Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 6 0 , 7 7 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Cukrzyca MODY: Pytania do specjalistów

Jak poprawić poziom cukru w cukrzycy?

Mam 20 lat, w październiku zdiagnozowano u mnie cukrzyce typu mody. Jednak nie jest to zaawansowane studium bo mój cukier w ciągu dnia jest w normie. Mój problem jest taki,, że rano mój cukier jest zawsze dość wysoki (129-139), kiedy... Mam 20 lat, w październiku zdiagnozowano u mnie cukrzyce typu mody. Jednak nie jest to zaawansowane studium bo mój cukier w ciągu dnia jest w normie. Mój problem jest taki,, że rano mój cukier jest zawsze dość wysoki (129-139), kiedy wieczorem cukier spada do 110, nic nie jem, ide spac i budzę się z wyższym poziomem cukru. Dlaczego? Czy mogę na to jakoś zaradzić? Dodam, ze odżywiam się dość zdrowo i regularnie się ruszam.
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Co może oznaczać niski poziom glukozy po 2 godzinach?

Witam mialam test obciazenia glukoza ( nie jestem w ciazy) poziom na czczo wynosik 106 a po wypiciu glukozy 75 g po 2h. Wynosil 72 co to oznacza ? Dostalam skierowanie do diabetologa ale wizyte mam dopiero za 3 msc.... Witam mialam test obciazenia glukoza ( nie jestem w ciazy) poziom na czczo wynosik 106 a po wypiciu glukozy 75 g po 2h. Wynosil 72 co to oznacza ? Dostalam skierowanie do diabetologa ale wizyte mam dopiero za 3 msc. Jaka jest prawdopodobna przyczyna niskiego poziomu glukozy po 2h. Dodam ze w rodzinie jest cukrzyca typu mod 2 . dziekuje za rady i pomoc ... W internecie gdzie bym nie spojrzala mowia ze to moze byc rak itp ....
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co powoduje skoki cukru?

Witam. Od zawsze potrafię spać cały czas. Na apetyt nie narzekam. Od zawsze mam problemy z koncentracją i prawie bez przerwy bule głowy. Kiedyś nawet próbowałam zbić to tabletkami, ale ból stawał się tylko coraz większy. Miałam okres w swoim... Witam. Od zawsze potrafię spać cały czas. Na apetyt nie narzekam. Od zawsze mam problemy z koncentracją i prawie bez przerwy bule głowy. Kiedyś nawet próbowałam zbić to tabletkami, ale ból stawał się tylko coraz większy. Miałam okres w swoim życiu, w którym byłam na prawdę gruba. Gdy schudłam, prowadziłam zdrowy tryb życia pojawiły się wypalenia na ciele. Znikały po odstawieniu słodyczy. Było tak dwa razy. Potem aktywny tryb życia, zdrowe jedzenie, czasem coś drobnego słodkiego (gożka czekolada, batonik musli, czy kawałek ciasta). Po jednym z kawałków ciasta zemdlałam. Był to okres mojego życia, któremu na pewno z racji pracy towarzyszył podwyższony kortyzol. Ocknęłam się szybko. Domyśliłam się, że chodziło o glukozę. Nie jadłam po tym incydencie dłużej niż dobę. Im dłużej nie jadłam tym lepiej się czułam. Poczułam na końcu jedynie zmęczenie, ale moja nadmierna senność minimalnie się zmniejszyła, a ból głowy poraz pierwszy od lat minął. Potem żyłam z glukometrem. Niestety nie miałam możliwości zmiany pracy. Zauważyłam ścisłe powiązanie bóli głowy i mojego nastroju z cukrami. Żyłam intensywnie i nie miałam czasu obczytać wystarczająco dużo na temat Jak mam sb pomóc? Stosowałam więc czekając na wizytę u specjalisty głodówki, cynamon, goździki i herbaty. Gdy miałam cukier powyżej 100 na prawdę chciało mi się pić. Słodki zapach i smak moczu, ulga głowy po wysikaniu kilka kubków. Już jako dziecko miałam ten objaw po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Cukier latał głównie w górę. Najwyższy wynik był ok. 300, najniższy mniej niż 30. Normowałam, czekałam.. Moja praca kończyła się na niezdolności do niej. Cukier przestał wyszczelać (widocznie zapasy glukozy się skończyły), ale byłam już zbyt słaba. Odeszłam z pracy. Zdenerwowałam się, że nie jem by żyć, a przecież i tak jest ze mną coraz gorzej.. Jadłam i mdlałam 3 razy. Po tych trzech razach stanęło na 90. Dalej już miałam zwykle spokój. Jedynie po bardziej obfitym posiłku umiał się podnieść. Nie miałam wg stresu. Byłam potem na diecie o niskim IG, robiłam treningi siłowe, biegałam, nadal 0 stresu i bum.. cukier rośnie. Mierzę. 150 i czuję, że chce lecieć dalej.. zbijam na jakiś 150 się zatrzymał. Przed snem zbiłam. Dzień drugi i trzeci małe porcje jedzenia o niskim IG, a mimo to wyszczelał.. zbijałam wszystkim co się dało.. cynamon, goździki, kakao, różne herbaty, na 90 ruch (przy wyższym mi rośnie, zamiast opadać). Najwyższy wynik 180. Wyrównało się. Zrobiłam badania podatawowe krwi, Fe, TSH I trójpunktowy test obciążenia glukozą (drugi pomiar po godzinie, mój maks był po 0,5 h, ale nie mierzyłam, bo z racji badani i tak nie mogłam w tedy tego zbijać). Krzywa cukrowa z krwi żylnej pobranej na badaniu płaska 80,90,70. Niby wszystko ok. „Jest pani zdrowa”, ale spadek w dniu badania zaliczony, następny dzień spokój, a dwa kolejne wyszczał, na razie nie duży, ale Boże drogi! Dieta, ćwiczenia, 0 stresu. Skąd ten skok?? Co mi jest? Cukrzyca MODY, za słabo tarczycę zbadałam, czy jestem chora na głowę? Co mam robić?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy w cukrzycy typu pierwszego jest możliwość wytworzenia insuliny z wysp trzustkowych?

witam mam pytanie odnośnie specyfiku zawierającego gurmar Czy w cukrzycy typu pierwszego jest możliwość wytworzenia produkcje insuliny z wysp trzustkowych? tak to reklamują, ale gdyby tak było to przecież insulina byłaby zbędna. Jakie jest stanowisko pani/pana w tej sprawie. W... witam mam pytanie odnośnie specyfiku zawierającego gurmar Czy w cukrzycy typu pierwszego jest możliwość wytworzenia produkcje insuliny z wysp trzustkowych? tak to reklamują, ale gdyby tak było to przecież insulina byłaby zbędna. Jakie jest stanowisko pani/pana w tej sprawie. W mojej sytuacji zdażyła sie lata temu remisja i zapotrzebowanie na insuline wynosiło jakiś niewielki procent a w pewnym momencie w ogóle nie brałem insuliny. w obecnej chwili są nowe doniesienia a propo cukrzycy typu "mody
odpowiada 2 ekspertów:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz
Dr n. med. Anna Błażucka
Dr n. med. Anna Błażucka

Interpretacja wyniku badania krzywej cukrowej i podejrzenie cukrzycy typu MODY

Witam, bardzo proszę o interpretację wyników krzywej cukrowej i insulinowej. Glukoza na czczo 107,4 mg/dl Glukoza (Po 1h po 75 g glukozy) 55,6 mg/dl Glukoza (Po 120 min po 75 g glukozy) 102,5 mg/dl Insulina na czczo 6,2 μU/ml Insulina... Witam, bardzo proszę o interpretację wyników krzywej cukrowej i insulinowej. Glukoza na czczo 107,4 mg/dl Glukoza (Po 1h po 75 g glukozy) 55,6 mg/dl Glukoza (Po 120 min po 75 g glukozy) 102,5 mg/dl Insulina na czczo 6,2 μU/ml Insulina (L97) (Po 1h po 75 g glukozy) 16,0 μU/ml Insulina (L97) (Po 120 min po 75 g glukozy)18,4 μU/ml Na czczo od ok 8 lat poziom cukru ok 110 -130 mg/dl Lekarz podejrzewał cukrzycę typu MODY. Dodatkowo mam niedoczynność tarczycy, ale w dniu badania nie zażywałam leków
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Krzysztof Szmyt
Lek. Krzysztof Szmyt
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Wielotorbielowatość nerek z mutacją genu HNF1 i hipomagnezenią

Dzisiaj dostałam wyniki badań genetycznych mojego maluszka. Synek ma wielotorbielowatośc nerek z mutacją genu HNF1 i hipomagnezenią. Synek ma 5 miesięcy. Wyniki badań dobre, na jednej nerce 5 torbieli na drugiej 3. Nigdzie nie ma informacji na temat tego typu... Dzisiaj dostałam wyniki badań genetycznych mojego maluszka. Synek ma wielotorbielowatośc nerek z mutacją genu HNF1 i hipomagnezenią. Synek ma 5 miesięcy. Wyniki badań dobre, na jednej nerce 5 torbieli na drugiej 3. Nigdzie nie ma informacji na temat tego typu wielotorbielowatości. Podobno jest niezwykle rzadka. Jaki przebieg ma ten typ choroby? jakie są rokowania? dowiedziałam się że istnieje również ryzyko zachorowania na cukrzycę typu mody 5. jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Igor Madej
Dr n. med. Igor Madej

Ból brzucha a cukrzyca

Około pół roku temu zdiagnozowano u mnie cukrzycę- Podobno typu mody. Nie biorę leków- cukier udaje mi się kontrolować dietą. Jednak raz na jakiś czas boli mnie gdzie anatomicznie powinna znajdować się trzustka. Ból jest niewielki, kłujący.... Około pół roku temu zdiagnozowano u mnie cukrzycę- Podobno typu mody. Nie biorę leków- cukier udaje mi się kontrolować dietą. Jednak raz na jakiś czas boli mnie gdzie anatomicznie powinna znajdować się trzustka. Ból jest niewielki, kłujący. Wspominałem o tym dwóm lekarzom- jeden stwierdził, że wszystko jest w porządku, bo gdyby coś poważnego działo się z trzustką wylądowałbym na OIOMIe (w sensie,ból byłby dużo większy), inny- że pewnie boli mnie brzuch/mam zakwasy i mylnie to interpretuje. Jednak ból pojawia się coraz częściej (nieregularnie, nie umiałbym wskazać czynnika który go wywołuje- występowanie nie zależy od diety, czy aktywności), i staje się coraz bardziej dotkliwy. Po kilku dniach przechodzi samoistnie. Epizody bólu nie wpływają na wyniki glikemii- zwykle waha się od 90 do 120. Czy są jakieś badania które mogę wykonać bez skierowania/ jakiego jeszcze specjalistę odwiedzić (pytałem diabetologa do którego mam zaufanie i rodzinnego), żeby nie zostać zignorowanym?
odpowiada 1 ekspert:
Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
Patronaty