Piestrzenice (WIDEO)
Piestrzenice należą do workowców
Piestrzenice to rodzaj grzybów należących do klasy workowców. W Polsce występują trzy gatunki piestrzenic: piestrzenica infułowata, piestrzenica kasztanowata oraz piestrzenica olbrzymia. Grzyby te wyróżniają się charakterystycznym kształtem kapelusza, który jest wyjątkowy i trudny do pomylenia z innymi grzybami. Główka tych grzybów jest mniej lub bardziej kulista i nieregularnie pofałdowana. Piestrzenice wyglądem bardzo przypominają smardze.
Przez niektóre osoby piestrzenice są uznawane za grzyby jadalne, zwłaszcza piestrzenica infułowata. Wśród piestrzenic występują jednak, niestety, również gatunki trujące. Toksyną zawartą w piestrzenicach jest gyromytryna. Grzybem śmiertelnie trującym jest np. piestrzenica kasztanowata, której spożycie powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz opóźnioną w czasie hepatotoksyczność, czyli uszkodzenia wątroby. Piestrzenice znajdują się na „czerwonej liście" grzybów zagrożonych, dlatego tym bardziej nie powinno się ich zbierać.
Piestrzenica kasztanowata powoduje największą ilość zatruć pokarmowych, zaraz po olszówce i muchomorze zielonawym. Zawiera toksyczną substancję, gyromitrynę, która uszkadza wątrobę, powoduje mdłości, wymioty, biegunkę, zaburzenia widzenia oraz negatywnie wpływa na funkcjonowanie śledziony, nerek i szpiku kostnego.