Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Osoba Mam pytanie odnosnie wyników badań męża. Wiek 26 lat. Wyniki morfologii, na podstawie których stwierdzono, że mąż ma za gęstą krew. RBC 6,49 M/uL [4,20-6,30 M/uL], HCT 53,6 % [37,0-51,0%], RDW 15.4% [11,5-14,5 %]... pozostałe w normie. Mąż przyjmuje inhalatory na astmę. Czy one mogły mieć wpływ na wyniki i czy jest się czym niepokoic? Co należy robić, aby krew rozrzedzić i czy jakieś dodatkowe badania należałoby zrobić? Proszę o odpowiedź.
Lek. Magdalena Parys 66
Lek. Magdalena Parys Stażysta/Rezydent, Warszawa Wawer

Witam!

Takie odchylenia mogą świadczyć o niewielkim odwodnieniu. W przypadku osoby chorującej na astmę, mogą wynikać również z przewlekłego niedotlenienia, prowadzącego do zwiekszonej produkcji krwinek czerwonych.

Warto powtórzyć morfologię za 1-2 miesiące.

Pozdrawiam

Podobne pytania

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500