Przechowywanie grzybów

Przechowywanie grzybów wbrew pozorom jest bardzo istotne, bo bardzo łatwo stają się one siedliskiem bakterii. Odpowiedni pojemnik służący do ich magazynowania to więc podstawa. Chcąc uniknąć zatrucia grzybami warto zatem odpowiednio je przechowywać.

Psuciu się grzybów sprzyja wkładanie ich do plastikowej torby. W takim opakowaniu pozbawione dostępu powietrza, w wilgotnym środowisku ulegają one bowiem zaparzeniu się i mogą stać się siedliskiem bakterii. Wybierając się zatem na grzybobranie należy więc wyposażyć się w przewiewne koszyki wiklinowe lub łubianki. Trzeba także pamiętać, że zebranych okazów nie można zbyt długo przechowywać, nawet jeśli są one umieszczone w lodówce. Nie wolno ich również zamrażać i rozmrażać. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc przygotowanie ich do spożycia jeszcze tego samego dnia, czyli tuż po ich zebraniu. Warto wiedzieć także, że surowe grzyby, mimo że są jadalne także mogą powodować niebezpieczne zatrucia.

Jak zatem przechowywać grzyby, by nie narazić się na zatrucie?

Lubię to!
0

Porady ekspertów

Hemoroidy i świerzb odbytu - czy to zaraźliwe?

Mam hemoroidy i świerzb odbytu, biorę już maść, ale mam pytanie – czy świerzbem mogę zarazić...

lek. Joanna Gładczak Porady udziela lek. Joanna Gładczak lekarz specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu profesjonalnych publikacji medycznych.
pokaż 5 następnych

Artykuły Grzyby

Grzyby Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane ... właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności. Wartość odżywcza grzybów shiitake Grzyby shiitake ... będące na diecie. Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake: Grzyby...

Zatrucia grzybami
Grzyby Zatrucia grzybami

(...) muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle smaczne, jednak nie posiadają prawie żadnych wartości ... z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich nadmiar może spowodować niestrawność, a smażone lub duszone ... niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka żółta, gołąbki, bedłka, opieńka wiązkowa ... sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.  (Zdrowa dieta, Grzyby trujące, Grzyby jadalne, Zdrowe...

Grzyby a zdrowie
Grzyby Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne ... óżniać grzyby jadalne od trujących. Właściwości grzybów Grzyby w diecie to nie tylko źródło smaku i aromatu.

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?
Grzyby Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) jest zapoznanie społeczeństwa z tematyką profilaktyki zatruć grzybami, cechami identyfikującymi najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie zostaną zaprezentowane 63 atrapy grzybów jadalnych, niejadalnych ... zwiedzających, jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane będą ponadto planszami ilustrującymi r ... Sanitarno – Epidemiologicznej w Warszawie tel. (22) 432 10 02; e-mail: promocjazdrowia@wsse.waw.pl(Grzyby trujące,...

Grzyby Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych ... oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje błonnika pokarmowego ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwas ... mineralnym jest potas. W zależności od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto...

Grzyby trujące toksyna w muchomorze czerwonymOdtwórz wideo
Grzyby Grzyby trujące toksyna w muchomorze czerwonym

Grzybem trującym, który występuje w polskich lasach od sierpnia do listopada w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, w pobliżu brzóz i świerków jest muchomor czerwony, czyli odmiana, z której rozpoznaniem chyba nikt nie...

Jak zbierać grzyby?Odtwórz wideo
Grzyby Jak zbierać grzyby?

(...) tych gatunków grzybów, co do których istnieje najmniejsze ryzyko pomyłki. Niektóre grzyby są do siebie ... ów z blaszkowatym spodem kapelusza. Grzyby blaszkowate stanowią bowiem najczęstszą przyczynę zatruć. Najbardziej niebezpieczne, pod względem możliwości pomyłki, są grzyby blaszkowate o zielonkawym lub białawym kolorze, takie jak: gołąbki, gąski, pieczarki, czubajki. Tego typu grzyby wyglądem bardzo przypominają muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trujący. W...

Zatrucie grzybami: pierwsza pomocOdtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc

Jak pomóc w pierwszych, najważniejszych minutach przy podejrzeniu zatrucia grzybami? Zatrucie wywołane grzybami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, dlatego należy przestrzegać zasady, by maluchom do lat czterech w ogóle nie...

PiestrzeniceOdtwórz wideo
Grzyby Piestrzenice

Piestrzenice to rodzaj grzybów należących do klasy workowców. W Polsce występują trzy gatunki piestrzenic: piestrzenica infułowata, piestrzenica kasztanowata oraz piestrzenica olbrzymia. Grzyby te wyróżniają się charakterystycznym kształtem kapelusza, który jest wyjątkowy i trudny do pomylenia z innymi grzybami. Główka tych grzyb ... óre osoby piestrzenice są uznawane za grzyby jadalne, zwłaszcza piestrzenica infułowata. Wśród piestrzenic występują...

ZasłonakiOdtwórz wideo
Grzyby Zasłonaki

W Europie istnieje 500 gatunków zasłonaków i jest to najbogatszy w gatunki rodzaj dużych grzybów w Europie. Wiele z zasłonaków jest grzybami jadalnymi, jednak niektóre są również trujące, nawet śmiertelnie.

Zatrucie grzybami a zwierzętaOdtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami a zwierzęta

(...) óżnymi gatunkami grzybów, stąd grzyby można podzielić na: grzyby jadalne, grzyby niejadalne, grzyby warunkowo jadalne i grzyby trujące, w tym powodujące zatrucia śmiertelne. Grzyby pełnią ważną rolę w ekosystemie leśnym, choćby poprzez istnienie...

Grzyb olszówkaOdtwórz wideo
Grzyby Grzyb olszówka

Olszówka to pospolita nazwa krowiaka pospolitego. Krowiak pospolity jest grzybem powodującym śmiertelne zatrucia pokarmowe. Olszówka występuje powszechnie na terenie całej Polski. Olszówka to ludowa nazwa grzyba, która wywodzi...

Mity na temat grzybówOdtwórz wideo
Grzyby Mity na temat grzybów

Pasjonaci grzybów dobrze wiedzą jak wiele mitów krąży wokół tego, jak odróżnić grzyby jadalne od tych trujących. Dużo kontrowersji istnieje także wokół pozbawiania danego okazu jego właściwości trujących. Prawda jest jednak taka, że zamiast opierać się na niesprawdzonych wskazówkach, które nie mają potwierdzenia w faktach naukowych, zdecydowanie lepszym posunięciem jest nieeksperymentowanie z podejrzanymi gatunkami, co do których nie ma się 100% pewności.

Zatrucie grzybami powikłaniaOdtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami powikłania

Spożycie muchomora sromotnikowego wyrządza wielkie szkody w organizmie, a zwłaszcza w wątrobie. Grzyb ten sprawia, że pod wpływem produkowanej przez niego toksyny amanityny powoduje on jej niewydolność, a do tego poważnie uszkadza ten organ. Wątroba jest...

Podział grzybów trującychOdtwórz wideo
Grzyby Podział grzybów trujących

Grzyby są chętnie spożywane jako dodatek do potraw oraz w postaci smażonej, gotowanej czy marynowanej. Polacy uwielbiają grzyby, lecz bardzo często zbierają te niewłaściwe. Trujące rośliny są niebezpieczne dla zdrowia, powodują zatrucia i inne problemy związane z układem pokarmowym. Grzyby trujące dzieli się na trzy grupy: grzyby niepowodujące zatruć śmiertelnych, grzyby będące przyczyną śmierci oraz grzyby podejrzane o substancje trujące. Do grzybów, które nie powodują...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij