Kontrola żywności ekologicznej
Witam,
Chleb zaparzany jest zazwyczaj przyrządzany na zakwasie z mąki żytniej lub żytniej i pszennej. Natomiast skład, który opisany jest powyżej zawiera drożdże (takie chleby są mniej trwałe) i jest niepełny: jakiej mąki użyto do tego chleba? Jeśli chleb przygotowany jest na zakwasie oraz mące żytniej (lub jej sporym dodatkiem) jest to "rasowy" chleb żytni :) Razowy będzie w momencie, gdy użyjemy mąki o wysokim typie (np. typ 2000). Wtedy to ziarna są minimalnie oczyszczone, więc pieczywo zawiera duże ilości błonnika pokarmowego składników mineralnych.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Tradycyjny przepisy na domowy chleb zaparzany jest znany od czasów naszych babć i tamten chleb był robiony na 100% mące np. Żytniej, jeśli upiecze Pani sama w domu taki chleb na zakwasie tylko wtedy będzie Pani pewna że są to składniki czyste bez żadnych zagęszczaczy. Kolor akurat dobrego chleba nie jest ciemny tylko właśnie taki jaki Pani pisze. Ogólnie mówiąc ten chleb jest na pewno lepszy od chleba pszennego. Pozdrawiam Anna Kaczmarek Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon