Potas w jedzeniu

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną ci ręce i nogi, masz nadciśnienie, to musisz uważać. Powodem takich dolegliwości może być niedobór potasu. Jest to najlepszy moment, by wzbogacić swoją dietę w jego źródła – banany, suszone owoce, pomidory i ziemniaki.

Spis treści:
  1. 1. Rola potasu w organizmie
  2. 2. Objawy niedoboru potasu
  3. 3. Pokarmy bogate w potas

1. Rola potasu w organizmie

Potas jest elektrolitem, podobnie jak sód i chlor. Rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. W naszym organizmie, który składa się z wody, znajduje się niemal wszędzie: we krwi, w komórkach, w chłonce, w przestrzeni międzykomórkowej. Potas pełni wiele funkcji w organizmie, bez których nie mógłby on prawidłowo funkcjonować. Dzięki temu, że łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarcza komórkom substancji odżywczych, jednocześnie zabierając zbędne produkty przemiany materii.

Ponadto potas bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów oraz pobudza wydzielanie insuliny. Pozwala prawidłowo funkcjonować układowi nerwowemu, mięśniom, pomaga w dotlenieniu mózgu. Potas jest pierwiastkiem, który poprawia koncentrację i zdolność myślenia. Jednak główną jego funkcją jest kontrolowanie pracy nerek, ciśnienia krwi i regulowanie gospodarki wodnej.

2. Objawy niedoboru potasu

Niedobór potasu w organizmie może objawiać się podenerwowaniem lub zmęczeniem. Innymi symptomami są puchnące nogi i ręce, nadciśnienie, nieregularne bicie serca. Jeżeli po wysiłku lub w upalne dni pojawiają się skurcze mięśni nóg, to również może być objaw niedoboru potasu. Organizm w ten sposób informuje nas, że mamy braki i że należy je uzupełnić. Dzienne zapotrzebowanie na potas dla dorosłej osoby to 2000-3000 mg.

Środki moczopędne, leki nasercowe i leki stosowane przy nadciśnieniu, zażywane przez długi czas, mogą powodować, że z moczem będziemy wydalać potas. Osoby na diecie odchudzającej, cierpiące na biegunki i wymioty, stosujące środki przeczyszczające są również narażeni na niedobór potasu.

Preparaty z potasem czasami zaleca się chorym na cukrzycę, aby poprawić ich wrażliwość na insulinę. Preparaty te powinny być zażywane zawsze w porozumieniu z lekarzem. Nadmiar potasu może zaszkodzić, np. osobom z chorymi nerkami. Przy ich nieprawidłowej pracy może dojść do gromadzenia się jonów, co zaburza pracę serca i może zagrozić nawet życiu chorego. Ponadto, zbyt duża ilość potasu w organizmie w połączeniu z niektórymi lekami na arytmię i niewydolność serca oraz nadciśnienie może doprowadzić do poważnych zaburzeń pracy serca.

3. Pokarmy bogate w potas

Potas to pierwiastek, który występuje we wszystkich produktach, oprócz cukrów i tłuszczów. Suszone owoce mają go najwięcej: figi, morele, rodzynki, jabłka. Dużo tego pierwiastka zawierają również banany, awokado, pomidory, ziemniaki, cytrusowe owoce, zielone warzywa liściaste.

Największe źródła potasu w 100 g produktu:

  • morele suszone – 1666 mg,
  • figi suszone – 938 mg,
  • banany – 395 mg,
  • awokado – 600 mg,
  • seler – 320 mg,
  • grejpfruty – 277 mg,
  • ziemniaki – 357 mg,
  • pomidory – 282 mg,
  • kiwi – 290 mg.

Nasz organizm potrzebuje regularnego dostarczania mu potasu, aby funkcjonował prawidłowo. Niedobór potasu poważnie zaburza działanie organizmu, a można tego w prosty sposób uniknąć. Prawidłowa dieta, także wspomagana suplementacją, już w niedługim czasie pozwoli pozbyć się niedoborów.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
2

Komentarze

Pytania do specjalistów

Opuchnięcie ciała po jedzeniu

Dzień dobry. Mój problem polega na tym, że jak cokolwiek zjem puchnę na całym ciele. Ciało jest wtedy bardzo miękkie i okropnie się czuję. Po kilkudniowej głodówce zazwyczaj przechodzi, lecz gdy tylko coś zjem znowu mam problem.

Odpowiada: Mgr inż. Magdalena Kubik Mgr inż. Magdalena Kubik i 3 innych
Brak opanowania w jedzeniu a odchudzanie

Ile powinnam ważyć? Mam 16 lat w maju skończę 17 i mierzę 173 cm, a ważę 54kg.. Czy to nie za dużo? Próbuje stosować jakiekolwiek diety ale mi to nie wychodzi, bo nie umiem się powstrzymać od jedzenia... kocham jeść, niestety :((. Zazwyczaj ćwiczę z Mel...

Odpowiada: Mgr Kamila Krocz Mgr Kamila Krocz i 2 innych
pokaż 5 następnych

Artykuły Składniki mineralne

Składniki mineralne Potas w organizmie

(...) dla rozwijającego się płodu.(Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa...

Składniki mineralne Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne Witaminy dla kobiety

Witaminy to bardzo cenne składniki produktów żywnościowych, bowiem dostarczane wraz z nimi do naszego organizmu, spełniają dużo istotnych funkcji. Ważne są także minerały. Na witaminy i sole mineralne w diecie powinny zwrócić uwagę...

Składniki mineralne Rola soli mineralnych

Nazwą „sole mineralne” określa się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze – w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniają funkcję budulcową i regulatorową.

Składniki mineralne Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego własne powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo... Składniki mineralne zawarte w pożywieniu Wapń Składnik ten znajduje się gł ... , Składniki mineralne, żelazo w pożywieniu, magnez w...

Składniki mineralne Niedobór fosforu

(...) ilościach wapń i fosfor.(Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa żywność, Zdrowa dieta...

Składniki mineralne Sód w organizmie

(...) (Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa...

Składniki mineralne Niedobór wapnia

(...) (Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Poziom...

Składniki mineralne Niedobór miedzi

(...) 18 lat powinna wraz dietą dostarczać 2,0 mg, a osoby powyżej 19 roku życia około 3,0 mg miedzi.(Zdrowa dieta, Składniki...

pokaż 10 następnych