Przechowywanie grzybów

Przechowywanie grzybów wbrew pozorom jest bardzo istotne, bo bardzo łatwo stają się one siedliskiem bakterii. Odpowiedni pojemnik służący do ich magazynowania to więc podstawa. Chcąc uniknąć zatrucia grzybami warto zatem odpowiednio je przechowywać.

Psuciu się grzybów sprzyja wkładanie ich do plastikowej torby. W takim opakowaniu pozbawione dostępu powietrza, w wilgotnym środowisku ulegają one bowiem zaparzeniu się i mogą stać się siedliskiem bakterii. Wybierając się zatem na grzybobranie należy więc wyposażyć się w przewiewne koszyki wiklinowe lub łubianki. Trzeba także pamiętać, że zebranych okazów nie można zbyt długo przechowywać, nawet jeśli są one umieszczone w lodówce. Nie wolno ich również zamrażać i rozmrażać. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc przygotowanie ich do spożycia jeszcze tego samego dnia, czyli tuż po ich zebraniu. Warto wiedzieć także, że surowe grzyby, mimo że są jadalne także mogą powodować niebezpieczne zatrucia.

Jak zatem przechowywać grzyby, by nie narazić się na zatrucie?

Lubię to!
0

Artykuły Grzyby

Grzyby Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane ... właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności. Wartość odżywcza grzybów shiitake Grzyby shiitake ... będące na diecie. Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake: Grzyby...

Zatrucia grzybami
Grzyby Zatrucia grzybami

(...) muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle smaczne, jednak nie posiadają prawie żadnych wartości ... z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich nadmiar może spowodować niestrawność, a smażone lub duszone ... niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka żółta, gołąbki, bedłka, opieńka wiązkowa ... sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.  (Zdrowa dieta, Grzyby trujące, Grzyby jadalne, Zdrowe...

Grzyby a zdrowie
Grzyby Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne ... óżniać grzyby jadalne od trujących. Właściwości grzybów Grzyby w diecie to nie tylko źródło smaku i aromatu.

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?
Grzyby Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) jest zapoznanie społeczeństwa z tematyką profilaktyki zatruć grzybami, cechami identyfikującymi najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie zostaną zaprezentowane 63 atrapy grzybów jadalnych, niejadalnych ... zwiedzających, jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane będą ponadto planszami ilustrującymi r ... Sanitarno – Epidemiologicznej w Warszawie tel. (22) 432 10 02; e-mail: promocjazdrowia@wsse.waw.pl(Grzyby trujące,...

Grzyby Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych ... oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje błonnika pokarmowego ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwas ... mineralnym jest potas. W zależności od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto...

Jak zbierać grzyby? Odtwórz wideo
Grzyby Jak zbierać grzyby?

(...) tych gatunków grzybów, co do których istnieje najmniejsze ryzyko pomyłki. Niektóre grzyby są do siebie ... ów z blaszkowatym spodem kapelusza. Grzyby blaszkowate stanowią bowiem najczęstszą przyczynę zatruć. Najbardziej niebezpieczne, pod względem możliwości pomyłki, są grzyby blaszkowate o zielonkawym lub białawym kolorze, takie jak: gołąbki, gąski, pieczarki, czubajki. Tego typu grzyby wyglądem bardzo przypominają muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trujący. W...

Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc Odtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc

Jak pomóc w pierwszych, najważniejszych minutach przy podejrzeniu zatrucia grzybami? Zatrucie wywołane grzybami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, dlatego należy przestrzegać zasady, by maluchom do lat czterech w ogóle nie...

pokaż 10 następnych