Przeciwwskazania do gastroskopii
Gastroskopia to badanie wykonywane na przewodzie pokarmowym. Jakie są przeciwwskazania do jego wykonania? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Przy niestrawności bardzo istotna jest kompozycja posiłków, a także sposób i częstotliwość ich spożywania. Najlepiej jeść małe porcje, co 1,5h nie spiesząc się (tak by nie połykać więcej powietrza niż jedzenia).
Do diety należy włączyć produkty lekkostrawne: chude mięso i wędliny, kisiele, budynie, galaretki, kaszę manną, kaszkę kukurydzianą, ryż, twaróg, gotowane warzywa, pieczone lub tarte jabłka, jagody, banany. W kuchni należy stosować łagodne przyprawy: koper, pietruszkę, majeranek.
Na niestrawność pomaga mięta pieprzowa, dziurawiec, nasiona kolendry, kminek i koper włoski oraz korzeń imbiru (najlepiej świeży). Napary przygotowywane z ziół oraz przypraw pomagają łagodzić objawy niestrawności.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na ile przed badaniem kału na helicobacter pylori trzeba odłożyć inhibitory pompy protonowej typu polprazol i lek ranigast i zioła? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jakie zioła stosować podczas odchudzania? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Czy na diecie odchudzającej można spożywać przyprawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy kuracja oczyszczająca polegająca na wypicu połowy szklanki oleju jest bezpieczna? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jak poprawić apetyt podczas stosowania tego leku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Domowe produkty na wzdęcia – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jakimi przyprawami zastąpić sól? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mikstura przeciwbólowa z kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Produkty bogate w przeciwutleniacze – odpowiada Roma Wojtewicz
- Stwardniejące zapalenie dróg żółciowych u 27-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska