Produkty bogate w błonnik powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Błonnik to grupa składników roślinnych, zwanych zbiorczo włóknem pokarmowym. Nie podlegają one trawieniu ani wchłanianiu do organizmu, więc wydalamy je w niezmienionej postaci.
Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny (gumy, skrobia, pektyny) przeciwdziałają zaparciom i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory bateryjnej. Błonnik nierozpuszczalny (np. celuloza) wpływa na oczyszczanie organizmy z toksyn poprzez przyspieszanie przepływu treści pokarmowej.
Błonnik ma wiele właściwości i korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim pobudzają przemianę materii i usprawniają procesy trawienne. Powodują uczucie sytości po jedzeniu, dlatego osoby odchudzające się powinny sięgać po produkty bogate w błonnik.
Błonnik reguluje także poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.
Dieta wysokobłonnikowa, zwana także bogatoresztkowa, polecana jest przede wszystkim osobom borykającym się z nadwagą i otyłością, cierpią na przewlekłe zaparcia, a także tym, które są narażone na wystąpienie chorób układu krążenia. Błonnik ma działanie powlekające skórę, dlatego świetnie sprawdzi się także u osób, które walczą z nadżerkami przewodu pokarmowego, wrzodami żołądka czy dwunastnicy, a także ogólnym problemom żołądkowym. Błonnik jednak może nie być dobrym pomysłem w przypadku zespołu jelita drażliwego, ponieważ w nadmiarze może wywołać biegunki.
Najlepszym źródłem błonnika są produkty zbożowe - kasza gryczana, jęczmienna, ryż, żytnie pieczywo i makarony, płatki zbożowe, a także otręby.
Błonnik występuje także w warzywach, choć jest go nieco mniej. Najlepszym źródłem będą warzywa strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola (zwłaszcza biała). Błonnik można znaleźć także w świeżych owocach, ale jest to jedynie 2%, większą ilość dostarczymy do organizmu poprzez jedzenie owoców suszonych. Także orzechy mają całkiem sporą ilość tych składników.
Błonnik w niewielkiej ilości można znaleźć także w sokach owocowych, zwłaszcza tych świeżo wyciskanych - najwięcej w marchwiowych i pomarańczowych. Dobrym źródłem błonnika jest także siemię lniane, które można dosypywać do potraw oraz wiórki kokosowe, które w 100 gramach mają aż 21 gramów czystego błonnika.
Błonnik można kupić także osobno i dodawać do potraw. Można go kupić w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, ale także w niektórych marketach.
Pamiętajmy, że błonnik może spełniać dobrze swoją rolę, jeśli jednocześnie dostarczymy do organizmu dużą ilość wody. Wówczas błonnik pęcznieje i może powodować uczucie sytości.