Co oznacza niski poziom Transaminozy -ALT (wynik 0,6 - norma 4 -41)

Jakieś 2 miesiące temu wystąpił stan zapalny całego organizmu. Podejrzewano różne choroby. Były bardzo złe wyniki szczególnie OB nawet 60 (norma do 10). Pozostałe badania były ok. Nawet było usg Wątroby i nerek (bez zmian). Był tylko niski cholesterol całkowity 113,5 (norma 150 -200) Dostałem silne antybiotyki i wszystko przeszło. Po miesiącu poproszono żebym zrobił dodatkowe badania (tak dla sprawdzenia. Wszytkie wyniki były ok. OB - 8, CRP - 0,8, Kwas moczowy - 5,6, Transaminozy AST 12,7 , wyniki moczy i osadu ok. tylko ten ALT - 0,6. Co ciekawe 28 maja 2009 wynik ALT był 19,9 i AST 17,9 . Czyli były prawidłowe. Dodatkowo dodam że od 3 lat nie jem mięsa i uprawiam sport. Jem tylko zdrowe produkty. Od trzech lat utrzymuje stałą wagę ok. 80 kg przy 180 cm wzrostu. Od jakiś 10 lat mam silna alergie na sierści kota i psa która przeszła w lekką astmę oskrzelową. Dzięki sportowi i obecnej wadze praktycznie jej nie odczuwam. Dzisiaj wykonałem jeszcze raz badania na AST i ALT . Pozdrawiam Bogdan.

Pytanie zadane 13-08-2009r. o 09:08
 Redakcja abcZdrowie porady udziela Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Porada eksperta

Szanowny Panie,

ALT - transaminaza alaninowa, bardziej swoista dla komórek wątroby niz AST, jest enzymem znajdującym sie wewnątrz tych komórek. Kiedy dochodzi do ich rozpadu bądź znacznego uszkodzenia, enzym ten pojawia sie we krwi.Tak więc niepokoi nas wzrost, a nie niska wartość ALT. Zresztą w wielu podręcznikach medycyny norma dla tego enzymu podawana jest jako <40j.m./l, a więc bez dolnej granicy normy. Niska wartość świadczy o nieuszkodzeniu komórek wątroby. Czyli nie ma powodów do niepokoju.

Pisze Pan też o niskim cholesterolu całkowitym. Niewiem, dlaczego laboratorium podało takie normy, ale , jeżeli mówimy o tych samych jednostkach, to norma wyglada następująco: 114-200 mg/dl, ewentualnie 3,0-5,2 mmol/l.

Pozdrawiam serdecznie

Artykuły na ten temat:
Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Co oznaczają podwyższone transaminazy?

Witam, bardzo proszę o radę - od dłuższego czasu gorzej się czuję, mniejszy apetyt, nudności,...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Analiza wyniku prób wątrobowych

Witam! Ostatnio zrobiłem próby wątrobowe, wyniki badań to: GGTP 49, AST 17, ALT 46,...

lek. Tomasz Stawski Porady udziela lek. Tomasz Stawski specjalista chirurgii ogólnej.
ALAT

Mężczyzna 53 lat, badanie krwi biochemia AIAT wynik 44,4 U/l, po 2,5 badanie pokazało 58,7...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Podwyższony ALAT - co to oznacza?

Witam. Odebrałam wyniki badań, a ponieważ dzień wizyty u lekarza jest odległy, proszę o pomoc...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Podwyższony ALAT co oznacza?

Witam W wieku ok. 7 lat, czyli około 18 lat temu (obecnie mam 25 lat) przeszedłem zapalenie...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
ALT w surowicy 95,96U/L

AST w surowicy 42,12U/L, cholesterol całkowity 241,34mg/dl, triglicerydy 217,13 mg/dl, HDL...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Wzrost poziomu ALT i AST

Witam. 3 miesiące temu zrobiłem badanie krwi, z którego wynikało, że ma lekko podwyższony poziom...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Proszę zinterpretować te wyniki

Witam, mam 24 lata i problem z wynikami badań, mianowicie: ASPAT 75 U/L, ALAT 197 U/L, choresterol...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij