Badania hormonu tarczycy

Witam. Prosze o pomoc. Poniżej dane mamy i jej wyniki. Kobieta, lat 54. Pierwsze badania i wyniki (listopad 2008) - TSH 0,006, (grudzień 2008) - FT4 3,2. Brała lek, okazało się, że jest na ten lek uczulona. Zmieniono go. Była poprawa, ale wszystko wracało do stanu pierwotnego. Następne badania (lipiec 2009) - TSH 0,011, (sierpień 2009) - P. ciala anty TPO 378. Zalecono jod. Przed podaniem jodu rozpoznanie: wole guzkowe nadczynne. Koniec sierpnia 2009 - podano jod w dawce leczniczej 131 I o aktywn. 370 MBq (10,6 mCi). Pierwsze wyniki badań po podaniu jodu październik 2009 - FT4 13,4 pmol/l, FT3 4,4 pmol/l . Drugie wyniki (grudzień 2009) - FT4 5,0 pmol/l, TSH 105,26 mIU/l przy normie własnej 0,40-4,90 MIU/l. 3 dni temu zaczęła brać lek, 25 mikrogramów 1 raz dziennie. Dawka ma być systematycznie zwiększana. Od jutra na 50 mikrogramów, po 2 tygodniach - 75 mikrogramów. W międzyczasie objawy: bóle głowy, złe samopoczucie, senność, obrzmiała szyja, uderzenia gorąca, kołatania serca, obrzęki twarzy, drętwienia ręki i nogi, wzrost wagi o 10 kg. Dlaczego wyniki po jodzie wyszły takie dziwne i takie duże (TSH)? Czy jod został dobrze podany, w dobrej dawce? Proszę o diagnozę odnośnie powyższych wyników. Dodam jeszcze, że mama dostała skierowanie do szpitala, ale woli obecnie zostać w domu. Czy jest to dobra decyzja? Czy wyżej podane wyniki powinny być powodem do zmartwień? Proszę o pomoc. Mama zasięgała już porady dwóch lekarzy i wyniki zamisat być coraz lepsze, to są coraz gorsze. Mieszkam na stałe w USA i ciężko jest mi pomóc mamie na odległość. Może Wasza strona mi pomoże w tej sytuacji. Z góry dziękuję za odpowiedź, Kaśka

Pytanie zadane 14-12-2009r. o 22:04
 Redakcja abcZdrowie porady udziela Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Porada eksperta

W wolu guzkowym nadczynnym, jako leczenie ostateczne, konieczne jest zastosowanie jodu radioaktywnego lub leczenia operacyjnego. Rozwój niedoczynności tarczycy, który ma miejsce w tym przypadku jest zrozumiałą konsekwencją tego leczenia. Może wystąpić, ale też nie musi. Pani mama jest w tej pierwszej grupie. Myślę, że dawka jodu była właściwie dobrana, nie zawsze da się przewidzieć, czy i w jakim nasileniu wystąpi niedoczynność tarczycy.

Objawy, które wystąpiły u Pani mamy są związane z niedoczynnością. Wymaga ona substytucji hormonalnej i stałych kontroli pod opieką endokrynologa. Radziłabym skorzystać z zalecenia hospitalizacji, która umożliwi wykonanie dodatkowych badań i pozwoli najoptymalniej "ustawić" dalsze leczenie.

Artykuły na ten temat:
Dyskusje na ten temat na Forum Zdrowie »
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Zaburzenia hormonalne a łysienie

W listopadzie 2011 roku podczas kąpieli odkryłam z przerażeniem, że wyciągam włosy setkami....

lek. Dominik Siutka Porady udziela lek. Dominik Siutka absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, stażysta w 109 Szpitalu Wojskowym w Szczecinie
Proszę zinterpretować moje wyniki badania krwi na tarczycę

Proszę o interpretację badania krwi odnośnie tarczycy. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział,...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Badanie TSH i OB - zmiany tarczycy w postaci guzka

Witam. Dzisiaj odebrałam wynik tsh 3 i ob .Tsh3 wynik1,16 (norm o,27-4.20), ob 8 norm 12. Czy...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
USG tarczycy przy niedoczynności tarczycy

3 miesiące temu pojawił mi się na szyi (kolo tchawicy) guz, bardzo duży, wielkości śliwki....

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Interpretacja wyników badań tarczycy

Witam, prosiłbym o wstępną diagnozę USG tarczycy i wyników na TSH przeciwciał oraz Ft3...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Niskie TSH tarczycy

Zrobiłam badanie na tarczycę, wynik TSH 0,009. Co to oznacza???

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij