek do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do słynnych falafelków - malutkich...

Napoje i drinki wegańskie

Koktajl z avocado

Przepis wegański na koktajl z avocado to doskonały pomysł na smaczny, pożywny i bardzo zdrowy drink. Zawiera on  nie tylko płatki owsiane bogate w błonnik i witaminy z grupy

Pasty i dipy wegetariańskie

Pasta serowa

Pasta serowa to idealny pomysł, gdy masz ochotę na coś lekkiego i pożywnego. Zawiera dowolnie wybrane kiełki, których wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Zielony groszek i

Makarony

Pasta z tuńczykiem

To proste danie z makaronem posiada w sobie duże pokłady substancji ważnych dla funkcjonowania organizmu. Dzięki tuńczykowi oraz selerowi potrawa nabiera wyrazistego smaku. Składn

Pasty i dipy wegetariańskie

Pasta sojowa

Pasta sojowa to jeden z najzdrowszych posiłków wegetariańskich ze względu na lecznicze właściwości soi. Nie tylko zawiera ona białko najwyższej jakości, ale także błonnik i wielon

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500