Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Produkty pochodzenia roślinnego

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy coraz więcej. Umożliwiły to nowoczesne techniki badawcze, które służą do oceny substancji leczniczych i dostarczania coraz więcej danych na temat działania. Co ciekawe, mimo wielkich osiągnięć w zakresie syntezy chemicznej, wielu naukowców oraz lekarzy praktyków w XX wieku zwróciło się ponownie ku stosowaniu produktów roślinnych.

Antrazwiązki, cukry proste i złożone, saponiny, flawonoidy, glikozydy, antocyjany, alkaloidy, kumaryny, garbniki oraz olejki eteryczne należą grup związków czynnych. Do substancji izolowanych z roślin natomiast zalicza się taminę, antropinę, morfinę, kofeinę, rezerpinę, kodeinę, ergotaminę, digoksynę, chininę oraz kopolaminę.

Jaka jest skuteczność owych preparatów? Odpowiedzi na to pytanie udzieli nasz ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki odżywcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

 
Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Antyoksydanty wśród witamin i minerałów

Antyoksydanty to substancje pochodzenia naturalnego chroniące komórki naszego organizmu przed ich zniszczeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Do naturalnych antyoksydantów występujących w naszym organizmie należą liczne enzymy, aminokwasy i...

Składniki odżywcze

Zdrowsze zamienniki cukru

Zdrowsze zamienniki cukru

Słodkości Kiedy chcesz sobie co nieco posłodzić – jest wiele opcji do wyboru. Często słyszymy, że cukier nie jest zdrowy, a jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką – o ile w ogóle – przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o każdym z tych naturalnych słodzików. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, który z nich wybierzesz – cukier to cukier i należy go ograniczać...

Składniki odżywcze

Jedzenie bez cukru, którego lepiej unikać

Jedzenie bez cukru, którego lepiej unikać

Lody bez cukru Lody to niekoniecznie zdrowe jedzenie, ale porcja od czasu do czasu może być składnikiem zbilansowanej diety – które jednak wybrać? Lody bez cukru często słodzone są sztucznymi słodzikami, których lepiej unikać. Wybieraj te...

Składniki odżywcze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad...

Składniki odżywcze

Tabele kaloryczne

(...) na etykietach produktów. Składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu: makroelementy (fosfor, wapń, żelazo, magnez, jod ... składniki odżywcze. Zazwyczaj GDA na etykiecie odnosi się do dziennego zapotrzebowanie na tłuszcze, tłuszcze nasycone, cukry proste ... składniki odżywcze w przypadku osób dorosłych wynosi (przy spożyciu 2000 kcal): tłuszcze całkowite – mniej niż 70...

Składniki odżywcze

Białka

Białka (inaczej proteiny) są głównym materiałem budulcowym organizmu, stanowią około 20% masy ciała człowieka, w tym głównie układu mięśniowego. Białka pełnią wiele ważnych funkcji, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie organizmu. Odpowiednia ilość...

Składniki odżywcze

Składniki mineralne

Minerały, czyli makro- i mikroelementy są związkami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Składniki mineralne zapewniają rozwój, zdolność do reprodukcji oraz zdrowie. W przypadku organizmów roślinnych i zwierzęcych składniki...

Składniki odżywcze

Błonnik

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Błonnik pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, nowotwory, otyłość). W układzie pokarmowym człowieka...

Składniki odżywcze

Sól

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu stanowi najpopularniejszą przyprawę i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ...

Składniki odżywcze

Substancje słodzące

(...) powyżej 100ºC jest szkodliwy dla organizmu, miód – zawiera witaminy i istotne składniki odżywcze, ale w...