Co jeść na kolację, by była zdrowa?

Witam. Od pewnego (krótkiego :)) czasu zaczęłam się zdrowo odżywiać. Jak na razie dobrze mi idzie, ale mam trochę problemów z kolacją. Chodzi o to, że słyszałam, że kolacja powinna składać się przede wszystkim z białka. Żadnych węglowodanów. No i co ja mam jeść? Nie dam rady codziennie serka wiejskiego lub sera białego. Proszę o jakieś pomysły. Dodam, że jestem nastolatką.
ponad rok temu

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Witam,

Informacje dotyczące białka, z którymi się spotkałaś, związane są z faktem, iż organizm zużywa więcej energii na trawienie białek, co więcej, produkty wysokobiałkowe zmniejszają uczucie łaknienia.
Najlepiej spożywać produkty białkowe (mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych) w połączeniu z produktami będącymi źródłem węglowodanów złożonych (pełnoziarnistym pieczywem, brązowym ryżem, płatkami o niewielkim stopniu obróbki w czasie produkcji).
Korzystnie jest dodawać do posiłku warzywa.

Na kolację możesz zjeść:
- kanapkę z bułki pełnoziarnistej, z chudą wędliną, niewielką ilością masła i dużą ilością warzyw
- serek twarogowy zmiksowany z łyżką chudej śmietanki i warzywami, plus chleb chrupki (2-3 sztuki)
- serek wiejski z warzywami i pieczywem pełnoziarnistym
- sałatkę z kawałkami mięsa/sera i pieczywem
- jajecznicę z pomidorem, plus pieczywo
- pastę twarogową (z rybą/jajkiem), plus warzywa i pieczywo
- pastę z nasion roślin strączkowych, plus warzywa i pieczywo.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty