Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz przez chorych na celiakię, opiera się na eliminowaniu z codziennych posiłków pokarmów z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Produkty mączne dozwolone w diecie bezglutenowej muszą być wytworzone ze zbóż pozbawionych glutenu – kukurydzy, ryżu, prosa, gryki, soi, sorgo, mąki ziemniaczanej czy tapioki. Można z nich przygotowywać takie same potrawy jak z mąki pszennej.

1. Oznaczenia i dostępność produktów bezglutenowych

Produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem przedstawiającym przekreślony kłos, który może mieć jednak różnorodne formy i odmienną kolorystykę. Jeśli kupujesz artykuły spożywcze nieoznakowane w ten sposób, zawsze dokładnie przeczytaj ich skład umieszczony na etykiecie produktu. Zwyczajowy sposób oznaczania produktów bezglutenowych to opis słowny: „produkt bezglutenowy”, „produkt nie zawiera glutenu”, „gluten free”.

Produkty bezglutenowe można kupić w dużych sklepach i supermarketach. Do niedawna dostępne były tylko bezglutenowe krążki ryżowe, bezglutenowy chleb chrupki oraz nieliczne ogólnodostępne produkty spożywcze oznaczone jako bezglutenowe. Obecnie w wybranych sieciach handlowych można w ciągłej sprzedaży nabyć podstawowe bezglutenowe produkty spożywcze wybranych producentów. Produkty bezglutenowe można również nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i przez Internet. W każdym większym mieście przynajmniej jeden ze sklepów ze zdrową żywnością posiada w miarę szeroki asortyment produktów bezglutenowych, obejmujący: bezglutenowe mąki, makarony, chleb i ciastka. Niestety, świeży chleb, bułki, wyroby garmażeryjne i ciasta deserowe najczęściej dostępne są wyłącznie na zamówienie.

2. Dieta bezglutenowa na co dzień

Większość produktów bezglutenowych jest uboga w żelazo, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, dlatego w diecie należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw, a także roślin strączkowych. Przy skłonnościach do zaparć warto do posiłków dodawać otręby ryżowe, sojowe lub kukurydziane. Jadłospis należy również wzbogacić o ryż pełnoziarnisty i kaszę gryczaną – są to dobre źródła węglowodanów, których w diecie bezglutenowej na ogół jest zbyt mało.

Dieta bezglutenowa wprowadzona ze wskazań zdrowotnych wymaga bardzo dokładnego przestrzegania jej zasad. W sprzedaży jest wiele produktów bezglutenowych – pieczywo, makarony, słodycze, mieszanki mąki bezglutenowej przeznaczone do przyrządzania potraw w domu. Pozwala to na urozmaicenie jadłospisu, który powinien być dostosowany do wieku i wymogów racjonalnego żywienia. Przyrządzone potrawy bezglutenowe może jeść cała rodzina.

Większość przepisów kulinarnych da się bez trudu dostosować do diety bezglutenowej, np. zupa nie musi być przyprawiona mąką, zwykły makaron można zastąpić bezglutenowym lub ryżem albo kaszami, kotlety mogą być obtoczone w bułce bezglutenowej lub w samym jajku. Pieczywo i ciasta bezglutenowe, kupowane w sklepie czy też pieczone w domu, również może jeść cała rodzina. Przy zakupie jogurtów, wędlin, koncentratów należy zwrócić uwagę, czy nie są zagęszczane glutenem.

3. Problem „czystości produktów”

Wielu ludzi błędnie przyjmuje, że dieta bezglutenowa skomponowana jest w całości z produktów bezglutenowych, takich jak pieczywo cukiernicze, mąka, chleb i makaron. Takie przekonanie wynika z utożsamiania glutenu wyłącznie z mąką. Jednak producenci żywności dostrzegli technologiczne właściwości glutenu (gluten wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw), stąd występuje on w wielu produktach spożywczych, m.in. w:

  • wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanych przetworach mięsnych,
  • przetworach rybnych,
  • produktach mlecznych, takich jak jogurty, sery, śmietana,
  • słodyczach, takich jak czekolady, cukierki, lizaki, chipsy,
  • lodach,
  • sosach, ketchupach, majonezach, koncentratach,
  • przyprawach,
  • napojach,
  • suszonych owocach.

Przy zakupie powyższych produktów spożywczych należy być ostrożnym i zawsze czytać etykiety z informacjami o składzie. Wiele osób w dalszym ciągu mylnie uważa, że tak jak wiele lat wcześniej bezwarunkowo bezpiecznymi w diecie bezglutenowej są np. płatki kukurydziane, szynka pierwszego gatunku lub gorzka czekolada. Tak można było mówić o żywności w Polsce jeszcze kilkanaście lat temu, kiedy to producenci ściśle przestrzegali stałych norm dotyczących produkcji żywności. Mogły wtedy powstawać listy produktów dozwolonych w diecie bezglutenowej, zawierające wyłącznie nazwę artykułu (bez wskazania producenta), gdyż produkt ten zawsze spełniał te same normy.

Dziś to czy konkretne płatki kukurydziane, szynka, czy też gorzka czekolada są faktycznie produktem bezglutenowym, zależy w dużej mierze od surowców, sposobu ich obróbki i „czystości” linii technologicznych. Fakt ten powoduje, że w dzisiejszych czasach nie można wskazywać samej nazwy produktu, np. płatki kukurydziane czy też gorzka czekolada, jako produktu bezpiecznego w diecie bezglutenowej.

Bibliografia

  • Walewski P., Kęs bez kłosa, „Polityka” 2007, nr 34 (2617), ss. 76-77, ISSN 0032-3500.
Joanna Krocz,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z - najnowsze pytania

Artykuły Diety dla alergików
Diety dla alergików

Dieta bez soi - przepisy

Alergia na soję należy do dosyć popularnych alergii pokarmowych. Nie za każdym razem reakcja alergiczna na soję będzie taka sama, ponieważ różne rodzaje produktów zawierających soję wywołują reakcje o mniejszej lub większej intensywności.

Diety dla alergików

Przepisy w diecie bezmlecznej

Dieta bezmleczna to dieta, w której eliminuje się mleko oraz produkty nabiałowe. Dieta bezmleczna jest zalecana w przypadku alergii na mleko, nietolerancji laktozy oraz w autyzmie. W diecie tej bardzo ważny jest odpowiedni dobór...

Diety dla alergików

Czego nie należy podawać dziecku z alergią?

Dieta alergika odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie leczenia alergii, szczególnie w przypadku alergii pokarmowej. Trudne zadanie stoi przed rodzicami dzieci chorych na alergię. Muszą oni wykazać dużo rozwagi w przygotowywaniu posiłków...

Diety dla alergików

Dieta dziecka z alergią pokarmową

Dieta dziecka powinna być bogata i zbilansowana. Co jednak, gdy nasze dziecko cierpi na alergię pokarmową? Powinniśmy odpowiednio kształtować dietę naszego dziecka w zależności od czynników wywołujących alergię, jak również pod kątem...

Diety dla alergików

Dieta bez kukurydzy

Coraz więcej osób odczuwa reakcje alergiczne po spożyciu kukurydzy. Aby unikać alergenu alergicy muszą przejść na dietę bez kukurydzy, ale nie zawsze wiedzą, że kukurydza jest „ukryta” w innych produktach. Alergie na kukurydzę pojawiają...

Diety dla alergików

Pokarm niemowląt

Najlepszym pokarmem niemowląt z alergiami jest mleko matki. W skład tego mleka wchodzą wszystkie substancje odżywcze, zaspokajające potrzeby dziecka do szóstego miesiąca życia. Po sześciu miesiącach, nawet gdy dziecko jest karmione mieszankami...

Diety dla alergików

Dieta bez jajek

Dieta bez jajek to jedna z najbardziej restrykcyjnych diet alergika, ponieważ jajka są wykorzystywane do produkcji ogromnej ilości artykułów spożywczych. Początkowo może się wydawać, że ta alergia pokarmowa wyeliminuje z diety ulubione potrawy i...

Diety dla alergików

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna to dobry sposób na pozbycie się uciążliwych objawów alergii. Pomoże ona ustalić alergikowi, jaka lista produktów jest przyczyną reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety.

Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża – pszenica, żyto, jęczmień, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się...

Diety dla alergików

Dieta przy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, które spowodowane jest brakiem lub zbyt małym wytwarzaniem enzymu zwanego laktazą, odpowiadającego za prawidłowy rozkład laktozy. Jest to dwucukier obecny w mleku i innych produktach nabiałowych.

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500