Podział grzybów trujących (WIDEO)
Trujące grzyby są bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Grzyby są chętnie spożywane jako dodatek do potraw oraz w postaci smażonej, gotowanej czy marynowanej. Polacy uwielbiają grzyby, lecz bardzo często zbierają te niewłaściwe. Trujące rośliny są niebezpieczne dla zdrowia, powodują zatrucia i inne problemy związane z układem pokarmowym. Grzyby trujące dzieli się na trzy grupy: grzyby niepowodujące zatruć śmiertelnych, grzyby będące przyczyną śmierci oraz grzyby podejrzane o substancje trujące.
Do grzybów, które nie powodują zatruć śmiertelnych należą np.: podgrzybek brunatny, sarniak dachówkowaty oraz opieńka miodowa. Do grupy śmiertelnie trujących zalicza się: muchomora sromotnikowego i grzyby blanszowate. Krowiak, gąska, czubajeczka to grupa grzybów, które mogą być również przyczyną śmierci. Grzyby mogą powodować zatrucia, jeżeli zostaną zjedzone po wypiciu alkoholu, tj. żółciak siarkowy i gąska zielona.