Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz przez chorych na celiakię, opiera się na eliminowaniu z codziennych posiłków pokarmów z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Produkty mączne dozwolone w diecie bezglutenowej muszą być wytworzone ze zbóż pozbawionych glutenu – kukurydzy, ryżu, prosa, gryki, soi, sorgo, mąki ziemniaczanej czy tapioki. Można z nich przygotowywać takie same potrawy jak z mąki pszennej.

Spis treści:
  1. 1. Oznaczenia i dostępność produktów bezglutenowych
  2. 2. Dieta bezglutenowa na co dzień
  3. 3. Problem „czystości produktów”

1. Oznaczenia i dostępność produktów bezglutenowych

Produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem przedstawiającym przekreślony kłos, który może mieć jednak różnorodne formy i odmienną kolorystykę. Jeśli kupujesz artykuły spożywcze nieoznakowane w ten sposób, zawsze dokładnie przeczytaj ich skład umieszczony na etykiecie produktu. Zwyczajowy sposób oznaczania produktów bezglutenowych to opis słowny: „produkt bezglutenowy”, „produkt nie zawiera glutenu”, „gluten free”.

Produkty bezglutenowe można kupić w dużych sklepach i supermarketach. Do niedawna dostępne były tylko bezglutenowe krążki ryżowe, bezglutenowy chleb chrupki oraz nieliczne ogólnodostępne produkty spożywcze oznaczone jako bezglutenowe. Obecnie w wybranych sieciach handlowych można w ciągłej sprzedaży nabyć podstawowe bezglutenowe produkty spożywcze wybranych producentów. Produkty bezglutenowe można również nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i przez Internet. W każdym większym mieście przynajmniej jeden ze sklepów ze zdrową żywnością posiada w miarę szeroki asortyment produktów bezglutenowych, obejmujący: bezglutenowe mąki, makarony, chleb i ciastka. Niestety, świeży chleb, bułki, wyroby garmażeryjne i ciasta deserowe najczęściej dostępne są wyłącznie na zamówienie.

2. Dieta bezglutenowa na co dzień

Większość produktów bezglutenowych jest uboga w żelazo, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, dlatego w diecie należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw, a także roślin strączkowych. Przy skłonnościach do zaparć warto do posiłków dodawać otręby ryżowe, sojowe lub kukurydziane. Jadłospis należy również wzbogacić o ryż pełnoziarnisty i kaszę gryczaną – są to dobre źródła węglowodanów, których w diecie bezglutenowej na ogół jest zbyt mało.

Dieta bezglutenowa wprowadzona ze wskazań zdrowotnych wymaga bardzo dokładnego przestrzegania jej zasad. W sprzedaży jest wiele produktów bezglutenowych – pieczywo, makarony, słodycze, mieszanki mąki bezglutenowej przeznaczone do przyrządzania potraw w domu. Pozwala to na urozmaicenie jadłospisu, który powinien być dostosowany do wieku i wymogów racjonalnego żywienia. Przyrządzone potrawy bezglutenowe może jeść cała rodzina.

Większość przepisów kulinarnych da się bez trudu dostosować do diety bezglutenowej, np. zupa nie musi być przyprawiona mąką, zwykły makaron można zastąpić bezglutenowym lub ryżem albo kaszami, kotlety mogą być obtoczone w bułce bezglutenowej lub w samym jajku. Pieczywo i ciasta bezglutenowe, kupowane w sklepie czy też pieczone w domu, również może jeść cała rodzina. Przy zakupie jogurtów, wędlin, koncentratów należy zwrócić uwagę, czy nie są zagęszczane glutenem.

3. Problem „czystości produktów”

Wielu ludzi błędnie przyjmuje, że dieta bezglutenowa skomponowana jest w całości z produktów bezglutenowych, takich jak pieczywo cukiernicze, mąka, chleb i makaron. Takie przekonanie wynika z utożsamiania glutenu wyłącznie z mąką. Jednak producenci żywności dostrzegli technologiczne właściwości glutenu (gluten wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw), stąd występuje on w wielu produktach spożywczych, m.in. w:

  • wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanych przetworach mięsnych,
  • przetworach rybnych,
  • produktach mlecznych, takich jak jogurty, sery, śmietana,
  • słodyczach, takich jak czekolady, cukierki, lizaki, chipsy,
  • lodach,
  • sosach, ketchupach, majonezach, koncentratach,
  • przyprawach,
  • napojach,
  • suszonych owocach.

Przy zakupie powyższych produktów spożywczych należy być ostrożnym i zawsze czytać etykiety z informacjami o składzie. Wiele osób w dalszym ciągu mylnie uważa, że tak jak wiele lat wcześniej bezwarunkowo bezpiecznymi w diecie bezglutenowej są np. płatki kukurydziane, szynka pierwszego gatunku lub gorzka czekolada. Tak można było mówić o żywności w Polsce jeszcze kilkanaście lat temu, kiedy to producenci ściśle przestrzegali stałych norm dotyczących produkcji żywności. Mogły wtedy powstawać listy produktów dozwolonych w diecie bezglutenowej, zawierające wyłącznie nazwę artykułu (bez wskazania producenta), gdyż produkt ten zawsze spełniał te same normy.

Dziś to czy konkretne płatki kukurydziane, szynka, czy też gorzka czekolada są faktycznie produktem bezglutenowym, zależy w dużej mierze od surowców, sposobu ich obróbki i „czystości” linii technologicznych. Fakt ten powoduje, że w dzisiejszych czasach nie można wskazywać samej nazwy produktu, np. płatki kukurydziane czy też gorzka czekolada, jako produktu bezpiecznego w diecie bezglutenowej.

Bibliografia

  • Walewski P., Kęs bez kłosa, „Polityka” 2007, nr 34 (2617), ss. 76-77, ISSN 0032-3500.
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Jadłospis dla dziecka z alergią pokarmową

Witam, jestem mamą 12-letniej dziewczynki, która jest alergikiem pokarmowym od paru...

mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Porady udziela mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
Dieta w alergii pokarmowej

Witam Mam 13 lat, 161 cm wzrostu i 61-62kg wagi. Na początku 2009 roku byłem u dietetyka (waga...

mgr Katarzyna Szott Porady udziela mgr Katarzyna Szott dietetyk w Szpitalu Grochowskim im. dr n. med. Rafała Masztaka w Warszawie.
pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 2 odpowiedzi Debridat a problemy z jelitami ~:

Od dłuższego czasu zmagam się z problemami jelit. 
Po zjedzeniu posiłku mój brzuch...

pokaż 5 następnych

Artykuły Diety dla alergików

Diety dla alergików Czego nie należy podawać dziecku z alergią?

Dieta alergika odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie leczenia alergii, szczególnie w przypadku alergii pokarmowej. Trudne zadanie stoi przed rodzicami dzieci chorych na alergię. Muszą oni wykazać dużo rozwagi w przygotowywaniu posiłków...

Diety dla alergików Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna to dobry sposób na pozbycie się uciążliwych objawów alergii. Pomoże ona ustalić alergikowi, jaka lista produktów jest przyczyną reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety.

Diety dla alergików Przepisy w diecie bezmlecznej

Dieta bezmleczna to dieta, w której eliminuje się mleko oraz produkty nabiałowe. Dieta bezmleczna jest zalecana w przypadku alergii na mleko, nietolerancji laktozy oraz w autyzmie. W diecie tej bardzo ważny jest odpowiedni dobór...

Diety dla alergików Pokarm niemowląt

Najlepszym pokarmem niemowląt z alergiami jest mleko matki. W skład tego mleka wchodzą wszystkie substancje odżywcze, zaspokajające potrzeby dziecka do szóstego miesiąca życia. Po sześciu miesiącach, nawet gdy dziecko jest karmione mieszankami...

Diety dla alergików Dieta bez soi - przepisy

Alergia na soję należy do dosyć popularnych alergii pokarmowych. Nie za każdym razem reakcja alergiczna na soję będzie taka sama, ponieważ różne rodzaje produktów zawierających soję wywołują reakcje o mniejszej lub większej intensywności.

Diety dla alergików Dieta dziecka z alergią pokarmową

Dieta dziecka powinna być bogata i zbilansowana. Co jednak, gdy nasze dziecko cierpi na alergię pokarmową? Powinniśmy odpowiednio kształtować dietę naszego dziecka w zależności od czynników wywołujących alergię, jak również pod kątem...

Zdrowe produktyOdtwórz wideo
Zdrowe odżywianie Zdrowe produkty

Aby uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego dużą rolę spełnia odpowiedni sposób...

Produkty ekologiczne
Żywność ekologiczna Produkty ekologiczne

Produkt ekologiczny to taki artykuł, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest...

Dziecko Produkty dla dzieci

Kiedy na świecie pojawia się nowy członek rodziny, trzeba zaopatrzyć się w ubranka, pieluchy,...

Produkty do makijażu
Makijaż Produkty do makijażu

Produkty do makijażu to, obok akcesoriów kosmetycznych, niezbędne elementy do wykonania...

Żywienie Produkty żywnościowe

Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości, należy w dziennej racji...

Produkty żywnościowe Produkty light

Nieustanne dbanie o linię i liczenie każdej kalorii sprawia, że często sięgamy po tzw. produkty...

Dieta lekkostrawna Produkty lekkostrawne

Dieta lekkostrawna jest zalecana osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, jednak...

Zboża Produkty zbożowe

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo i wyroby cukiernicze, to dla większości osób stały...

Dieta w cukrzycy Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory...

Te produkty jedz w duecie
Produkty żywnościowe Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które...

Produkty białkowe a dieta
Piramida żywienia na diecie Produkty białkowe a dieta

Produkty białkowe odgrywają bardzo ważną rolę w procesie utraty wagi i ich ilość w diecie odchudzającej...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij