Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta, 42 lata

Witam! 28 dni temu miałam łyżeczkowanie z powodu samoistnego poronienia. Po ok. 3 tyg. zaczęły mnie niepokoić bóle okolicy brzucha po obu str., które mogłabym określić jako bóle po intensywnej gimnastyce brzucha, czasami pojedyncze ukłucia po którejś ze str. Ból pojawił się także podczas stosunku (był tak intensywny, że musiałam przerwać). Udałam się do lekarza, który wykonał mi kontrolne bad. usg dopochwowo - wszystko było w normie. Ponieważ lekarz uznał, że bóle brzucha mogą być spowodowane zakażeniem jajników/jajowodów, okolic macicy, jako leczenie zastosowano Doxycyclinę 2x1 przez 5 dni, Metronidazol 3x1 przez 7 dni, Dicloratio uno (150 mg) 1x2 przez 7 dni. Nie wiem, czy to istotne, lecz dzień po zakończeniu leczenia dołączyła się grupa jelitowo-żołądkowa (biegunka, podwyższona temp. od 37 do 37,9C). 2 dni po leczeniu ponownie pojawiły się bóle brzucha - po prawej i lewej str. Czuję duży dyskomfort podczas siedzenia w lekkim pochyleniu ku przodowi, bolesność podczas zwykłych czynności napinających mięśnie brzucha, podnoszenia czegoś nawet w lekkim pochyleniu. Chciałabym zaznaczyć, że nie wykonuję żadnych ćw. fizycznych, które tłumaczyłyby bóle w tej okolicy, nie dźwigam ciężarów - mówiąc kolokwialnie, oszczędzam się.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Aneta Zwierzchowska 77
Lek. Aneta Zwierzchowska Stażysta/Rezydent, Warszawa Ochota

Witam!

Faktycznie, bóle mogły od początku być wywołane zapaleniem przydatków (jajowodów i jajników) jako powikłaniem zabiegu, który wykonano z powodu poronienia. Zastosowana terapia mogła nie być skuteczna- być może w Pani przypadku jako przyczyna zapalenia dominują bakterie oporne na te antybiotyki, które Pani otrzymała. Temperatura wiąże się przypuszczalnie z trwającym nadal aktywnym zapaleniem, a biegunka to skutek przyjmowania antybiotyków bez suplementacji probiotyków. Radzę udać się do ginekologicznej izby przyjęć, gdyż najpewniej konieczne jest pilne leczenie i badania kontrolne (ostatecznie ocenić może to oczywiście tylko lekarz, który będzie Panią widział, będzie mógł zebrać z Panią dokładny wywiad i zbadać). Nie powinna Pani zwlekać, bo proces zapalny może doprowadzić do trwałych powikłań upośledzających Pani płodność.

Pozdrawiam serdecznie!

Podobne pytania