Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze

Czy chleb zaparzany jest zdrowy? W składzie ma wodę, cukier, drożdże, sól, zagęszczacze, słonecznik. Jest to chleb razowy czy podróbka? kolor ma jasno brązowy taki kremowy
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Witam,
Chleb zaparzany jest zazwyczaj przyrządzany na zakwasie z mąki żytniej lub żytniej i pszennej. Natomiast skład, który opisany jest powyżej zawiera drożdże (takie chleby są mniej trwałe) i jest niepełny: jakiej mąki użyto do tego chleba? Jeśli chleb przygotowany jest na zakwasie oraz mące żytniej (lub jej sporym dodatkiem) jest to "rasowy" chleb żytni :) Razowy będzie w momencie, gdy użyjemy mąki o wysokim typie (np. typ 2000). Wtedy to ziarna są minimalnie oczyszczone, więc pieczywo zawiera duże ilości błonnika pokarmowego składników mineralnych.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0

Tradycyjny przepisy na domowy chleb zaparzany jest znany od czasów naszych babć i tamten chleb był robiony na 100% mące np. Żytniej, jeśli upiecze Pani sama w domu taki chleb na zakwasie tylko wtedy będzie Pani pewna że są to składniki czyste bez żadnych zagęszczaczy. Kolor akurat dobrego chleba nie jest ciemny tylko właśnie taki jaki Pani pisze. Ogólnie mówiąc ten chleb jest na pewno lepszy od chleba pszennego. Pozdrawiam Anna Kaczmarek Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty