Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Polpasiec a ciaza

Dermatologia

Wysypka na skórze w okolicy pasa

Dostałem wysypki w trzech miejscach w okolicy pasa.lekarz.powiedzial że to półpasiec,ale czytałem że przy tej chorobie powinny być piekące bóle,a mnie nic nie boli.niechciał bym podważać opinii lekarza ale to trochę dziwneDzień dobry, Zmiany skórne w półpaścu to pęcherzyki. Mogą być bardzo małe, średnie lub duże. Zazwyczaj towarzyszy im ból lub przeczulica skóry. ...... czy cyt: "wysypka" , którą Pan opisuje to faktycznie półpasiec? pozdrawiam, ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Krzysztof Gierlotka Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Szczepienia

Rekomendacje dotyczące szczepień

(...) ), osoby, mające problemy z krzepliwością krwi (np. chorujące na hemofilię). Szczepienia przeciwko grypie a ciąża Sczepić się ... nie zaszczepi się dziecka bardzo ważne jest, aby otrzymało szczepionkę przed ukończeniem 18. roku życia. Czy szczepić się na hepatitis A ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Półpasiec

Półpasiec wywoływany jest przez ten sam wirus, który jest odpowiedzialny za ospę wietrzną. U osób, które przeszły tę drugą ... tylko u tych, którzy chorowali na ospę wietrzną. Szacuje się, że półpasiec dotyka co piątą, a być może nawet co trzecią osobę. Choroba ... . Półpasiec oczny może powodować owrzodzenia rogówki, zapalenie tęczówki oraz porażenie mięśnia poruszającego gałką oczną. Nieleczony ... półpasiec uszny, jak i oczny może doprowadzić do porażenia nerwów twarzy. Leczenie półpaśca jest tym skuteczniejsze, im wcześniej się ...

Ginekologia

Czy można się zarazić półpaścem w ciąży?

(...) spotkania siedziałyśmy w nieznacznej odleglości. Bardzo proszę o odpowiedź czy coś grozi mojemu dziecku.Półpasiec jest chorobą ... wietrzną. Ciąża niestety nie chroni przed zakażeniem. Jest możliwość, że doszło do zakażenia. Przez kolejne 3 tygodnie powinna się ... nie dochodzi do uogólnionej wiremii w organizmie. Oznacza to, że nie ma ryzyka zakażenia (a co za tym idzie, także powikłań) dla płodu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Szczepionki na grypę

Skuteczność szczepionki przeciw grypie A(H1N1) w sezonie 2009-2010

(...) ciąża, palenie papierosów), a także to, czy pacjent szczepił się przeciw grypie A(H1N1) lub grypie sezonowej. Po przeprowadzeniu ... Czasopismo PLoS Medicine donosi o wynikach badań skuteczności szczepionki przeciw grypie A(H1N1), czyli tzw. świńskiej ... grypy, szczególnie u osób poniżej 65 roku życia. Grypa A(H1N1) a szczepionka W czerwcu 2009 roku, po ogłoszeniu pandemii grypy A ... grypie A(H1N1) wynosi od 65 do 100%. Najwyższa jest u osób poniżej 65 roku życia, które nie cierpią na żadne choroby przewlekłe ...

Półpasiec

Omdlenia w pracy a półpasiec

witam od paru dni zle sie czuje a zaczelo sie od tego ze zemdlalam w pracy i to juz 2 razy i na chwile straciłam przytomnosc do tego mam dziwne bole glowy nudnosci i ciagly niby apetyt do tego czuje sie senna i slaba 2 tygonie temu przechodzilam połpasiec czy to dalej objawy pólłpasca brałam antybiotyk wiec nie wiem co sie dzieje .to nie ciaza bo robiłam testy po prostu dziwne i meczace ... z pewnością wymagają przeprowadzenia dokładnej diagnostyki. Półpasiec zwykle pojawia się u osób z osłabioną odpornością, należy więc ...

Ginekologia

Półpasiec w 1 miesiącu ciąży

czy choroba polpasiec w czasie ciazy 1miesiac ma wplyw na plod oraz leki z tym zwiazaneW tym czasie działa reguła "wszystko albo nic". Jeżeli wirus uszkodzi rozwijający się zarodek to ciąża obumiera, jeśli nie uszkodzi teraz, to już mu nic nie zrobi, a mama wyprodukuje odpowiednią ilość przeciwciał, żeby go chronić całą ciążę. Leczenie mamy jest objawowe i zależy od dolegliwości i powikłań. Jeśli choroba u matki przebiega łagodnie, proszę się nie martwić. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Grzegorz Pietras Dr n. med. Grzegorz Pietras
Menopauza

Menopauza a ciąża

Menopauza a ciąża – jak należy rozumieć tę zależność? Czy okres menopauzy jest czasem, w którym organizm kobiety ... , w którym ciąża jest możliwa. Panie błędnie interpretują brak miesiączki przed 2-3 miesiące, odstawiają wówczas środki antykoncepcyjne, a wtedy dochodzi do największej ilości zapłodnień. Niestety, taka późna ciąża wiąże się z dużym ryzykiem powikłań. Ciąża w okresie menopauzy Nie każdy wie, co to jest menopauza, ponieważ zwyczajowe użycie tego pojęcia różni się od znaczenia ...

Ospa

Ryzyko zarażenia ospą wietrzną u 3,5-letniej córki chodzącej do przedszkola

w przedszkolu dowiedziałam się, że jednak z dziewczynek ma już potwierdzoną ospę wietrzną, a chodziła 2 dni do przedszkola. 1. Czy moja córka (3,5 roku) mogła się zarazić czy nie koniecznie? 2. Czy mój synek (5 miesięcy - karmiony piersią, ja chorowałam w dzieciństwie na ospę i jako dorosła na półpasiec) może się zarazić od córki? 3. Czy mogę córkę zaprowadzać do przedszkola ... przypadkach istnieje ryzyko zachorowania. Przeciwciała, które maluszek dostał od Pani przed porodem przez łożysko (a po narodzinach ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Planowanie ciąży

Badania przed ciążą

Badania przed ciążą powinnaś zacząć od niezbędnego minimum, czyli od najprostszych badań laboratoryjnych. Nawet jeśli ... badania przed ciążą Planująca ciążę kobieta powinna zwrócić szczególną uwagę na swój tryb życia, na który składają się: zdrowe ... laboratoryjne przed ciążą: Morfologia krwi – służy do określenia ilości i jakości jej składników. Dzięki morfologii można wykryć ... . Poza tym, za jego pomocą można wykryć stany zapalne i zakażenia w obrębie układu moczowego, które przed ciążą należy wyleczyć ...

Ginekologia

Ospa wietrzna a ciąża

(...) na ospę czy półpasiec najgroźniejsze jest w ostatnich dniach ciąży. W pierwszym trymestrze ryzyko dla płodu jest znikome. Przyjmuje ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Dieta przyszłej mamy

Dbaj o dietę dziecka już podczas ciąży

(...) żywienia kobiety w okresie przed ciążą był prawidłowy, to w I trymestrze ogólna wartości kaloryczna całodziennej diety nie powinna ... i otyłością. Hipoteza Barker'a Dieta matki w trakcie ciąży jest bardzo istotna dla rozwoju i dalszego zdrowia dziecka. Stwierdzenie to pozwoli nam zrozumieć hipoteza Barker’a. Uczony ten swoje badania oparł na tak zwanych okresach krytycznych czyli bardzo ... matki przed ciążą, odpowiednim przyrostem masy ciała w trakcie ciąży, a masę ciała urodzeniową oraz późniejszą dziecka. Barker ...

Wkładka domaciczna

Skutki uboczne stosowania wkładki wewnątrzmacicznej

(...) antykoncepcyjnych, aby zabezpieczyć się przed ciążą. Po usunięciu spirali, powrót do płodności następuje bardzo szybko. Do skutków ubocznych ... drogą płciową. Ciąża a wkładka wewnątrzmaciczna Kobiety, które planują zajść w ciążę powinny zrezygnować z wkładki domacicznej ... potrzeb.Guillebaud J., Szarewski A., Wszystko o antykoncepcji, Medycyna Praktyczna, Kraków 1997, ISBN 83-86657-31-6, Dębski R. Ginekologia kliniczna Tom 1-3, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-013-9, Depko A. Pytania do seksuologa, Wiedza i Życie ...

Antykoncepcja awaryjna

Antykoncepcja awaryjna z użyciem spirali wewnątrzmacicznej

(...) od niezabezpieczonego stosunku. Tabletki po stosunku są skuteczne, tylko wtedy, gdy były bardzo szybko przyjęte. Wkładka domaciczna a ciąża Wkładki wewnątrzmaciczne także mogą chronić kobietę przed ciążą w sytuacjach awaryjnych. Jeśli wkładka jest założona w ciągu 5 dni po niezabezpieczonym seksie, kobieta w 99% jest chroniona przed ciążą. Wkładka okazuje się być najskuteczniejszą metodą antykoncepcji po ... wystąpienia zapalenia. Natomiast dużą zaletą wkładki jest to, że kobieta od chwili założenia wkładki jest stale chroniona przed ciąża ...

Dieta przyszłej mamy

Suplementy w ciąży

(...) ustroju. Suplementy diety a ciąża Kobiety w ciąży rozważające stosowanie suplementacji diety, powinny mieć na uwadze zarówno ... w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B). Należy pamiętać, że witaminy rozpuszczają się w wodzie lub tłuszczach (A, D, E, K ... papierosy, pijącym w dużych ilościach kawę, przewlekle chorym, w niekorzystnej sytuacji ekonomicznej, z niedowagą przed ciążą. Warto ... do zwiększonego ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej, nadciśnienia indukowanego ciążą oraz powikłań ...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa w ciąży

(...) Dieta a ciąża Wiadome jest, że dieta dla kobiet w ciąży różni się od diety normalnego człowieka. Nie jest też tożsama z typową ... , Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1, Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa ...

Objawy ciąży

Ciąża mnoga

(...) jest bardziej wyczerpana, wzrasta ryzyko zbyt wczesnego odklejenia się łożyska. Lindemann O., Ortemberg A., Ciąża i poród naturalny ... Ciąża bliźniacza to podwójne szczęście i podwójny kłopot. Niespodziewana powoduje zamieszanie w rodzinie. Dodatkowy wózek, łóżeczko, ubranka. Jednak najważniejsza jest dobra opieka nad przyszłą matką. Ciąża mnoga niesie ze sobą nowe zagrożenia. Wrodzone ... jest kluczowa. Jak często występuje ciąża mnoga? Naukowcy wykazują związek ilości mnogich ciąż z miejscem zamieszkania. U Japończyków ...

Uzależnienie od środków odurzających

Narkotyki w ciąży

(...) Ciąża – 9 szczęśliwych miesięcy, Wydawnictwo Hachette, Warszawa 2010, ISBN 83-75758-56-6., Murkoff H., Eisenberg A., Hathaway S ... zapalenie wątroby czy AIDS. Ponadto, ciąża może być powikłana – przedwczesny poród, poronienie, wady wrodzone dziecka, zbyt ... kobietom, które są przyszłymi matkami i narkomankami jednocześnie? Narkotyki a ciąża Wiele kobiet zażywających narkotyki ...

Normy laboratoryjne

Różyczka IgG i IgM

(...) wyników Badanie przed ciążą IgG (-), IgM (-) oznacza brak kontaktu z chorobą. Pacjentka nie jest odporna na wirusa różyczki ... . Nie ma wówczas potrzeby powtarzania badań przed planowaną ciążą. IgG (+), IgM (+) oznacza, że było (lub właśnie jest) zakażenie różyczką ... . Koniecznie powinna zaszczepić się przed kolejną ciążą. Różyczka - przeciwciała Zarówno u dorosłego, jak i u dziecka brak przeciwciał ... . Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN ...

Szczepionki na grypę

Szczepionki przeciwgrypowe

(...) acetylosalicylowym (dla uniknięcia zespołu Rey'a), dzieci od 6. do 23. miesiąca życia. Ponadto szczególnie zaleca się również szczepienie ... należą: wysypka, nerwobóle, parestezje, drgawki czy przejściowe trombocytopenie. Szczepienia przeciw grypie a ciąża Do dnia ...

Ginekologia

Spóźnianie się okresu a ryzyko ciąży

Hej Już 6 dni spóźnia mi się okres. Ze dwa dni miałam plamienia brązowe ,a raczej parę brązowych kropek ,a nie plamienia.Miała tak któraś boje się ,że to może być ciąża. Jutro zrobię test jeśli to ciąża to chyba wynik już będzie???Witam. Zgadza się. Test w przypadku ciąży powinien już być dodatni. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Rozpoczęcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych bez okresu a zabezpieczenie

Witam, spóźniał mi się okres 3 dni (ciaza wykluczona, 3 testy negatywne) i postanowiłam wziąć PIERWSZA tabletkę MICROGYNON 21 i moje pytanie brzmi od kiedy będę chroniona przed ciązą jesli tabletki rozpoczelam BEZ KRWAWIENiA? Czyli jednak po tych 5-7 dniach bede juz chroniona przed ciaza tak bo zdania sa rozne ze przez caly pierwszy cykl stosowania trzeba stosowac dodatkowa antykoncepcje a nie ktorzy mowia ze 5-7 dni Proszę skontaktować się z Pani lekarzem ginekologiem ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Wynik PAPP-A w 16 tygodniu ciąży

WITAM,JESTEM W 16TYG CIAZY,JEST TO MOJA DRUGA CIAZA.OTRZYMALAM WYNIKI PAPP-A-0.34,CO TO ZNACZY RYZYKO URODZENIA DZIECKA Z SYNDROMEM DOWNA JEST NISKIE 1-737.PROSZE MI POWIEDZIEC O CO CHODZI W TYCH WYNIKACH,CZY CHODZI O LOZYSKO?CZY MOGE PORONIC?CO ROBIC?Wynik jest prawidłowy. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Ryzyko ciąży po wytrysku w jacuzzi

Czy jest możliwa ciąża w jacuzzi(solanka) jeżeli facet miał wytrysk do wody ,a kobieta weszła po jakiejś minucie?Witam serdecznie. Oczywiście dużo zależy od tego jaka była temperatura wody, czy kobieta miała dni płodne itp. Nie można wykluczyć takiej możliwości, nie mniej jednak szansa na zajście w ciążę jest bardzo mała. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Interpretacja wyniku testu PAPP-A w ciąży

witam w 12 tygodniu ciazy mialam robione badania tzw. genetyczne- otrzymalam wynik pappa-1.04 a beta hcg 15,01 IU/L czy te wyniki sa dobre czy zle?? jest to moja druga ciaza i nigdy nie mialam takich badan nie wiem czy sie martwic nie potrzebnie. mam 26 lat a moja coreczka juz 5 latek i jest zdrowa-pomocy!! DODAM ZE TE WYNIKI MAM W KARTOTECE A JA W KSIAZECZCE MAM TYLKO NAPISANE ... ?!Interpretacja testu PAPP-A należy do osoby wykonującej badanie oraz lekarza zlecającego. ...

Ginekologia

Interpretacja wyników badania genetycznego PAPP-A

witam w 12 tygodniu ciazy mialam robione badania tzw. genetyczne- otrzymalam wynik pappa-1.04 a beta hcg 15,01 IU/L czy te wyniki sa dobre czy zle?? jest to moja druga ciaza i nigdy nie mialam takich badan nie wiem czy sie martwic nie potrzebnie. mam 26 lat a moja coreczka juz 5 latek i jest zdrowa-pomocyNa wyniku masz interpretację wyniku.Test PAPP-A jest zlecany przez lekarza ginekologa i wykonywany w odpowiednich placówkach. Interpretacja należy do lekarza zlecającego i placówki wykonującej badanie. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Zabiegi ultradźwiękami

Interdyn

(...) oraz ścięgien; zaburzenia krążenia obwodowego; półpasiec; utrudniony zrost kostny; odmrożenia; obrzęki; krwiaki i wysięki. Wśród ... ; miażdżyca; zaburzenia czucia; ciąża. Przebieg zabiegu interdyn Zabieg z użyciem prądów interferencyjnych trwa od 15 do 20 minut ...

Ginekologia

Fazy estradiolu a ciąża

Witam byłam na hospitalizacji 3 dniowej hormonalnej. Na karcie informacyjnej leczenia szpitalnego mam napisane estradiol 16,34 pg/ml faza pecherzykowa,faza owulacji,faza lutealna,faza po przekwitaniu i ciaza-pierwszy trymestr 215-4300??? jaka ciaza?? ja nie jestem w ciazy?? o co chodzi??Prawdopodobie ma Pani zaznaczone normy dla poszczególnych faz cyklu,ciaży i menopałzy,a to nie są Pani wyniki. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

1.22 BHCG a ciąża

Moja dziewczyna zrobiłą badania krwi i wszylo 1.22hcg jakie jest prawdopodobieństo ciązy? Więcej o tym napisałęm: http://forum.abczdrowie.pl/forum-ciaza-i-dziecko/953259,wodnisty-i-brazowe-plamienia-po-tabletce-po-a-ciazaWitam. Jeśli badanie zostało wykonane po upływie odpowiedniego czasu to można wykluczyć ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Ból piersi i brak okresu po stosunku w czasie okresu a ciąża

witam. Otóz ma pytanie podczas miesiączki miałam zblizenie z moim partnerem który odbyło się w 4 dniu miesiaczki (a miesiączke mam zawsze 7 dni) po upływie 34 dni od stosunku zrobiłam test ale wyszedł negatywny a miesiączki dalej nie mam, piersi mnie bolą, czy to może byc ciąza? a może cos mi jest innego? miesiączka spóznia mi się 5 dniCiąża jest wykluczona,ma Pani najprawdopodobniej zaburzenia hormonalne i konieczna jest wizyta u ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Grupa krwi

Konflikt grup krwi u partnerów a planowanie ciąży

Witam moja grupa krwi to 0 RhD ujemny a męża B Rh dodatni jedną ciążę straciłam i dostałam zastrzyk anty D czy jest szansa że kolejna ciążą rozwinie się prawidłowo czy występuje ten konflikt i nie bd mogli mieć dzieci proszę o odpowiedźWitam. Jeżeli zostało zastosowane właściwe leczenie (a pisze Pani że tak było) to konflikt serologiczny nie powinien się pojawić w kolejnej ciąży. Jest bardzo duża szansa że kolejna ciąża rozwinie się prawidłowo. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Badanie cytologiczne w dermatologii

Badanie cytologiczne w diagnostyce pęcherzyc

(...) Wskazania do badania cytologicznego Wskazaniami do wykonania badania są: promienica, choroby wirusowe (opryszczka, półpasiec ... .Campbell J.L., Chapman M.S., Dinulos J.G.H., Habif T.P., Zug K.A. Dermatologia - diagnostyka różnicowa, Urban & Partner, Wrocław 2009 ...

Ginekologia

Przyjęcie tabletki Microgynon 21 a ochrona antykoncepcyjna

Witam, spóźniał mi się okres 3 dni (ciaza wykluczona, 3 testy negatywne) i postanowiłam wziąść PIERWSZA tabletkę MICROGYNON 21 i moje pytanie brzmi od kiedy będę chroniona przed ciązą jesli tabletki rozpoczelam BEZ KRWAWIENiA?Brakiem okres spowodowany jest zapewnie stres. Ale czy to oznacza ze po pierwszym opakowaniu tabletek bede juz chroniona? Witam serdecznie. Aby mieć ... chroniona przed ciążą. Tak po pierwszym opakowaniu /oczywiście przyjmowanym regularnie/ będzie Pani zabezpieczona. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Opóźnienie okresu i rozpoczęcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych w środku cyklu

Witam, spóźniał mi się okres 3 dni (ciaza wykluczona, 3 testy negatywne) i postanowiłam wziąść PIERWSZA tabletkę MICROGYNON 21 i moje pytanie brzmi od kiedy będę chroniona przed ciązą jesli tabletki rozpoczelam BEZ KRWAWIENiA? Witam! Jeśli tabletkę antykoncepcyjną przyjęła Pani dowolnego dnia cyklu to wskazane jest stosowanie dodatkowej metody zabezpieczającej przez cały pierwszy cykl.Antykoncepcję hormonalną zawsze zaczynamy od pierwszego dnia cyklu- wtedy jest pełne zabezpieczenie przed ciążą. Ponieważ zastosowała Pani tabletki ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 2 innych
Ginekologia

Dni niepłodne a zajście w ciążę

Witam serdecznie!Miesiaczkuje regularnie,moj cykl jest 28-29 dniowy,a okres trwa zawsze 5 dni.Ostatnie krwawienie bylo 26.12.2013,a do zblizenia doszlo 18-19 stycznia.Nasuwa sie, pytanie czy w tych dniach moglam zajsc w ciaze(teoretycznie sa to dni nieplodne)?Dodam,ze miesiaczka mi sie opoznia.Z gory dziekuje!Ciążą jest mało prawdopodobna. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Badanie DNA

Wynik PAPP-A podczas pierwszej ciąży

Witam,mam39 lat i to jest moja pierwsza ciąża.Wczoraj odebrałam wyniki testu PAPP-A i jestem bardzo zaniepokojona ponieważ muszę zrobić dalsze badania genetyczne.Badania były wykonane w 13 tyg +1 dzień.Czy wyniki są rzeczywiście aż tak niepokojące?Proszę o pomoc.Przeziern.karku 1,8 mm ,B-hCG 7,208 MoM,Papp-a 1,550 MoM,trisomia 21 1:73.Umieram z niepokoju.Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników.Dziękuję.Według testu PAPP-A ryzyko zespołu Downa jest 1:73. W takim przypadku proponuje się amniopunkcję ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Test PAPP-A w 13 tygodniu ciąży

Proszę o pomocno w interpretacji testu PAPP-A: Wiek ciąży: 13+3. Wiek matki 29 lat (28,9). Ciąża pierwsza. Wolne BHCG: 96,6 ng/ml. PAPP-A 2,86 mlU/ml. korygowane MoM - 2,73 .Korygowane MoM + 0,67 .Przeziernosc karkowa: 1,24. DV: ok. Kość nosowa: obecna.Ryzyko biochemiczne +NT 1:1046. Test podwójny: 1:165. Ryzyko wieku: 1:751. Trisomia 18 +NT. Beta HCG wynosi 96,6 w 13t3d (wg norm z wyników powinno wynosić: 13-14t: 19-21). Witam serdecznie. Badania takie powinien interpretować ginekolog. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Interpretacja testu PAPP-A

Dostałam wynik testu PAPP-A i jestem załamana... niestety nie do końca orientuję się, co oznaczają poszczególne parametry, proszę więc o pomoc... PAPP-A -358,98 (paracentyl 25-50) - wolne beta-hCG - 159,78 (paracentyl >95 - NT- 2,1. Ryzyko urodzenia dziecka z Zespołem Downa 1:100. Proszę mi powiedzieć, czy powinnam się martwić? Dodam jeszcze, że mam 25 lat, jest to moja pierwsza ciąża, ani w mojej, ani w mojego męża rodzinie nigdy nie było żadnych chorób tego typu. Nie rozumiem tego badania ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy podczas leczenia nadżerki można starać się o dziecko?

  Witam! Parę dni temu byłam u ginekologa, który stwierdził małą nadżerkę i zapisał mi A*** i C***. Za parę dni skończę brać A***i muszę czekać do miesiączki i po niej mam wziąć C*** i poczekać do kolejnej miesiączki i znowu to samo. Na ulotce A ... . Z tego co zrozumiałam bierze Pani na zmianę dwa leki czyli po leku C*** znowu powinna Pani przyjąć A*** czyli lek przy którym nie jest zalecane współżycie gdyż preparat ten ma za zadanie złuszczanie komórek. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest odczekanie z ciążą do momentu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Szymańska Lek. Magdalena Szymańska
Ból kręgosłupa

Bólowy zespół kręgosłupowo-korzeniowy

(...) maską dla następujących schorzeń, takich  jak: cukrzyca, półpasiec, ropień nadtwardówkowy, przewlekłe zapalenie opon ... -Horn F., Ludolph A. NEUROLOGIA - diagnostyka i leczenie, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-89581-50-7, Prusiński A ...

Amniopunkcja

Test PAPP-A i wskazania do wykonania amniopunkcji

Test Papp-a wykonano w 12 tygodniu i 6 dniach. Lekarz zalecił wykonanie amniopunkcji z uwagi na wysokie stężenie beta HCG przy prawidłowym stężeniu Papp-a. Akcja serca 156 ud/min CRL - 67,0 mm NT - 2,0 mm kość nosowa - normal, Tricuspid Doppler - normal, Ductus venosus Doppler - normal Wolny beta HCG 128,4 IU/l - 3,672 MoM Papp-a 3,538 IU/I - 1,259 MoM. Czy przy takich parametrach powinnam ... jest to ciąża? Jakie wyszły współczyniki oceny ryzyka wad genetycznych? Na podstawie tych informacji można podjąć decyzję ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Strach przed ciążą po stosunku w prezerwatywie

witam, ostatnio w nd kochałam się z narzeczonym, miałam dni płodne. Użyliśmy prezerwatywy, nie zsunęła się nie pękła,a wytrysk nie był w pochwie, tylko partner chwile przed wytryskiem go wyciągnął. No i oczywiście po stosunku zaczęłam się martwić czy czasem nie jestem w ciąży. obrzękły mi piersi, zrobiło mi sie sucho w pochwie, mam wzdęcia, podobne symptomy jak przed okresem.no ale boje sie czy to nie ciąża. czy jest to możliwe,mimo ze prezerwatywa nie pękła, nie zsunęła się, wytrysk był poza?Witam. Ciąża ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Czy może powtorzyć się ciąża bliźniacza?

Chciałabym dowiedzieć się czy może powtórzyć się ciąża bliźniacza. 6 miesięcy temu poroniłam ciążę bliźniaczą dwujajową. Chcę ponowić starania o dzidzie, ale obawiam się że znów mogę zajść w podwójna ciążę nie ukrywam, iż wolałabym jedno maleństwo .Witam! Istnieje zwiększone ryzyko ponownego wystąpienia ciąży bliźniaczej, ponieważ ciąża bliźniacza dwujajowa powstaje w wyniku podwójnej owulacji, do której predyspozycja jest dziedziczna (a więc zapisana w genach). Jednakże ryzyko to jest niewielkie. Dużo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Stosunek z prezerwatywą i wytrysk poza pochwą a obawy przed ciążą

witam, w dni płodne kochałam sie z narzeczonym. Użyliśmy prezerwatywy, nie zsunęła się nie pękła,a wytrysk nie był w pochwie, tylko partner chwile przed wytryskiem go wyciągnął. po stosunku zaczęłam się martwić czy czasem nie jestem w ciąży. obrzękły mi piersi, zrobiło mi sie sucho w pochwie, mam wzdęcia, podobne symptomy jak przed okresem.no ale boje sie czy to nie ciąża ... ale mało prawdopodobne żeby była ciąża, pozostaje tylko czekanie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Piotr Wajda Lek. Piotr Wajda