Ekologiczne warzywa i owoce
Najbogatszym źródłem tej witaminy są owoce dzikiej róży, jednak ze względu na małą popularność, należy wymienić także inne źródła. Będą to głównie warzywa (zwłaszcza jarmuż, chrzan, papryka, nać pietruszki, brukselka, brokuły, kalarepa, kapusta) oraz owoce (szczególnie czarna porzeczka, poziomki, truskawki i kiwi, jak również owoce cytrusowe i porzeczki czerwone i białe). W Polsce, ze względu na wysokie spożycie, znacząca rolę odgrywają gotowane ziemniaki.
Trzeba pamiętać, że witamina C należy do najmniej trwałych, jej straty w źle przechowywanych produktach i nieprawidłowo przygotowywanych potrawach sięgać mogą nawet 75%. Substancja ta jest bardzo wrażliwa na ogrzewanie (należy więc pamiętać o gotowaniu warzyw w małej ilości wody, zwykle pod przykryciem i w jak najkrótszym czasie) i obecność tlenu (dlatego zaleca się spożywanie surówek i sałatek zaraz po ich przyrządzeniu).
Prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca minimum 500 g warzyw i owoców z pewnością zaspokoi zapotrzebowanie na tę witaminę,
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy rozpuszczalne w tabletkach witaminy do picia zawierają antyoksydanty? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie witaminy ma papryka? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy nadmiar witaminy C w organizmie może być szkodliwy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy suplementowanie witaminy C ma jakikolwiek sens? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy magnez i witaminę B6 można zastąpić warzywami? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon