Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Produkty pochodzenia roślinnego

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy coraz więcej. Umożliwiły to nowoczesne techniki badawcze, które służą do oceny substancji leczniczych i dostarczania coraz więcej danych na temat działania. Co ciekawe, mimo wielkich osiągnięć w zakresie syntezy chemicznej, wielu naukowców oraz lekarzy praktyków w XX wieku zwróciło się ponownie ku stosowaniu produktów roślinnych.

Antrazwiązki, cukry proste i złożone, saponiny, flawonoidy, glikozydy, antocyjany, alkaloidy, kumaryny, garbniki oraz olejki eteryczne należą grup związków czynnych. Do substancji izolowanych z roślin natomiast zalicza się taminę, antropinę, morfinę, kofeinę, rezerpinę, kodeinę, ergotaminę, digoksynę, chininę oraz kopolaminę.

Jaka jest skuteczność owych preparatów? Odpowiedzi na to pytanie udzieli nasz ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki odżywcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Antyoksydanty wśród witamin i minerałów

Antyoksydanty to substancje pochodzenia naturalnego chroniące komórki naszego organizmu przed ich zniszczeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Do naturalnych antyoksydantów występujących w naszym organizmie należą liczne enzymy,...

Składniki odżywcze

Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany, czyli inaczej sacharydy lub cukry, to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany występują zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Cukry dzielą się na węglowodany przyswajalne i...

Składniki odżywcze

Tłuszcze

Tłuszcze

Tłuszcze (lipidy) są głównym źródłem energii. Rola tłuszczów w organizmie jest niezwykle ważna. Lipidy stanowią składnik błon komórkowych, są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków...

Składniki odżywcze

Witaminy

Witaminy

(...) na przekształcaniu pokarmu na składniki odżywcze – białka, tłuszcze, węglowodany itd. Pożywienie zostaje rozdrobnione,...

Składniki odżywcze

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny – IG (ang. glycemic indeks), określany także jako wskaźnik glikemiczny, to klasyfikacja produktów żywnościowych, która powstała na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po posiłku (glikemia poposiłkowa). Dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ inne składniki odżywcze, takie jak białka czy tłuszcze, nie mają wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Znajomość wartości indeksu glikemicznego jest niezbędna w przypadku osób chorych na...

Składniki odżywcze

Barwniki i konserwanty

Barwniki i konserwanty

Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność) lub poprawienie jej wyglądu (barwniki naturalne lub syntetyczne), a także np. wzbogacenie czy wzmocnienie smaku lub...

Składniki odżywcze

Tabele kaloryczne

Tabele kaloryczne

(...) na etykietach produktów. Składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu: makroelementy (fosfor, wapń, żelazo ... zapotrzebowanie organizmu na dane składniki odżywcze. Zazwyczaj GDA na etykiecie odnosi się do dziennego zapotrzebowanie na tłuszcze ... . Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze w przypadku osób dorosłych wynosi (przy spożyciu 2000...

Składniki odżywcze

Błonnik

Błonnik

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Błonnik pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, nowotwory, otyłość). W układzie...

Składniki odżywcze

Sól

Sól

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu stanowi najpopularniejszą przyprawę i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla...

Składniki odżywcze

Substancje słodzące

Substancje słodzące

(...) w temperaturze powyżej 100ºC jest szkodliwy dla organizmu, miód – zawiera witaminy i istotne składniki...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500