Pieczenie w folii

Pieczenie w folii to skuteczny sposób przyrządzania potraw, który nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktów, jak w przypadku każdego rodzaju obróbki termicznej. Potrawy z folii są aromatyczne i soczyste, zawierają mniej tłuszczu i są zdrowe. Pieczenie w folii poleca się w diecie odchudzającej oraz w wielu innych dietach zdrowotnych. Potrawy przyrządzone w folii aluminiowej dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych.

Spis treści:
  1. 1. Dlaczego warto piec w folii?
  2. 2. Jak piec w folii?
  3. 3. Folia do pieczenia
  4. 4. Rękaw do pieczenia

1. Dlaczego warto piec w folii?

Pieczenie w folii aluminiowej ma wiele zalet. Zapobiega tworzeniu się spieczonej wierzchniej skorupki (najczęściej widocznej podczas smażenia lub pieczenia tradycyjnego), która jest ciężkostrawna. Podczas pieczenia tradycyjnego często dochodzi do strat cennych witamin i minerałów. Najwięcej ubywa witaminy C i witamin z grupy B. Dodatek tłuszczu sprawia, że potrawy stają się bardziej kaloryczne i mogą przyczyniać się do nadmiaru tłuszczu w organizmie.

Pieczenie w folii odbywa się bez dodatku wody i z minimalną ilością tłuszczu. Tak przyrządzone potrawy zachowują naturalny smak, aromat i kolor oraz nie są wysuszone. A apetyczne wydaje się to, co ładnie wygląda i pachnie. Łatwiej jest zachęcić dziecko do jedzenia oraz przyzwyczaić do nowych posiłków. Dania pieczone nie przypalają się, nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Zużytą folię wyrzucasz do kosza, nie musisz czyścić piekarnika.

2. Jak piec w folii?

W folii można upiec większość produktów – od mięsnych po warzywne i owocowe, np.:

  • kurczaka i wszystkie rodzaje mięs – można je przygotować oddzielnie (tylko mięso bez warzyw), jak i z dodatkiem warzyw, w ten sposób komponując całe danie obiadowe; do mięsa najlepiej dodać: marchew, pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory;
  • ryby;
  • owoce i warzywa – najlepiej piec całe albo w dużych kawałkach ze skórką (zachowają wtedy najwięcej cennych witamin i minerałów).

Jak piec ryby i mięsa w folii aluminiowej?

  • Pieczenie ryb w folii – błyszcząca strona folii aluminiowej powinna być ułożona od wewnątrz, gdyż kumuluje ciepło, co przedłuża czas pieczenia. Można też przed pieczeniem posmarować rybę masłem lub odrobiną oleju – będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. Warto zauważyć, że ryby pieczone w folii z reguły są gotowe szybciej niż mięso, ale najlepiej co jakiś czas zaglądać do piekarnika.
  • Pieczenie mięsa w folii – mięso, warzywa czy owoce pieczone długo stają się suche oraz tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Szczególnie jest to widoczne w przypadku np. schabu, który zbyt długo pieczony staje się twardy. Najlepiej, żeby nie wyparowała cała woda z folii, chyba, że ktoś lubi inaczej.

3. Folia do pieczenia

Jest przeznaczona do pieczenia w piekarniku gazowym i elektrycznym. Można wypróbować ją również na grillu. Cieńsze folie aluminiowe nadają się do pieczenia w piekarniku, zaś grube folie aluminiowe mają większą wytrzymałość, więc nie uszkodzą się podczas pieczenia. Przed użyciem folię aluminiową trzeba dobrze posmarować oliwą, aby produkty nie przyklejały się do niej podczas pieczenia. Wcześniej mięso można zamarynować, po upieczeniu będzie miękkie, kruche i smaczniejsze. Ryba zyska na smaku, gdy upiecze się ją z dodatkiem świeżych ziół.

Ziemniaki pieczone w folii można nałożyć na ruszt, blachę, ułożyć w brytfance, naczyniu żaroodpornym. Zwilżenie folii zapobiega przywarciu do dna i rozdarciu przy wyjmowaniu. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 210°C. Warto pamiętać, że błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, a matowa je przepuszcza. Jeśli chcesz coś upiec, zwiń tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli chcesz, aby upieczony kurczak nie wystygł, zawiń go błyszczącą stroną na zewnątrz.

4. Rękaw do pieczenia

Wygląda jak torba, wykonany jest z cienkiej, przezroczystej folii z otworem z obu stron. Ma różną szerokość. Można go stosować do pieczenia kawałków drobiu, ryb, większej ilości warzyw i owoców w piekarniku. Rękaw do pieczenia zamyka się specjalnymi klipsami. Przed pieczeniem trzeba jeszcze nakłuć rękaw w kilku miejscach szpikulcem. Klipsy są dołączone do opakowania folii. Do pieczenia można użyć specjalnej torebki foliowej. Podobnie jak w przypadku rękawa, trzeba ją zamknąć dołączonym klipsem tak, aby było jak najwięcej powietrza. Pamiętaj, że esencją smaku mięsa i ryb pieczonych w rękawie jest odpowiednie przyprawienie. Najlepiej, aby mięso i ryby przeznaczone do pieczenia w folii marynowały się w ulubionych przyprawach przynajmniej pół godziny. Dzięki temu smak przypraw wniknie w głąb mięsa, a nie pozostanie tylko na wierzchu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Komentarze (1)

Wyloguj
~deejay444
~deejay444

Rzadko piszę komentarze, ale tym razem już nie wytrzymałem. Tylu wierutnych bzdur to jeszcze w życiu nie czytałem. I to jeszcze na portalu abc zdrowia(sic!). Dla bardziej dociekliwych proponuję poczytać jak aluminium wchodzi w reakcję z żywnością, jak się odkłada w organizmie, i za jakie schorzenia( w tym m.in Alzheimer) odpowiada, a także dlaczego wycofano aluminiowe garnki. Bardzo ciekawy również jest kawałek o stronie "błyszczącej" i "matowej". Ubaw po pachy, jedna strona blaszki grubości może 10mikronów przewodzi ciepło (tu zgoda), a druga jest izolatorem???!!!! Ja wiem, że poziom w szkołach jest jaki jest, ale fizyka niestety jest nieubłagana. Można może wspomnieć o minimalnym odbiciu promieniowania podczerwonego,tak minimalnym,że w tym przypadku praktycznie pomijalnym. Co do pieczenia w zwykłej folii to już w ogóle nie ma o czym mówić. Ci co pisali te bzdury powinni się smażyć w piekle, najlepiej właśnie w tej folii. Proponuję żeby sobie upiekli kiełbaski na ognisku z plastików, wtedy pogadamy. Wielu ludzi umiera w bólu i cierpieniach na raka, nie wiedząc dlaczego ich to spotkało, a to właśnie tacy szamani jak autor tego artykułu im to zafundowali. Smacznego.
P.S. Zamiast folii można użyć szklanego naczynia z pokrywką, szkło jest dla żywności zupełnie obojętne, efekt będzie podobny. Tylko niestety producenci gotowego świństwa w torebkach, z oczywistych względów, nie dołączą do torebek szklanych brytfanek. Zamiast tego dają foliowe woreczki do "soczystego kurczaka", i tu jest pies pogrzebany.

Odpowiedz
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

pokaż 5 następnych

Artykuły Techniki gotowania

Techniki gotowania Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym,...

Techniki gotowania Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest...

Techniki gotowania Macerowanie

Macerowanie to procedura wykorzystywana w kuchni w celu złamania smaku żywności za pomocą cieczy. Podczas macerowania surowa lub suszona żywność namaczana jest w cieczy takiej jak alkohol, olej, oliwa z oliwek, herbata, ocet itp. Ta technika gotowania...

Techniki gotowania Marynowanie potraw

Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. Najpopularniejsze są marynowane warzywa i owoce, chociaż często marynuje się również mięso i ryby. W Polsce najbardziej lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów – marynowanych gruszek czy...

Karmelizowanie
Techniki gotowania Karmelizowanie

Karmelizowanie to proces utleniania cukru w celu otrzymania przyjemnego, lekko orzechowego smaku i ładnego, brązowego koloru. Podczas karmelizacji wydzielane są związki chemiczne, które nadają charakterystyczny zapach karmelu. Na proces ten składa...

Techniki gotowania Peklowanie

Peklowanie to sposób na konserwowanie mięsa bez kości, a także na przygotowanie go do dalszej obróbki, na przykład wędzenia. Mięso zanurza się w specjalnej zalewie peklującej – solance, czyli wodnym roztworze soli kuchennej, saletry i...

Techniki gotowania Pasteryzowanie

Pasteryzowanie to wynaleziona przez Pasteura metoda niszczenia lub hamowania wzrostu drobnoustrojów w produktach żywnościowych. Taki rodzaj konserwacji żywności nie zmienia smaku produktów i nie niszczy zawartych w nich witamin i...

Techniki gotowania Gotowanie potraw

(...) odżywcze. Techniki gotowania potraw W przypadku gotowania możemy wybrać trzy techniki: wrzucenie produktów do zimnej...

Kuchenne niezbędniki
Techniki gotowania Kuchenne niezbędniki

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc...

Techniki gotowania Pieczenie w rękawie

Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym rękawie można piec również ryby i warzywa. Potrawy pieczone w taki sposób są niskokaloryczne i zachowują swój niepowtarzalny naturalny aromat.

Techniki gotowania Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje...

Techniki gotowania Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów...

Termiczna obróbka żywności
Techniki gotowania Termiczna obróbka żywności

W dzisiejszych czasach obserwujemy prawdziwy boom na zdrowe odżywianie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że zdrowe odżywianie nie ogranicza się do zakupu tzw. „zdrowych” produktów – niezwykle istotne jest...

Techniki gotowania Pieczenie w rękawie

Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym rękawie...

Zgaga Pieczenie w przełyku a zgaga

Zgaga to pieczenie w klatce piersiowej. Mimo iż objawy są odczuwane w okolicy piersi, ta dolegliwość...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij