Co mogę jeść, żeby jak najszybciej schudnąć po porodzie?

Witam, Jestem swieżą mamusią. W ciąży waga podskoczyla mi do 90 kg. W tej chwili nie wiem ile ważę, bo się jeszcze nie ważyłam. Chcialabym szybko schudnąć. Karmię piersią i nie wiem do konca co mogę jadać, żeby dzidzi nie zaszkodzić. Miałam cesarskie cięcie i nie mam apetytu. Przed porodem ważyłam 58kg, wzrost 168cm.
ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Witam,

Nie napisała Pani ile czasu minęło od porodu, a to bardzo istotne. Organizm każdej kobiety po ciąży musi się na nowo przystosować i powrót do dawnej masy ciała jest procesem powolnym. Po połogu można już wykonywać ćwiczenia, które pozwolą na szybszy powrót do poprzedniej masy ciała, a także ładnie ukształtują sylwetkę, a przede wszystkim brzuch.

W czasie karmienia piersią nie może Pani stosować diet odchudzających, które mogą wpłynąć negatywnie zarówno na płód jak i na Panią. Dlatego decyzję o odchudzaniu powinna Pani podjąć po okresie karmienia piersią. Nie oznacza to, że obecnie utarta zbędnych kilogramów jest niemożliwa. Nic bardziej mylnego. Dieta kobiety karmiącej powinna być zrównoważona i zdrowa, dzięki czemu pozwoli na utratę masy ciała.

Podam Pani ogólne zasady odżywiania kobiet w okresie karmienia piersią:
- Posiłki należy spożywać regularnie, co 2-3 godziny. W ciągu dnia matka powinna spożywać 4-5 posiłków,
- Posiłki powinny być małe objętościowo. Kobieta nie powinna się objadać,
- W diecie matki karmiącej należy zwiększyć spożycie produktów mlecznych tak, aby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń- 5 szklanek mleka/ napojów mlecznych lub 3 szklanki mleka + 2 plasterki sera żółtego + 50g twarożku,
- Węglowodany złożone stanowią główne źródło energii w diecie, dlatego powinno się zwiększyć spożycie produktów zbożowych (pieczywo razowe, kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż). Należy unikać białego pieczywa (ubogie w składniki mineralne),
- Należy zwiększyć spożycie ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich), które są źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, jodu oraz fosforu. Omega-3 są szczególnie istotne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka,
- Warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku matki karmiącej. Są one źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
- Co najmniej 2 posiłki dziennie muszą być źródłem żelaza łatwoprzyswajalnego (chude mięso, ryby, chude wędliny),
- Powinno się dodawać do potraw surowych (sałatki, surówki) oleje roślinne, będące źródłem witaminy E,
- Należy unikać słodyczy oraz produktów typu fast-food, dostarczają one duże ilości energii, a małe składników odżywczych,
- Należy unikać napojów gazowanych, nektarów i innych napojów słodzonych (dużo cukru i substancji chemicznych),
- Należy unikać kawy, mocnej herbaty, napojów typu cola, napojów energetyzujących oraz alkoholu,
- Powinno się ograniczyć spożywanie niektórych produktów, mogących wywołać u niemowlęcia wzdęcia (cebula, czosnek, kapusta, czasami warzywa strączkowe, czekolada) oraz spowodować zmianę smaku mleka,
- Należy unikać smażenia, spożywania potraw ciężkostrawnych i tłustych,
- Dieta matki powinna być łatwostrawna, pełnowartościowa, łatwoprzyswajalna i urozmaicona.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty