Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta , 25 lat

Witam, mam pytanie do specjalisty. Uprawiałam z chłopakiem seks oralny, był to 3 dzień okresu i 1 brania tabletki z kolejnego blistra. Po około 10 minutach poszłam się umyć. Czy mogłam przenieść plemniki do pochwy? I drugie pytanie. Po takiej zabawie, ale przy 4 dniu tego samego opakowania on dotknął penisa i po ok. 5 minutach wsadził mi palec do pochwy. Jakie jest ryzyko ciąży? Dodam, że brałam w tym czasie antybiotyk. Proszę o pomoc specjalistę. I po tygodniu brania antybiotyku przez tydzień miałam białe upławy, swędzenie i pieczenie pochwy, po tygodniu białej wydzieliny są małe ilości jasnobrązowej wydzieliny. Czy to może być objaw ciąży? Po kolejnych dwóch dniach pojawiła się jakby krew w tych upławach. To coś groźnego? Okres mam dostać za około 6 dni. Zostały mi jeszcze dwie tabletki antykoncepcyjne i stąd moje kolejne pytanie. Jeśli w 7-dniowej przerwie brałam ten antybiotyk (3 tabletki przed końcem blistra i 3 dni w przerwie -taromentin) i w pierwszym tygodniu nowego blistra (3 pierwsze tabletki z nowego blistra -Azitrox 500), to czy mam robić 7-dniową przerwę po tym opakowaniu czy nie, bo już sama nie wiem, różnie piszą. Po 14 dniach od zaistniałej sytuacji, z moim partnerem zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny, wiarygodny już? Proszę o szybką odpowiedź.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Aneta Zwierzchowska 77
Lek. Aneta Zwierzchowska Stażysta/Rezydent, Warszawa Ochota

Witam!

Wynik testu ciążowego był wiarygodny, tym bardziej że przy zbliżeniach tego typu, jak opisywane przez Panią, nie ma praktycznie żadnego ryzyka zajścia w ciążę- nawet jeśli dochodzi do nich w okresie okołoowulacyjnym. Pani stosuje tabletki antykoncepcyjne, a więc jest w dużej mierze zabezpieczona. Ryzyko zajścia w ciążę jest bardzo niewielkie nawet przy pełnych stosunkach. Nie musi Pani obecnie pomijać 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Antybiotyk przyjmowany przez Panią w tym cyklu nie wchodzi w interakcje z tabletkami antykoncepcyjnymi, a nawet gdyby wchodził, to nie wymagałoby to zmiany schematu przyjmowania tabletek.

Pozdrawiam serdecznie!

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500