Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Porod w 37 tygodniu

Objawy ciąży

Termin porodu

(...) pomiędzy 37. a 42. tygodniem ciąży. Nie warto niepokoić się, gdy maluch nie spieszy się z przyjściem na świat. Poród po terminie ... . Jednakże tylko 4% dzieci rodzi się w przewidzianym dniu. Prawidłowo poród powinien się odbyć od 2 tygodni przed wyznaczoną datą ... dni, a data OM to 23.04.2009 r., poród powinien się odbyć 03.02.2010 r. +/- 2 tygodnie, czyli między 20.01 a 17.02.2010 r.  Ponad 2/3 kobiet nie rodzi w terminie wyznaczonym przez lekarza ginekologa. Czasem poród następuje wcześniej o 8-10 dni ...

Ginekologia

Czy dla osoby po usunięciu guza pozagałkowego poród naturalny jest bezpieczny?

JESTEM PO DWUKROTNYM USUNIECIU GUZA ( W1981, 2011) POZAGAŁKOWEGO OKA, DODAM ZE NA OKO TO NIE WIDZE. JESTEM WIEC OSOBA JEDNOOCZNĄ Z WADA WZROKU - 0,75.JESTEM W CIAŻY I MOJE PYTANIE WIĄŻE SIE Z PORODEM. CZY PORÓD NATURALNY JEST DLA MNIE BEZPIECZNY CZY TEZ LEPIEJ ZDECYDOWAC SIĘ NA CESARKĘ. MAM 37 LAT TO PIERWSZA CIĄŻAWitam. Poród drogą naturalną może doprowadzić do progresji wady wzroku, w związku z czym korzystniejsze wydaje się rozwiązanie ciąży drogą cięcia cesarskiego. ...

Ginekologia

Bóle kręgosłupa w 37-tygodniu ciąży

witam jestem w 37 tyg ciazy i wczoraj bardzo bolalo mnie w krzyzu i ciagło sie to az do noogi kolana co to za bole bałam sie ze to poród i teraz nie wiem jak mam odczytac bóle porodowe.Jeśli masz wątpliwości lepiej zgłoś się do swojego ginekologa lub na Izbę Przyjęć. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Poród

Czy powinnam mieć cesarkę?

(...) i jest wskazaniem do cięcia cesarskiego. Można też szacować masę płodu w 36-37 tygodniu i jeżeli będzie wysoka jak na wiek ciąży spróbować ... Witam! Mam 30 lat i jestem w 7 miesiącu ciąży. Jest to moja druga ciąża, pierwszy poród odbył się czerwcu 2007 r w 42 tyg przez cesarskie cięcie. Dziecko (chłopiec) ważyło 4450g i mierzyło 61 cm. Poród był wywoływany kroplówką, jednakże z powodu braku postępu ... : czy poród powinien odbyć się również przez cesarskie cięcie czy mogę rodzić naturalnie?  Witam! Należy ocenić w badaniu USG stan ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Wynik badania ginekologicznego w 37 tygodniu ciąży

Witam , jestem w 37 tygodniu ciazy i 3 dni, lekarz po badaniu dopochwowym stwierdził, ze czesc pochwowa ma dlugosc 2 cm a kanal przepuszcza 1 palec, czy to znaczy ze na dniach urodze ?? Czy jednak moge nawet z takim stanem chodzic np. jeszcze 2 tygodnie ? Prosze o odpowiedz.Dużo zależy, czy to Pani pierwsza ciąża. Od czasu wystąpienia pierwszych skurczy poród powinien nastąpić w przeciągu 48h. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Badanie ginekologiczne

Nisko ułożone łożysko w 37. tygodniu ciąży

witam mieszkam w UK i tu jak wiadomo troszke inaczej podchodza do kobiet ciezarmych jestem w 37 tyg ciazy do niedawna tz do 32 tyg ciazy niby mialam miec cesarke bo mialam nisko lozysko okazalo sie ze unioslo sie 2cm a mialo 3 wiec pani doktor poinformowala mnie ze naturalny poród ale jeszcze wczesniej robilam badania i mam podwyzszone ryzyko zes dawna i czy porod naturalny nie bedzie mi zagrazal ani dziecku dodam jeszcze ze to moja pierwasza ciaza a mam 37lat prosze o odpowiedz agnieszka:)Witam! Niestety ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Torbiel pajęczynówki - czy jest wskazaniem do cesarki?

(...) temu, było na granicy normy. Jestem w 37. tygodniu ciąży i chciałabym wiedzieć, czy torbiele pajęczynówki są wskazaniem do cesarskiego cięcia? Jakie zagrożenia niósłby ze sobą poród naturalny w takim przypadku?Witam serdecznie, w tej sytuacji powinna Pani ... jestem bez leków i wszystko jest ok. Ponad 2 lata temu urodziłam dziecko poprzez cesarskie cięcie (w pełnej narkozie). Niestety ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Starania o dziecko - czy nie jest za późno?

Rodziłam 2 w wieku 20, 21 lat. Potem 28, ostatni poród 37 lat były blizniaki. Jeden został, bo z powodu niedopatrzenia przez lekarzy poród rozpoczął się w 26 tygodniu. Dziewczynka żyje, ale powikłania porodowe sprawiły, że jest niepełnosprawna. Potem po 2 latach poroniłam. W 13 tygodniu ciąży. Jestem zrozpaczona. Nie jestem już z mężem tego dziecka niepełnosprawnego. Poznałam ... . Na podstawie dokładnego wywiadu oraz badań (w tym hormonalnych i USG), będzie on w stanie powiedzieć Pani, jakie są Państwa szanse ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Szansa na szybszy poród u kobiety w 37. tygodniu ciąży

Witam jestem juz w koncówce 37 tygodnia i lekarz ginekolog przy badaniu dwa dni temu stwierdził rozwarcie na palec wyczówalna głowke zrobił tez masaz szyjki. czop odszedł teraz mam sluz lekko brązowy. Czy jest szansa na szybszy poród co robic zeby sie juz zaczeło???Nic nie rób. Musi to nastąpić samoistnie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Gdzie urodzić?

Po terminie porodu

(...) jest w pełni gotowa na poród i nowy rozdział w życiu. Innym ostatni trymestr ciąży niemal umyka w natłoku spraw do załatwienia i planów ... dopiero w trzecim tygodniu tak liczonej ciąży. Tym sposobem rodzi się problem z obliczeniem daty porodu. Niektórzy lekarze ... przyspieszenia akcji porodowej do tego stopnia, że poród rozpocznie się w domu. Metody te mają raczej wspomóc produkcję oksytocyny ... indukcją porodu – nie wiąże się z nim jakiekolwiek ryzyko dla matki i dziecka. Poród indukowany Poród wywoływany to taki ...

Ginekologia

Skurcze macicy w 37 tygodniu ciąży

Witam, jestem w 37 tc, dziecko jest glowka do dolu, na ostatnich badaniach szyjke mialam skrocona na 1 cm ,wczoraj ok.3 w nocy mialam skurcze ale tylko wtedy gdy lezalam na boku , wygladaly one tak ze dziecko wypychalo mi sie,brzuch mialam jak piłke i w tym samym momencie straszne bole macicy,gdyzmienilam pozycje na lezacą bol powoli ustępowal,skurcze byly nie regularne,dzis w nocy mialam je 7 razy,rowniez tylko wtedy gdy lezalam na boku.czy to juz porod sie zaczyna?czy to tylko przepowiadajace?Witam! Opisane ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Czy pod koniec ciąży (w 37 tygodniu) należy odstawić przyjmowanie magnezu?

Czy pod koniec ciąży (w 37 tygodniu) należy odstawić przyjmowanie magnezu? Czy magnez może mieć negatywny wpływ na rozwój akcji porodowej (hamowanie skurczy)? Dodam, że nie dokucza mi cierpnięcie łydek.Wielce Szanowna Pani ! W sprawie magnezu w ciąży ostatnio zdania uczonych sa podzielone. Pewnie to nie znaczenia, ale w tej kwestii, zważywszy na ciążę prosze porozmawiać z lekarzem prowadzącym ciążę. Z wyrazami szacunku Marek Bulsa ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr hab. n. med. Marek Bulsa Dr hab. n. med. Marek Bulsa
Ginekologia

Nisko ułożona główka dziecka w 37 tygodniu ciąży

Witam ! Jestem w 37tyg ciąży. Na dzisiejszej wizycie lekarz powiedział mi, że główka dziecka jest bardzo nisko osadzona, a w 28tyg ciąży lekarz stwierdził, że dziecko jest o 2 tyg większe. Czy jest możliwe, że urodze przed końcem 40 tygodnia? termin mam na 16 maja. Dziś lekarz zasugerował ze moge urodzić w przeciągu 2 tygodni, czy mam się na to nastawiać ? Dodam, że brzuch ... informacji można podejrzewać, że poród będzie rozpocznie się przed terminem, dokładniejsze ustalenie momentu porodu jest niemożliwe. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Silne bóle brzucha w 27. tygodniu ciąży

jestem w 27 tyg. ciazy. od ponad mc. mam silne bole brzucha trwajace do 30 sekund kilka razy dziennie. najczesciej wystepuja wtedy gdy leze w lozku.zazywam spazmoline i luteine magnez i wit.prenatal nic nie pomaga. szyjka macicy jest zamknieta wyniki dobre. moje poprzednie 3 ciaze zakonczyly sie w tyg 37 i36 i nie mialam takich bolow jak teraz w 4 ciazy. jakie leki moga mi pomoc i czy teraz tez grozi mi porod przedwczesny. moj lekarz nie wie dlaczego tak stawia mi sie brzuch i boli prosze o odp ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr hab. n. med. Marek Bulsa Dr hab. n. med. Marek Bulsa
Ginekologia

Jazda autem w 37. tygodniu ciąży

witam jestem w 37 tyg ciazy i chciałabym sie wybrac do rodziny z tym ze jazda autem w 1 strone trwa okolo 3 godzin czy jest to bezpieczne?ciaza przebiega prawidłowoJeśli nie dojdzie do wypadku samochodowego, w którym może stać się wszystko (proszę pamiętać o konieczności zapięcia pasów pomimo bardzo zaawansowanej ciąży!), to teoretycznie nie ma przeciwwskazań. Jednak jest to już bardzo ... ). Pytanie czy jest Pani przygotowana psychicznie na poród w przypadkowym, najbliższym szpitalu położniczym? Bez względu na decyzję ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Niewielka ilość wód płodowych i skoki ciśnienia w 37 tygodniu ciąży

Jestem w 37 tc, lekarz dziś stwierdził cyt "jakoś mało tych wód się zrobiło" do tego mam nagłe skoki ciśnienia szczególnie w nocy czy ma to ze sobą jakiś związek? Bo jedyne co lekarz mi powiedział to że mam na noc brać relanium (dał recepte),odstawić sól i szykować sie bo wygląda że za niedługo będę rodzić.Wagę dziecka obliczył 3045 (dziewczynka). Wcześniej ilość wód płodowych była w normie.Witam serdecznie. Nie ma powodów do obaw. Rzeczywiście zmniejszenie się ilości wód płodowych zwiastuje poród ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Łożysko przodujące bocznie - czego mogę się spodziewać?

Witam. Jestem w 35. tygodniu ciąży. Wykryto u mnie łożysko przodujące bocznie. Znajduje się ono z prawej strony, 1 cm ... maluszka, na wypadek konieczności wcześniejszego ukończenia ciąży. Po 35. tygodniu większość placówek rezygnuje z terapii sterydowej. Ze względu na niskie usadowienie łożyska poród będzie operacyjny, tj. przez cesarskie cięcie. Najprawdopodobniej poród zostanie wykonany po ukończeniu 37. tygodnia ciąży, kiedy zakończą się procesy organogenezy i płód będzie całkowicie zdolny do samodzielnego ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Ginekologia

Bolesność podbrzusza w 34. tygodniu ciąży

witam jestem w34tyg ciazy od liklku dni mam bolesci podbrzuszne takie jak miesiaczka trwaja kilka sekund a od soboty zaczelo bolec mnie krocze i brzuch w okolicy pempka i zauwazylam plamienie w kolorze toffi dwie trzy plamki na bieliznie,i duza wrazliwosc piersie czy to znaczy porod?Trzeba zglosic sie na kontrolę do lekarza ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Robert Gardocki Lek. Robert Gardocki
Ginekologia

Wielowodzie w 40. tygodniu ciąży a poród

Witam Mam stwierdzone wielowodzie AFI 27, jestem w 40 tygodniu ciąży. Nie odczuwa nadmiernych skurczy, jeżeli juz to slabe. Tydzień temu badal mnie lekarz i stwierdzili 3\ 4 cm rozwarcia i ze poród będzie lada moment,po kilku dniach badal mnie inny lekarz ... w przypadku wielowodzia? Czy mogę sama przyspieszyć poród? Pozdrawiam.Witam! Trudno określić skąd tak dwie różne diagnozy. Być może doszło do jakiejś pomyłki. O szczegółach dotyczących wielowodzia polecam przeczytać w artykułach: http://parenting.pl/portal/wielowodzie-w ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 1 inny
Ginekologia

Czy powinnam przestać karmić piersią?

To 4t i 5d ciąży(miesiączka6X).3XI plamienie o krwistym zabarwieniu ze śluzem-ustało po1h.5XI BeataHCG 44,4. 7XIplamienie(obfitrze)-kolor czerwony przechodzi w brunatny. Szpitalne rozpoznanie z USG grav recens. BetaHCG 109.W nocy plamienie ustało wst.ból w podbrzuszu.8XI lekko różowy śluz i ból w podbrzuszu.2lata temu poroniłam ok.8t.Rok temu 37t.poród naturalny.10w skali Apgara dziecko miało problemy z adaptacją przebywało w inkubatorze-skończyło sie dobrze.Czy powinnam przestać karmić piersią?Witam, będąc w ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Kroplówka przyspieszająca poród

(...) w ramach porady internetowej. By ocenić jaki poród będzie dla Pani najlepszy należałoby znać dokładniejsze informacje dotyczące Pani stanu zdrowia/historii choroby (w tym historii położniczej). O tym jaki poród będzie dla Pani najlepszy proszę zatem porozmawiać ... Witam jestem w 26 tygodniu ciazy, pierwsze dziecko urodzilam przez ciecie cesarskie -wcześniak ur w 34 tyg ciąży, drugie ... bedzie ciecie i z tad moje pytanie do Panstwa. Chciałabym tez wiedziec czy moge dostac kroplowke przyspieszajaca porod ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 1 inny
Ginekologia

Bóle brzucha a ciąża zagrożona

witam mam na imie aneta mam 37 lat jestem w 27 tygodniu ciazy.Ciaza jest zagrozona tzn,łożysko jest centralnie położone,do tego od trzech dni mam bóle brzucha w okolicy pępka w dół przy tym brzuch mi twardnieje.Bardzo prosze niech mo ktos powie co mam zrobic w tym przypadku,zaczynam sie bac i denerwowac,czy to juz by sie zblizał przedwczesny poród.prosze o podpowiedz co mam dalej zrobic .pozdrawiam AnetaWitam serdecznie. Pani objawy zdecydowanie wymagają konsultacji ginekologicznej i bezpośredniego przeprowadzenia ...

USG

Nabycie wady rozszczepu wargi u dziecka po 22 tygodniu ciąży

W 22tyg.ciąży na USG w3D lekarz nie stwierdził żadnej wady u dzidziusia,a teraz w 37 tyg.na zwykłym USG lekarka podejrzewa rozszczep wargi. Czy to możliwe że dziecko nabyło wadę po 22tyg.ciążyTa wada wykształca się wraz z rozwojem płodu, a rozszczep wargi może być rożnego stopnia i nasilenia. Może wcale nie być widoczny w 22 tygodniu ciąży, a dopiero zauważalny w 37 tygodniu, gdy płód jest już duży. To tylko podejrzenie. Wszystko okaże się dopiero po urodzeniu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Cukrzyca

Wizyta u endokrynologa po przedwczesnym poronieniu

Witam serdecznie mam pytanie we wrzesniu mialam przedwczesny porod w 22 tygodniu przez odejscie wod plodowych teraz dostalam wezwanie na konsultacje do endokrynologa.Czy ta wizyta ma cos wspolnego z poronieniem I czego mam sie spodziewac bo troche jestem przerazona dodam ze mieszkam w wielkiej brytani.w ciazy mialam cukrzyce ciazowa I nie wiem czy to wszystko ma cos wspolnego z ta wizyta.z gory dziekuje za odpowiedzNie wiem jaki jest system ochrony zdrowia w Wielkiej Brytanii- być może oznaczono u Pani poziom ...

Badania

Badanie GBS

(...) Badanie powinny wykonywać wszystkie kobiety między 35. a 37. tygodniu ciąży. Pobiera się wymaz z przedsionka pochwy, a także drugi ... , do którego powinny przystąpić kobiety między 35 a 37 tygodniem ciąży. Oceniane jest wówczas, czy bakterie GBS będą obecne w drogach ... zapalenie błon płodowych, wcześniejsze pęknięcia błon płodowych czy przedwczesny poród. Cel pobierania wymazu z pochwy (GBS) Bakterie paciorkowca występują u co trzeciego człowieka. Sama obecność tych bakterii w naszym organizmie (w układzie pokarmowym ...

Ginekologia

Brak miesiączki, negatywny test, wzdęcia i podwyższona temperatura – czy mogę być w ciąży?

(...) w ciąży? Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ w marcu 2010 r. moja kolejna ciąża zakończyła się niepowodzeniem (poród w 26 tygodniu ... Witam, ostatnią miesiączkę miałam 27.12.2010 r. Od lipca 2010 r. moje cykle wynoszą 31 dni, więc miesiączkę powinnam dostać 27.01.2011 r. W dniu 28.01.2011 r. zrobiłam popołudniu test ciążowy - wynik negatywny. Obecnie mam podwyższoną temperaturę 37-37,6 stopni i bolące piersi oraz uczucie parcia na stolec i wzdęcia. Od grudnia zaczęłam przyjmować progesteron, od 16 dnia cyklu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
Cytologia

Wynik wymazu z dróg rodnych w 37. tygodniu ciąży

Witam mam pytanie odnośnie interpretacji badania wymazu z dróg rodnych. Jestem w 37 tc i otrzymałam następujący wynik badania "W warunkach tlenowych wyhodowano : Florę fizjologiczną pochwy Wzrost obfity +++." Czy jest to powód do niepokoju czy raczej radości? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam, EmiliaRadości! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Poród martwego dziecka w 18. tygodniu ciąży a torbiele

Witam. 2 lipca br musiałam urodzić moją martwa córeczkę w 18 tygodniu. Po 3 tyg od poronienia znaleziono na prawym janiku trojkomorowa torbiel o wielk 8x5cm z czego po tygodniu jedna komora pękła a teraz po okresie kolejna sie wchłonęła. Teraz mam jedna torbiel o wielkości 4x6. Czy jest możliwe ze jeszcze sie wchłonie? Mimo ze juz miałam okres?W szpitalu powiedzieli ze jezeli sie nie wchłonie to będę miała operacje. Kiedy będziemy mogli sie starać o kolejne dziecko? Jestem pełna obaw. :(Wielce Szanowna Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr hab. n. med. Marek Bulsa Dr hab. n. med. Marek Bulsa
Ginekologia

Bolesne skurcze macicy podczas chodzenia w 35 tygodniu ciąży - czy powinnam się niepokoić?

(...) się z ginekologiem, aby wykluczyć poród przedwczesny. Uporczywe, regularne i coraz bardziej bolesne skurcze występujące przed 36 tygodniem ciąży mogą oznaczać poród przedwczesny. W takim przypadku bardzo ważne jest przeprowadzenie diagnostyki ... , mięśniaki macicy, zapalenie wyrostka robaczkowego. W przypadku podejrzenia ciężarnej o poród przedwczesny diagnoza musi być ... na podstawie następujących kryteriów: -wiek ciążowy < 37 tygodni, -udokumentowana czynność skurczowa (>=4 skurcze na 20 minut ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Hat Lek. Marta Hat
Poród

Poród w wodzie

Wielu kobietom wydaje się, że poród w wodzie jest czymś nienaturalnym, a nawet niebezpiecznym. Tymczasem ma on wiele zalet ... o temperaturze 36-37 stopni Celsjusza. Woda musi być, oczywiście, ciągle wymieniana, ponieważ podczas porodu wypływają wody płodowe i śluz ... jest nawet tylko w I okresie porodu (w czasie rozwierania szyjki macicy), dziecko zaś przychodzi na świat już na łóżku porodowym. Kobiety rodzące ... – falowanie wody stymuluje poród; mniejszy ból porodowy – woda łagodzi napięcie nerwowo-mięśniowe; wygodniejsza ...

Poród

Twardnienie brzucha podczas oddawania moczu w zagrożonej ciąży

(...) łożsyka (w tym przypadku często obecne jest też krwawienie). Wtedy również grozi poród przedwczesny i należy jak najszybciej udać ... Witam! Jestem w 30 tygodniu ciąży, która jest zagrożona. Przy oddawaniu moczu boli mnie pochwa a brzuch robi się twardy, a dziecko tak jakby zwijało się w kłębek. Czasem też jak wstaję to z bólu nie mogę się wyprostować. Co mam robić i co to może ... , nasilają się i towarzyszy im ból to znaczy że może rozpoczynać się poród! Pulsowanie które Pani odczuwa to może być po prostu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Ryzyko porodu przedwczesnego w 32 tygodniu ciąży i miękkiej szyjce macicy

(...) do szpitala czy poczekać do wizyty i czy naprawdę grozi mi szybki poród przedwczesny proszę o odpowiedzW związku z poprzednim porodem ... Dziendobry jestem w 32 tygodniu ciąży 4 dni temu lekarz mierzył szyjkę ma 13mm i badał mnie na fotelu że, jest miękka (córkę urodziłam w 32 tygodniu) dostałam zastrzyki dexaven i mam dużo leżeć ale nie jestem w szpitalu zaczełam odczuwać bóle podbrzusza ... objawami nakazującymi niezwłoczne udanie się do szpitala.Witam serdecznie. Poród przedwczesny rozpoczyna się podobnie ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 2 innych
Ginekologia

Cytomegalia a 37. tydzień ciąży

WitamW ciazy nie mialam robionego wyniku ns cytomegalie dopiero jak urodzilam w 37 tygodniu ciazy zrobiono mi wynik i wyszlo ze igg mialam500 a igm 0.4 moja moja corka urodzila sie zdrowa dostala10 w skali abgar. Ale miala zly wynik na cytomegalie igg41 a igm0.2 corka ma teraz 6 tygodni moje pytanie jest takie czy to jest wtorne czy pierwotne zakazenie czy moglam podczas ciazy przekazac corce przeciwciala i one spadna jak na razie byla zoltaczka i teraz tarczyca ale nie ma wrodzonej.Witam! Najprawdopodobniej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Wodnista wydzielina w 38 tygodniu ciąży

Witam jestem w 38 tc. W poniedziałek wieczorem wypłynęlo mi dośc sporo wodnistej wydzieliny, pojawiła sie również we wtorek około południa, myślałam ze to wody ale lekarz stwierdził, że nie. Nie powiedział też co to mogło być? Teraz od jakiś trzech dni zauważyałm że pojawia mi się sporo gęstego przeżroczystego bezzapachowego śluzu. Czy może to być tzw czop. I czy poród możę być rychły, czy raczej odległy?W 38 tygodniu w każdym momencie można się już spodziewać porodu. Dlatego wskazana jest czujność i baczna obserwacja ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Badanie elektrokardiograficzne

Zaburzenia rytmu serca a poród

Witam, jestem obecnie w 32 tygodniu ciąży i od 25 tygodnia zmagam sie z problemami z sercem-kołatania, duszności. Miałam wykonane EKG w normie, Echo serca w normie oraz 2 holtery 24 h, które wykazały: 1. Rytm zatokowy prawidłowy, 973 tachykardie, 2RR 996, 660 pojedyncze przedwczesne pobudzenia komorowe (w tym 3 pary); 2. Rytm zatokowy prawidłowy, 801 tachykardie, 2RR 94, 551 ... nerwową z syndromem "białego fartucha". Obawiam się komplikacji podczas porodu, ponieważ poród wymaga dużej siły i energii ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Karol Kaziród-Wolski Lek. Karol Kaziród-Wolski
Ginekologia

Wyniki badań 48-latki a menopauza

Ostatnia miesiączka 9.05. 13r; Wiek 48- czy te wyniki świadczą o menopauzie? Czy jeszcze jestem płodna? LH37,50 faza folikularna 2,39-6,60 mlU/ml faza lutealna 0,90-9,33 j.w. środek cyklu 9,06-74,24 j.w. po menopauzie 10,39-64,57j.w.Witam serdecznie. Poziom LH o którym Pani pisze może świadczyć o dwóch stanach - owulacji bądź menopauzie. Pojedyncze oznaczenie nie daje nam pewności co do tego, że owulacja już nie występuje. Pomocne byłoby tutaj ponowne oznaczenie po około tygodniu. Bardziej miarodajną ...

USG

Zbyt mały przyrost masy płodu

Jestem w34tygodnie w ciozy I odpoczotku duzo pracuje fizycznie przemeczam sie I dzwigam I nie brakuje mi stresu to moja tszecia cioza muj syn ma 17 curka 8 lat tears bedzie tszecie ja mam 37 dodam ze muj brzuch nie jest zbyt duzy jak bylam w 27tygodniu to moj maluch wazyl 1000gram od tamtej pory nie mjalam jusz usg prosze mi powiedziec czy moje dziecko moze urodzic sie zdrowe?Na pytanie o stan dziecka może odpowiedzieć jedynie ginekolog, który wykonuje Pani badanie usg. Na pewno należałoby ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Milena Lubowicz Lek. Milena Lubowicz
Ginekologia

Badania genetyczne w 12 tygodniu ciąży u 37-latki

w 12 tyg.ciąży NT 2,5 wiek 37l PAPPA 1:493 brak wskazań w/g genetyk do amniopunkcji.Połówkowe obustronne pielektazje oraz posz.komór bocznych mózgu 11mm wskazania do amnio pod kątem wentrikulomegalii i trisomii21.Nie wykonałam lekarz prowadzący opinia NT 2,5 norma a posz.komór i pielaktazje u chłopców częste.Teraz nie wiem czy zrobić jakieś badania i ewent.jakie.Proszę o pomoc jakie badania jeszcze wykonać czy amnio też?To moja druga ciąża pierwsza dziecko zdrowe.W rodzinie brak chorób genetyczn ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Wynik badania w ciąży i mała ilość wód płodowych

witam jestem w 21,4 tygodniu ciąży. wylądowałam w szpitalu z powodu małej ilości wód płodowych. po 4 dniach ilość wód wróciła do normy. na wypisie ze szpitala mam rozpoznanie: poronienie zagrażające C I P I 20 Hbd. Abortus imminens Badanie USG : położenie podłużne miednicowe, postawa II, BPD - 49mm=20w6d ; FL - 37,8mm = 21,5; HC -190,9 = 21w2d; FHR - 147'; AC - 165,5mm=21,4 EFW - 444g Łożysko ściana przednia, st. dojrzałości I. Serce płodu 4-jamowe, ciągłość kręgosłupa zachowanaWitam. Wynik USG ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
SIDS (śmierć łóżeczkowa, zespół nagłej śmierci niemowląt)

Profilaktyka zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej

(...) nikotyna. Ryzyko podnoszą także czynniki ze strony dziecka: poród za wczesny (przed 37 tygodniem) lub za późny (po 41 tygodniu), waga noworodka poniżej 2500 g, punktacja Apgar poniżej 6 pkt., poród zabiegowy, za wczesne odpłynięcie płynu owodniowego ...

Ginekologia

Krucha szyjka macicy w połowie ciąży - czy to może oznaczać przedwczesny poród?

Witam! Mam 24 lata i jestem w 20 tygodniu ciąży. Tydzień temu pojawiło się u mnie niewielkie plamienie, po którym natychmiast udałam się do lekarza. Po badaniu okazało się, że łożysko jest na swoim miejscu, jednak lekarz stwierdził, że szyjka macicy ... , gdy zbyt wcześnie zaczyna się przygotowywać do porodu.W takim wypadku jest to wskazaniem do założenia tzw. szwu okrężnego, który ma za zadanie zapobiegać dalszemu skracaniu co może spowodować przedwczesny poród. Ważne by pozostała Pani pod stałą opieką ginekologa ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Szymańska Lek. Magdalena Szymańska
Ginekologia

Czy mogę starać się o dziecko przy zakażeniu pasożytniczym?

(...) że mam już 4 poronienia za sobą i jeden poród w 22 tygodniu ciąży. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź, dziękuję Irena ... Witam, od dłuższego czasu mam problem z glistą ludzką. Leczyłam W*** 3 dawkami jeszcze we wrześniu i miał być spokój, a teraz znów badanie wykazało obecność tego pasożyta. W związku z tym, że planuję ciążę [ivf ] w listopadzie, chcę zapytać, czy jeśli nie wyleczę tego paskudztwa, to mogę w ogóle przystąpić do zabiegu ivf, czy lepiej przeleczyć jeszcze jedną dawką leku ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Objawy ciąży

Ciąża mnoga

(...) tygodniu; odczuwasz ruchy płodu w kilku miejscach jednocześnie; stwierdzono liczne drobne części płodu; stwierdzono trzy duże części ... niewydolność ciśnieniowo-szyjkową, przedwczesny poród, przedwczesne pęknięcie błon płodowych, wielowodzie. Płody umierają pięciokrotnie ... odbywają się przed terminem. Większość bliźniaków po ukończeniu 37 tygodnia ciąży jest zdolna do samodzielnej egzystencji. Wszelkie ... obserwacji. Poród bliźniaków jest wydarzeniem wysokiego ryzyka. Niewątpliwie w takiej sytuacji najbezpieczniejszy dla matki i bliźniąt ...

Ginekologia

Podróż w 33. tygodniu ciąży

Witam,zaczynam 33tc,mojaPani ginekolog kilka dni temu stwierdziła,że główka dziecka bardzo napiera i bardziej przypomina to36/37tcSzyjka macicy zamknięta,główka w polu krzyżowym.Zaleciła maksymalnie możliwe oszczędzanie się,głównie leżenie.3lata temu urodziłam córkę koniec36tc10pkt.z dnia na dzień pojawił się śluz z pasmami krwi.Chcieliśmy w weekend wyjechać260km od WarszawyChciałabym prosić o radę czy mogę wybrać się w taką podróż czy lepiej zostać wWarszawie i nie podróżować dopóki nie urodzę ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Krwawienie w późnej ciąży - o co chodzi?

Witam! Jestem w 34 tygodniu ciąży. Ostatnio trafiłam do szpitala z bardzo obfitym krwawieniem. Nie mogli zdiagnozować przyczyny. Na USG okazało się, że z małym jest wszystko ok, z łożyskiem też. Na drugi dzień krwawiłam mniej. Stwierdzili że to może HPV, nadżerka czy polip. W końcu krwawienie ustało i wysłali mnie do innego szpitala z lepszą opieką, gdyż stwierdzili, że może to wywołać przedwczesny poród. Tutaj lekarze zbadali mnie, zrobili kolejne USG i wszystko jest w najlepszym porządku. Szyjka ma 2,37 ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Czy mamy jeszcze szanse na zdrowe dziecko?

Mam 37 lat, pięcioro dzieci i bardzo pragnę mieć jeszcze jedno. Po roku, gdy odstawiłam zastrzyki antykoncepcyjne (wzięłam ... kobieta zorientuje się, że doszło do poczęcia. Jak rozumiem, w 7 tygodniu wykonano badanie USG, które nie wykazało czynności serca ... USG po tygodniu, by upewnić się co do diagnozy. Brak czynności serca zarodka w 7 tygodniu świadczy o tym, że raczej nie ma już ... poród zdrowego dziecka. Fakt, że ma Pani już pięcioro dzieci, prognozuje na Pani korzyść. Po 2-3 cyklach po zakończeniu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Test ciążowy

Stosowanie Duphastonu na niski progesteron

Witam, Przyjmuję duphaston ponieważ miałam niski progesteron (0,37 ) a mogłam zajść w ciążę.Lekarz kazał go brać i zrobić hcg po tygodniu (wynik negat).Mam brać do wystąpienia okresu (w razie braku ciąży) a jeśli by była, cały czas.Okres spóźnia się już 5 dni,a jak zrobiłam powtornie hcg 4 dni temu było negatywne.Mam powtórzyć test ciążowy,mogło być za wcześnie na pozytywny wynik? Lek biorę 2x dziennie ,zaraz skończą mi się tabletki..Pojawił sie za to gęsty kremowy śluz. proszę o radę.Proszę powtórzyć ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500