Anemia i choroba Hashimoto?

Witam, jestem kobietą, mam 36 lat. Przedstawiam moje wyniki: HCT 36,7 (37-52), HGB 12,4 (12-18), RBC 4,26(4,2-6,1), WBC 8,5 (4-10), MCV 86 (81-94), MCH 29,2 (27-31), MCHC 33,8 (33-37), PLT 295 (130-400), MPV 7,6 (7,8-11,5), ferrytyna 25,68 (4,63-204). Mam Hashimoto, ale poziom hormonów raczej wyrównany (TSH około 1, FT3 i FT4 w normie). Niestety, czuję się tak, jakby leczenie nie pomagało, bo część objawów niedoczynności nadal mam, ale obawiam się, że może dołączyły się objawy anemii i niedoczynności. Objawy: kołatanie serca, szybki puls (nie zawsze, jest to chwilowe), zawroty głowy, szumy uszne, latające plamy (jak pękające bańki mydlane) przed oczami, drętwienie kończyn, ospałość, fatalny stan paznokci (prążki, łamliwość, rozdwajanie), wypadanie włosów, otępienie. Gdy miałam wyższe tsh dodatkowo męczyło mnie uczucie zimna, gwałtowne tycie, niesamowicie sucha skóra.

Pytanie zadane 15-10-2009r. o 19:33
lek. Izabela Brym porady udziela lek. Izabela Brym

lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.

Porada eksperta

Witam.

Wyniki badań, które Pani przytoczyła, wskazują na prawidłową funkcję tarczycy (nie ma Pani ani nadczynności ani niedoczynności tarczycy). Nie występuje również anemia, chociaż parametry są w okolicach dolnej granicy normy, a niski poziom ferrytyny może sugerować niedostateczną podaż żelaza w diecie i tendencję do wystąpienia niedokrwistości. W związku z tym powinna Pani jeść pokarmy bogate w żelazo (np. soja, sałata, mięso wołowe, ryby), co powinno zapobiec wystąpieniu anemii w przyszłości.

Artykuły na ten temat:
Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Płytki - czy są w normie?

PLYTKI KRW138 TYS/UL 150-400 MPV 8,5 FL P-LCR17,40% PWD10,3

lek. Agata Kasica Porady udziela lek. Agata Kasica lekarz internista
Co znaczy MON?

Odebrałam właśnie wyniki badań w których moje MON wynosi 0.2 L... Czym to uzupełnić?

lek. Magdalena Parys Porady udziela lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
Czy moje wyniki w ciąży są dobre?

Jestem w szóstym miesiącu ciąży i zrobiłam sobie morfologię krwi i niektóre wyniki...

lek. Izabela Brym Porady udziela lek. Izabela Brym lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
Podwyższony poziom limfocytów we krwi

WBC 9,0 RBC 5,31 HGB 16,1 HCT 45,3 MCV 85,3 MCH 35,5 PLT 170 LYMPH 5,1 NEUT 2,7 MXD 1,2 RDW-CV...

lek. Magdalena Parys Porady udziela lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
Co oznacza skrót MON w badaniu krwi?

Proszę o wyjaśnienie skrótu MON_ może są to monocyty? Jak uzupełnić ich niedobór?...

lek. Magdalena Parys Porady udziela lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
Co to jest CRP i CAE?

Co to jest badanie CRP i CAE i jaki jest prawidlowy wynik?

lek. Magdalena Parys Porady udziela lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
Interpretacja wyników krwi wcześniaka

Oto wyniki krwi mojego synka urodzonego w 28 tc 15 lipca: HGB 9,2; RBC 3,46; WBC 6,9; HCT 2702;...

lek. Izabela Brym Porady udziela lek. Izabela Brym lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
Badania wątroby z krwi

Witam. Jestem mężczyzną, lat 25. Mam wzrostu 190 cm i wagi 82 kg. Ostatnio robiłem morfologię...

lek. Anna Syrkiewicz Porady udziela lek. Anna Syrkiewicz lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij