Produkty pochodzenia roślinnego

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy coraz więcej. Umożliwiły to nowoczesne techniki badawcze, które służą do oceny substancji leczniczych i dostarczania coraz więcej danych na temat działania. Co ciekawe, mimo wielkich osiągnięć w zakresie syntezy chemicznej, wielu naukowców oraz lekarzy praktyków w XX wieku zwróciło się ponownie ku stosowaniu produktów roślinnych.

Antrazwiązki, cukry proste i złożone, saponiny, flawonoidy, glikozydy, antocyjany, alkaloidy, kumaryny, garbniki oraz olejki eteryczne należą grup związków czynnych. Do substancji izolowanych z roślin natomiast zalicza się taminę, antropinę, morfinę, kofeinę, rezerpinę, kodeinę, ergotaminę, digoksynę, chininę oraz kopolaminę.

Jaka jest skuteczność owych preparatów? Odpowiedzi na to pytanie udzieli nasz ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych

Artykuły Składniki odżywcze

Składniki odżywcze Antyoksydanty wśród witamin i minerałów

Antyoksydanty to substancje pochodzenia naturalnego chroniące komórki naszego organizmu przed ich zniszczeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Do naturalnych antyoksydantów występujących w naszym organizmie należą liczne enzymy,...

Węglowodany
Składniki odżywcze Węglowodany

Węglowodany, czyli inaczej sacharydy lub cukry, to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany występują zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Cukry dzielą się na węglowodany przyswajalne i...

Tłuszcze
Składniki odżywcze Tłuszcze

Tłuszcze (lipidy) są głównym źródłem energii. Rola tłuszczów w organizmie jest niezwykle ważna. Lipidy stanowią składnik błon komórkowych, są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków...

Witaminy
Składniki odżywcze Witaminy

(...) na przekształcaniu pokarmu na składniki odżywcze – białka, tłuszcze, węglowodany itd. Pożywienie zostaje rozdrobnione,...

Składniki odżywcze Składniki mineralne

Minerały, czyli makro- i mikroelementy są związkami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Składniki mineralne zapewniają rozwój, zdolność do reprodukcji oraz zdrowie. W przypadku organizmów roślinnych i zwierzęcych...

Suplementy diety
Składniki odżywcze Suplementy diety

(...) ób cywilizacyjnych. Czym są suplementy diety? Suplementy diety dostarczają w skoncentrowanej formie składniki odżywcze lub inne substancje ... jest uzupełnianie w składniki odżywcze prawidłowo zróżnicowanej diety. Występują one między innymi w postaci: drażetek,...

Indeks glikemiczny
Składniki odżywcze Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny – IG (ang. glycemic indeks), określany także jako wskaźnik glikemiczny, to klasyfikacja produktów żywnościowych, która powstała na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po posiłku (glikemia poposiłkowa). Dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ inne składniki odżywcze, takie jak białka czy tłuszcze, nie mają wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Znajomość wartości indeksu glikemicznego jest niezbędna w przypadku osób chorych na...

Barwniki i konserwanty
Składniki odżywcze Barwniki i konserwanty

Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność) lub poprawienie jej wyglądu (barwniki naturalne lub syntetyczne), a także np. wzbogacenie czy wzmocnienie smaku lub...

Tabele kaloryczne
Składniki odżywcze Tabele kaloryczne

(...) na etykietach produktów. Składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu: makroelementy (fosfor, wapń, żelazo ... zapotrzebowanie organizmu na dane składniki odżywcze. Zazwyczaj GDA na etykiecie odnosi się do dziennego zapotrzebowanie na tłuszcze ... . Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze w przypadku osób dorosłych wynosi (przy spożyciu 2000...

Błonnik
Składniki odżywcze Błonnik

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Błonnik pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, nowotwory, otyłość). W układzie...

pokaż 10 następnych