Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Potas w jedzeniu

https-www-flickr-com-photos-somemixedstuff-2443771148_3544.jpg
Zdjęcie autorstwa Davide Restivo / CC BY-SA 2.0

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną ci ręce i nogi, masz nadciśnienie, to musisz uważać. Powodem takich dolegliwości może być niedobór potasu. Jest to najlepszy moment, by wzbogacić swoją dietę w jego źródła – banany, suszone owoce, pomidory i ziemniaki.

1. Rola potasu w organizmie

Potas jest elektrolitem, podobnie jak sód i chlor. Rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. W naszym organizmie, który składa się z wody, znajduje się niemal wszędzie: we krwi, w komórkach, w chłonce, w przestrzeni międzykomórkowej. Potas pełni wiele funkcji w organizmie, bez których nie mógłby on prawidłowo funkcjonować. Dzięki temu, że łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarcza komórkom substancji odżywczych, jednocześnie zabierając zbędne produkty przemiany materii.

Ponadto potas bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów oraz pobudza wydzielanie insuliny. Pozwala prawidłowo funkcjonować układowi nerwowemu, mięśniom, pomaga w dotlenieniu mózgu. Potas jest pierwiastkiem, który poprawia koncentrację i zdolność myślenia. Jednak główną jego funkcją jest kontrolowanie pracy nerek, ciśnienia krwi i regulowanie gospodarki wodnej.

2. Objawy niedoboru potasu

Niedobór potasu w organizmie może objawiać się podenerwowaniem lub zmęczeniem. Innymi symptomami są puchnące nogi i ręce, nadciśnienie, nieregularne bicie serca. Jeżeli po wysiłku lub w upalne dni pojawiają się skurcze mięśni nóg, to również może być objaw niedoboru potasu. Organizm w ten sposób informuje nas, że mamy braki i że należy je uzupełnić. Dzienne zapotrzebowanie na potas dla dorosłej osoby to 2000-3000 mg.

Środki moczopędne, leki nasercowe i leki stosowane przy nadciśnieniu, zażywane przez długi czas, mogą powodować, że z moczem będziemy wydalać potas. Osoby na diecie odchudzającej, cierpiące na biegunki i wymioty, stosujące środki przeczyszczające są również narażeni na niedobór potasu.

Preparaty z potasem czasami zaleca się chorym na cukrzycę, aby poprawić ich wrażliwość na insulinę. Preparaty te powinny być zażywane zawsze w porozumieniu z lekarzem. Nadmiar potasu może zaszkodzić, np. osobom z chorymi nerkami. Przy ich nieprawidłowej pracy może dojść do gromadzenia się jonów, co zaburza pracę serca i może zagrozić nawet życiu chorego. Ponadto, zbyt duża ilość potasu w organizmie w połączeniu z niektórymi lekami na arytmię i niewydolność serca oraz nadciśnienie może doprowadzić do poważnych zaburzeń pracy serca.

3. Pokarmy bogate w potas

Potas to pierwiastek, który występuje we wszystkich produktach, oprócz cukrów i tłuszczów. Suszone owoce mają go najwięcej: figi, morele, rodzynki, jabłka. Dużo tego pierwiastka zawierają również banany, awokado, pomidory, ziemniaki, cytrusowe owoce, zielone warzywa liściaste.

Największe źródła potasu w 100 g produktu:

  • morele suszone – 1666 mg,
  • figi suszone – 938 mg,
  • banany – 395 mg,
  • awokado – 600 mg,
  • seler – 320 mg,
  • grejpfruty – 277 mg,
  • ziemniaki – 357 mg,
  • pomidory – 282 mg,
  • kiwi – 290 mg.

Nasz organizm potrzebuje regularnego dostarczania mu potasu, aby funkcjonował prawidłowo. Niedobór potasu poważnie zaburza działanie organizmu, a można tego w prosty sposób uniknąć. Prawidłowa dieta, także wspomagana suplementacją, już w niedługim czasie pozwoli pozbyć się niedoborów.

Bożena Szalko,
Komentarze (1)

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem...

Składniki mineralne

Selen - często zapominany pierwiastek w żywieniu człowieka

Selen jest śladowym, lecz niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składnikiem mineralnym. Bierze on udział w wielu procesach biochemicznych i fizjologicznych. W ustroju znajduje się przede wszystkim w trzustce, tarczycy, przysadce...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE" - warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych...

Składniki mineralne

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia w organizmie (hipokalcemia) prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, osteoporozy i tężyczki u dzieci. Najczęstszą przyczyną niedoboru wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta. Przyczyny niedoboru wapnia  Wapń jest makropierwiastkiem...

Składniki mineralne

Niedobór cynku

Cynk jest mikroelementem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Każda komórka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tego pierwiastka. Cynk jest niezbędny do prawidłowego wzrostu organizmu, regeneracji tkanek oraz bierze udział w procesach rozrodczych i...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony...

Składniki mineralne

Cynk w jedzeniu

Cynkjest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za aktywność około 200 enzymów, dlatego ma wpływ na wszystkie procesy życiowe zachodzące w ciele. Niedobór cynku objawia się zmianami skórnymi,...

Składniki mineralne

Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego własne powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo... Składniki mineralne zawarte w pożywieniu Wapń Składnik ten znajduje się głównie w kościach i zębach. Jest niezbędny do ich prawidłowego funkcjonowania. Wapń w pożywieniu zmniejsza produkcje tłuszczu w...

Składniki mineralne

Rola potasu w organizmie

Puchnące ręce lub nogi, nieustające bóle głowy lub problemy ze snem - czy zauważasz u siebie podobne objawy? Ciągłe podenerwowanie i nieregularne bicie serca - to może być znakiem, że w twojej diecie brakuje potasu. Potas jest jednym z elektrolitów...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

Specjaliści od żywienia alarmują, że coraz więcej dzieci spożywa za mało wapnia. Oznacza to, że nie są w stanie osiągnąć optymalnej masy kości, co przekłada się na ryzyko złamań i osteoporozy. Mocne kości są niezwykle istotne, dlatego rodzice powinni...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500